zaterdag 2 februari 2013

Moeilijke tijden voor Jeugdzorg


Het zijn moeilijke tijden voor jeugdzorg. Ze worden binnenkort de maat genomen in het Europese Parlement, over een week komt de Sozio-SPH uit (vakblad voor pedagogen) met daarin een interview met Jeugdzorg Dark horse, terwijl bij de nieuwe wethouder van jeugdzaken in Amsterdam Pieter Hilhorst, die nog maar een paar maanden in functie is, het al klachten regent over BJAA.

http://www.sozio.nl/
 
Met de nieuwe wet ‘Zorg voor de jeugd’ gaat het ook al niet zo best, want in de Eerste Kamer, waar men zijn uiteindelijke goedkeuring moet geven voor de wet, zijn ze er langzamerhand van doordrongen aan het raken, dat de grenzeloze machtspositie van de jeugdzorg ook heel nadelig kan werken voor kinderen, die behalve recht op veiligheid, natuurlijk ook recht hebben op gezinsleven met hun eigen ouders. Iets waar de jeugdbeschermers verder geen enkele baat bij hebben, maar als ze heel eerlijk zijn, moet dat toch gerekend worden tot het ‘belang van de jeugdige’. Dat ze geenszins van plan zijn dat kinderbelang eerlijk voor het voetlicht te brengen, is helaas voor hen niet langer bepalend voor de beeldvorming bij het grote publiek en (met enige vertraging) bij de beleidsmakers.

Het is ondanks de tegenwerking van jeugdbeschermers, dat het recht op gezinsleven van kinderen, begint door te sijpelen bij mensen die verantwoordelijk zijn voor het vorm geven aan de zorg voor jeugdigen. Let wel, het is vooral vanuit economische motieven dat velen zich beginnen af te vragen hoe het beter zou kunnen. Er is gewoon te weinig geld om op de zelfde dictatoriale en geldverslindende manier door te gaan met het zonder geldige redenen onttrekken van kinderen aan hun ouders. Dat moet goedkoper kunnen. En als we daarbij ook nog een stukje menselijker worden, dan is dat alleen maar meegenomen. Ondertussen zijn de jeugdbeschermers natuurlijk uit alle macht bezig om hun baantje veilig te stellen, door onder andere namen en op andere plaatsen zich toch overal tussen te wringen, zoals in de scholen, want niet iedereen kan straks een gezinshuis beginnen voor €36.000 per kind per jaar. 

Zoveel kinderen kunnen er nu ook weer niet bij elkaar gesprokkeld worden voor UHP, want dat gaat op den duur de kosten zodanig opdrijven dat daar straks onderzoeken naar zullen worden ingesteld. (Het bedrag per kind, per jaar is op zichzelf kennelijk nog geen onderzoek waard) Dus als de kosten straks echt de pan uit gaan rijzen, klinkt het: ‘Waar blijft al ons belastinggeld?’ Niet ‘Waar blijven al die kinderen?’, want de Tweede Kamer laat zich voorlopig nog wel sussen door de minister en staatssecretaris van VWS en Justitie, wanneer deze verklaren dat het allemaal op professionele wijze gebeurd, door mensen die ‘ervoor zijn opgeleid’ (wat ze liever niet specificeren!) . En iedereen heeft er begrip voor dat zij niets willen controleren op ‘het niveau van de individuele casus’, want dat doet zelfs de inspectie van de jeugdzorg niet!  

Zou een minister dan wel vieze handjes moeten krijgen? Het systeem is juist perfect geregeld. Niet-functionerende klachtencommissies, rechters die op goed geloof de adviezen van BJz volgen, omdat de controlerende taak van de rechter die zelden wordt waargemaakt, op papier voor buitenstaanders voldoende geloofwaardig overkomt en af en toe het voorspelbare exces in de kranten, waardoor de bewindslieden heel even voor Sinterklaas moeten spelen en BJz een paar miljoentjes extra zullen toewerpen, omdat het toch wel duidelijk is dat ze bij BJz een ont-zet-tend zwaar beroep hebben.  

Nee, je moet als jeugdzorg nooit teveel geld ineens vragen, want dan gaan de Kamerleden die geldbedragen in verband brengen met disfunctioneren van de sector.  De extra roep om meer geld, die van tijd tot tijd klinkt uit de verschillende regio’s, moet gedoseerd worden en de aanleiding moet zijn dat de wachtlijsten zo groeien, omdat de aantallen kindermishandeling in Nederland stijgen als het waterpeil tijdens de grote ramp van 1953.  Niemand die ook werkelijk gelooft dat die aantallen zo onrustbarend stijgen, want hoe valt gelijktijdig daarmee te verklaren dat Nederland de gelukkigste kinderen ter wereld kent, maar als we het maar lang genoeg tegen elkaar zeggen en met angstige ogen kijken naar de wereld om ons heen, dan wordt alles steeds lelijker en bedreigender. Bovendien loop je als professional in allerlei sectoren zelf ook steeds meer gevaar.  

