woensdag 8 augustus 2012

Vluchten voor Jeugdzorg...

Hier nog een interessante uitspraak inzake het 'vluchten' voor Jeugdzorg:

http://zoeken.rechtspraak.nl/ResultPage.aspx

LJN: BX2075, Gerechtshof 's-Gravenhage , 200.107.125/01Print uitspraak
Datum uitspraak:04-07-2012
Datum publicatie:07-08-2012
Rechtsgebied:Personen-en familierecht
Soort procedure:Hoger beroep
Inhoudsindicatie:Jeugdbeschermingszaak. Onbevoegdheid van de rechtbank om van verzoek kennis te nemen na verhuizing van de kinderen naar België.
Vindplaats(en):Rechtspraak.nl
 
In deze casus gaat het om een moeder die met haar 2 minderjarige kinderen naar België emigreerde, terwijl de kinderen onder OTS stonden. Na de emigratie van moeder vroeg JZ direct een UHP aan, maar volgens Gerechtshof Den Haag was men daartoe niet bevoegd.


Ook met een OTS (zonder MUHP) staat het ouders vrij om te emigreren. Hierover bestond tot nu toe nog onzekerheid, maar dat is nu bevestigd door het Gerechtshof Den Haag.

De OTS wordt dan in principe overgenomen door het nieuwe woonland. In Belgie noemt men dit POS (=Problematische Opvoedings Situatie). Echter, de Belgen oordelen op hun eigen merites of er sprake is van een POS. Als zij tot andere conclusies komen dan de Nederlandse JZ worden er dus geen maatregelen genomen.

Bovendien is volgens mijn bronnen een Belgische POS minder ingrijpend dan een Nederlandse OTS. Let wel, als er echt sprake is van serieuze problematiek, zal ook de Belgische JZ niet nalaten om hard in te grijpen.

In het vonnis wordt o.a. gerefereerd aan de brief van 19 maart 2009 van de minister voor Jeugd en Gezin aan de Tweede Kamer naar aanleiding van Kamervragen Handelingen II Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 31839, nr. 2. Deze kamervragen zijn gesteld n.a.v. van de verhuizing naar België van een aantal "probleemgezinnen".

De Kamer had de minister gevraagd om het België-lek te dichten. Voor zover mij bekend is er overleg geweest tussen Rouvoet en zijn Belgische ambtgenote, maar de Belgen, zo heb ik begrepen, zagen het probleem niet zo en voelden er weinig voor om het lek te dichten.
 
Principieel moet het niet uitmaken of je nu naar België of Duitsland verhuist, dus ik denk dat deze uitspraak ook een hart onder de riem is van het gezin dat naar Duitsland is geëmigreerd. Toch lijkt België veiliger dan Duitsland, omdat het Duitse Jugendambt ook geen goede naam heeft.

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/08/jeugdzorg-groningen-haalt-drie-kinderen.html

 M (België)

                                       Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horseC http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

5 opmerkingen:

 1. platform familierecht8 augustus 2012 om 17:55

  Honderden ouders zijn al gevlucht met hun kinderen voor de terreur van jeugdzorg/wsg.
  Zou het niet tot nadenken nopen, dat er nooit gehoord wordt dat er problemen zijn met deze kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad!

  Ik zeg wel eens: de Nederlandse jeugdzorg onderzoekt niets en vindt van alles en nog wat, de buitenlandse jeugdzorg onderzoekt wel en vindt niets!

  Daarom ook hebben de kinderen ook zoveel extra rust in het buitenland en is het 'in het belang van het kind' om gewoonweg te vertrekken uit Nederland......

  Nico Mul (18 jaar ouder-ondersteuner in Jz/Kb zaken)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Opgepast mensen!!!!
  Het feit dat het gerechtshof in deze zaak de rechtbank onbevoegd heeft geoordeeld betekent jammer genoeg helemaal niets.
  Dat emigratie tijdens ots mogelijk was stond al lang vast sinds de denemarkenuitspraak.
  Maar ook in de tijd na de denemarkenuitspraak zijn er door diverse rechters beslissingen genomen over bevoegdheid die haaks staan op de de denemarkenuitspraak.
  Met name de rechtbanken in Breda en Groningen trekken zich van bevoegdheidsregels niets aan.
  En als je kind eenmaal weer terug is in ons godsgeprezen vaderland kun je het verder wel schudden.
  Dus als je weg wilt zorg dan dat je kind de eerste tijd nadat je weg bent gegaan niet te pakken is.
  Dan kunnen ze hier weliswaar een spoedmachtiging uhp vragen en krijgen maar hebben ze het kind in ieder geval niet te pakken en kun je tenminste vanuit een andere positie de strijd met de Raad aangaan.


  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog even over dat lek.
  Dat is er nooit geweest.
  Maar zolang ze hier in nederland niet kunnen lezen ( verdragen bijvoorbeeld) laten we het maar zo.
  En sinds medio 2011 is er al helemaal geen vuiltje meer aan de lucht omdat het kinderbeschermingsverdrag van 1996 eindelijk in werking is getreden.
  Niet dat dat veel uitmaakt want overdragen, althans vrijwillig, aan de buitenlandse autoriteiten door BJZ gebeurt toch niet.
  Heeft denk ik heel veel met geld te maken...
  Want niks makkelijker verdiend voor BJZ dan een ots uitvoeren van kinderen die in het buitenland zitten.
  Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Jan van Ruth graag kom ik met u in contact

  BeantwoordenVerwijderen