zondag 24 februari 2013

Turkije denkt aan terughalen pleegkinderen

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3397970/2013/02/22/Turkije-denkt-aan-terughalen-pleegkinderen.dhtml

Turkije denkt aan terughalen pleegkinderen

Erdal Balci −22/02/13, 07:00 

De Turkse regering overweegt de Turkse kinderen die in Europa bij christelijke en homoseksuele pleeggezinnen zijn ondergracht desnoods terug te halen naar Turkije.

Dit zegt Ayhan Ustun, voorzitter van de Turkse parlementaire onderzoekscommissie voor de mensenrechten. Bij deze 'allerlaatste' stap zou Turkije een beroep kunnen doen op de Haagse Conventie uit 1961, die onder andere de regelgeving rond internationale pleegzorg regelt.

"We willen dit probleem het liefst in goed overleg met onze Europese vrienden uit de wereld helpen", vertelt Ustun. "Maar mochten onze inspanningen niets opleveren, dan zullen we niet aarzelen om de Haagse Conventie te laten gelden."

De Turken hebben grote bezwaren tegen het pleeggezinnenbeleid voor Turkse kinderen in landen als Nederland, Duitsland en België. De Turkse mensenrechtencommissie schat dat er tussen de vijf- en negenduizend kinderen van Europese Turkse ouders in pleeggezinnen zitten. De Turken zijn er vooral ontstemd over dat veel kinderen in christelijke en homoseksuele gezinnen zijn geplaatst en niet in gezinnen die dichtbij de Turkse cultuur staan.

Voordat Turkije overgaat tot het terugeisen van de kinderen gaat Ankara eerst een aantal andere stappen zetten, laat de Turkse parlementariër weten. Het verlenen van financiële hulp aan de biologische ouders die rechtszaken willen beginnen om de kinderen terug te krijgen, is er een van. Ustun: "Als eerste gaan we de ouders van Yunus in Nederland begeleiden. Deze jongen zit bij een Nederlands lesbisch stel. We helpen met het geld omdat veel Turkse ouders door te hoge kosten geen gerechtelijke stappen kunnen zetten."

Ondertussen heeft de Turkse regering de ambassades in Europese landen met een Turkse populatie ook bij deze kwestie betrokken. De ambassades hebben een brief van de regering gekregen over de ontwikkelingen. Ze hebben de opdracht gekregen om aandacht te schenken aan de kwestie van de pleegzorg. Inmiddels hangt aan de muur van de Turkse ambassade in Zweden een tekst waarin de Turkse bezoekers worden gewaarschuwd voor het gevaar van het 'opzettelijk uit huis zetten van Turkse kinderen'.

"In sommige gevallen in Duitsland mogen de kinderen tijdens de bezoekuren geen Turks praten met hun echte ouders", zegt Ustun opgewonden. "Zelfs in gevangenissen bestaan tegenwoordig dat soort beperkingen niet. Er moet een eind komen aan deze nonsens."


Jeugdzorg Nederland stelt de belangen van het kind centraal, zegt een woordvoerder in een reactie op de nieuwe Turkse dreigementen. "Als de Turkse overheid daar een andere visie op heeft, dan zien we dat met gepaste belangstelling tegemoet. We hebben dit nog niet eerder bij de hand gehad. Het is een ontzettend ingewikkeld verhaal. Als er dingen gebeuren die niet in het belang zijn van het kind, dan zullen we daarnaar handelen. Maar ik denk dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen." 


Vanwege de politieke lading van het onderwerp - de relatie tussen Turkije en Nederland is in het geding - verwijst Jeugdzorg Nederland voor een inhoudelijke reactie naar de politiek. De PVV en D66 hebben het kabinet om opheldering gevraagd.

              Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html 

4 opmerkingen:

 1. Goed dat de Turken dit hoog opspelen. Als die kinderen naar Turkije gaan, mogen ze daar weer bij hun familie zijn. Wel belangrijk dat deze zaken voor de hoogste rechter worden gebracht, want dan kunnen niet Turkse ouders hier ook iets mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien Turkije maar eens inlichten over de juridische wantoestanden in het Nederlandse jeugdrecht.

  Dan gaan ze in Ankara pas echt door het lint gezien de jarenlange kritiek van Nederland op het respecteren van mensenrechten in Turkije.

  En dat kletsverhaal over het belang van het kind kennen WIJ al langer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ## Als er dingen gebeuren die niet in het belang zijn van het kind, dan zullen we daarnaar handelen ##
  Oh ja? Door een UHP of een verlenging als extraatje? Als het te heet onder hun voeten wordt dan zeggen ze ' Het is een ontzettend ingewikkeld verhaal " (Dit is een Ger & Gor geschater wel waard)

  Turkije moet niet denken maar DOEN!
  Laat de rest van de wereld dat ook maar eens gewoon DOEN! Iedere dag worden de mensen/kinderrechten geschonden in dit land, daarbij hebben ze 4 andere Europese landen al besmet met hun arrogantie. Het is een puinhoop in Malevideland.

  Prinses Maxima zei ooit; Nederland is als een huiskamer zonder gordijnen voor het raam en het is een koekje bij de koffie. Ik zou zeggen, schenk de koffie maar masaal in! Niet eten maar vreten die hap! Een koekje van eigen deeg is ook wel gepast in deze.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is belachelijk. Jeugdzorg zal zeker verliezen, wacht maar iedereen moet Turkije steunen en de commissie informeren. ayhansefer.ustun@tbmm.gov.tr Dit is het email adres stuur je tips Stuur ideeën nieuws in het Engels of Nederlands naar hem. Ik heb hem gemaild en laten weten dat ik tot alles bereid ben. gr Eda (Turkije)

  BeantwoordenVerwijderen