Er is een toename van meldingsverplichtingen, waarbij er aan de hand van statistieken bepaald wordt hoeveel iemand per jaar zou moeten melden. Word dat aantal niet gehaald, dan is er geen sprake van een gelukkige klas, met veel liefhebbende en bekwame ouders, nee, dan is de docent kennelijk blind, evenals de huisarts, de wijkagent en de tandarts. Vermoedelijk krijgen de bakker en de slager in de toekomst ook meldingsplicht en de huisbaas van uw woningbouwvereniging.

Die mishandelde kinderen moeten gewoon gevonden worden en als ze niet blijken te bestaan, dan zit er helaas maar één ding op. Dan moeten er nog meer pedagogisch bekwame ouders beschuldigd worden (op grond van ‘tegenwerking’ / niet erkennen van hun eigen ‘problematiek’) zodat in ieder geval de schijn kan worden opgehouden van de noodzakelijkheid van nog meer angst zaaien. 

Ik wil overigens niet ontkennen dat er mishandelde kinderen bestaan die niet worden gezien en niet worden geholpen, maar gek genoeg zijn die dan vaak wel aangemeld bij AMK/BJz of staan er zelfs onder toezicht. Maar daar wordt het geld voor de OTS al voor gevangen, dus daar moeten bezorgde buren zich maar liever niet meer mee bemoeien. De ‘professionals’ regelen dat.  

En toch geloof ik dat de territoriumdrift van jeugdzorg op een gegeven moment een halt zal worden toegeroepen, door de aanhoudende versobering van onze nationale financiën. Er zal straks iemand zijn rekenmachine pakken en een paar toetsen intikken, waarna de gedachte opkomt dat €36.000 toch wel erg veel geld is, voor één kind per jaar. En de logica (ja, zelfs dat durf ik te voorspellen) dat het een beetje bezopen is om alleenstaande ouders hoog in te schalen op de risicolijst van kindbedreigende situaties, terwijl het wel mogelijk wordt gemaakt om als alleenstaande een gezinshuis te beginnen (voor €36.000 per kind per jaar) moet op zeker moment ook in de hersenen van Kamerleden gaan wortel schieten.

Sven Snjier

                    Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

9 opmerkingen:

 1. Er gaat ongelofelijk veel geld naar jeugdzorg.
  Maar daar komen de kosten voor de schade die jeugdzorg veroorzaakt nog bij.
  Ouders die hun banen verliezen, omdat ze vanwege een geruïneerd leven niet meer kunnen werken, en in de bijstand komen. Kinderen die jaren bezig zijn hun leven weer op de rit te krijgen, door de trauma's, hen aangedaan door jeugdzorg. Depressies, psychische klachten, slapeloosheid, en ga zo maar door. Ik denk dat de werkelijke kosten van jeugdzorg het dubbele is van wat het nu lijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, en erg veel verdriet bij de gezinnen en de kinderen. Ongelofelijk dat ze 36.000 per kind krijgen. En dan worden de kinderen vaak nog misbruikt en mishandeld.

  En de kinderen vervreemden van hun echte ouders en familie. Echt niet te geloven! Om van te kotsen!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met dus nog meer kosten.
   Waarschijnlijk een leven lang - met een onwelbevinden door de opgegroeide.
   Dat heet 'veiligheid bieden' bij BJZ.
   De rechters geloven dat, en doen geen onderzoek in de case, en niet buiten de case hoe in het algemeen pedagogie en ontwikkelingspsychologie in het kind werk, ook op termijn.
   Jammerlijk.

   Verwijderen
 3. ''En toch geloof ik dat de territoriumdrift van jeugdzorg op een gegeven moment een halt zal worden toegeroepen, door de aanhoudende versobering van onze nationale financiën.''

  Ik ben er van overtuigd dat dit een kwestie van tijd is; het is niet meer òf, maar wanneer dit bolwerk gaat imploderen.

  Er wordt nu al dusdanig aan de poten gezaagd, dat het draagvlak steeds kleiner wordt. Het perspectief voor Jeugdzorg is omvallen of ineenstorten door incompetentie en gebrek aan geld.

  En het hele jeugdzorggebeuren zal nadien weer van de grond af opnieuw moeten worden opgebouwd...als er dan nog geld beschikbaar is tenminste. Of als niet al dit geld nodig is om de op non-actief gezette medewerkers te betalen.

  Opa

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De nieuwe wethouder Hilhorst laat nog steeds niet van zich horen over BJAA! Of moet er soms eerst een nieuw dood kind gevallen zijn?

  Het is juist, er zijn inderdaad veel mishandelde kinderen, maar helaas hebben die vaak al hulp van BJAA die niets uithaalt. De zorg voor OTS-ers is abominabel (heeft BJAA al voor onder toezicht gestaan twee jaar geleden) en nu blijkt dat ook de informatie en de analyses waar deze zorg op is gebaseerd, totaal niet kloppen. En daarom dreigt BJAA opnieuw onder toezicht te worden gesteld!

  Tot nu doet Hilhorst niets aan BJAA. Allereerst garanderen dat de zorg deugt! Immers, bijna elke keer als er weer een dood kind te betreuren valt wat de jeugdzorg daar al lang bij betrokken! Maar desondanks veranderde er niets.

  Het probleem ligt bij het functioneren van de jeugdzorg, en bij BJAA is dat probleem ontzettend urgent. Wanneer gaat Hilhorst in actie komen? Of moet er eerst het zoveelste onnodige dode kind vallen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat BJz allergisch is voor echt diagnostisch onderzoek, open onderzoekend en behandelend wel te verstaan, zal menig kind in verkeerde handen blijven vallen, en daar vindt die 'vele mishandelingen' plaats.
   Er is niet 'zoveel' mishandeling zoals de hype vanuit de BJz-lobby spreekt in mooipraat.

   Verwijderen
 5. BRAVO! de jeugdzorgdijk gaat wel een keer door op deze manier.

  Het lijkt wel of jarenlang elke overemotionele incompetente dwaas in Nederland zijn/haar 'roeping' denkt te hebben gevonden door kinderen te gaan 'beschermen', en vooral tegen hun ouders.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Na de 'razzia's' voor 'incest' (1988-1990), 'ADHD' (1990-2007) 'Autisme spectrum stoornissen' (2005-2013), is nu de 'kindermishandeling' het hot-item.

  ADHD zou bij 30 % van de schoolkinderen moeten voorkomen, aldus de 'vereniging balans' ca. 1996.In de VS was immers ook 30 % van de schoolkinderen aan de Ritalin... Mijn verbazing was groot dat die vereniging grotendeels bestaat uit therapeuten...voor behandeling ADHD'!

  Nu de 'kindermishandeling': die zou volgens AMK/BJZ bij 3-4 kinderen per klas moeten voorkomen.
  Recentelijk hoorde ik van een zeer ervaren leraar met meer dan 25 jaar ervaring dat ze in al die jaren slechts één kind waarbij ze haar twijfels had over mogelijke mishandeling in de klas gehad had.

  Zou deze docente, met universitaire achtergrond, dus ca. 99 mishandelde kinderen gemist hebben?
  Zou deze docente zo ondeskundig geweest zijn?
  WAAR zijn al die mishandelde kinderen??

  Wat worden de volgende hot-items om kinderen bij jeugdzorg-onder te brengen? (Overgewicht? Ondervoeding? Afwezige ouders (dan OOK bij het koninklijk huis kijken BJZ!)? Armoede? Te kleine huisvesting? Sociale isolatie (in 'rijkere buurten')? Te weinig vriendjes/vriendinnen? Te veel vriendjes / vriendinnen? Ik geef maar alvast een paar ideeën...

  Ik hoop dat mijn ideeën wat de hetze en jacht van 'jeugdzorg' géén doorgang vinden...

  Nico Mul

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Na de 'razzia's' voor 'incest' (1988-1990), 'ADHD' (1990-2007) 'Autisme spectrum stoornissen' (2005-2013), is nu de 'kindermishandeling' het hot-item.

  ADHD zou bij 30 % van de schoolkinderen moeten voorkomen, aldus de 'vereniging balans' ca. 1996. In de VS was immers ook 30 % van de schoolkinderen aan de Ritalin... Mijn verbazing was groot dat die vereniging grotendeels bestaat uit therapeuten...voor behandeling ADHD'!

  Nu de 'kindermishandeling': die zou volgens AMK/BJZ bij 3-4 kinderen per klas moeten voorkomen.
  Recentelijk hoorde ik van een zeer ervaren leraar met meer dan 25 jaar ervaring, dat ze in al die jaren slechts één kind in de klas had gehad, waarbij ze haar twijfels had over mogelijke mishandeling.

  Zou deze docente, met universitaire achtergrond, dus ca. 99 mishandelde kinderen gemist hebben?
  Zou deze docente zo ondeskundig geweest zijn?
  WAAR zijn al die mishandelde kinderen??

  Wat worden de volgende hot-items om kinderen bij jeugdzorg-onder te brengen? (Overgewicht? Ondervoeding? Afwezige ouders (dan OOK bij het koninklijk huis kijken, BJZ!)? Armoede? Te kleine huisvesting? Sociale isolatie (in 'rijkere buurten')? Te weinig vriendjes/vriendinnen? Te veel vriendjes / vriendinnen? Ik geef maar alvast een paar ideeën...

  Ik hoop dat mijn ideeën wat de hetze en jacht van 'jeugdzorg' betreft géén doorgang vinden...

  Nico Mul

  BeantwoordenVerwijderen