maandag 4 februari 2013

Erik Gerritsen wil meer geld!


Circa 1500 probleemgezinnen moeten het dit jaar stellen zonder hulp van Bureau Jeugdzorg Amsterdam. Directeur Erik Gerritsen vreest dat door de bezuinigingen de wachtlijst zal groeien van van 250 naar 1500 families. Door financiële tekorten moet Gerritsen dertig uitzendkrachten laten gaan die als gezinsmanager ieder verantwoordelijk waren voor veertien gezinnen.
'De financiering van de overheid schiet al jaren tekort. De dit jaar opgelegde extra bezuiniging van 32 miljoen euro maakt het probleem gigantisch', aldus Gerritsen.

Voor gezinnen die door een rechter onder toezicht zijn gesteld, is geen wachtlijst omdat het voor de politiek kristalhelder is dat zij direct geholpen moeten worden, aldus Gerritsen. 'Maar de lijst van minder acute gevallen groeit snel, terwijl ze minstens zo schrijnend zijn. Het is wachten tot het ergens uit de hand loopt.'

Wethouder Pieter Hilhorst (Jeugd) noemt de groeiende wachtlijsten zorgelijk, en gaat hierover met Bureau Jeugdzorg Amsterdam en de rijksoverheid in gesprek. 'Ik wil dat minder kinderen op last van de rechter Jeugdzorg krijgen door preventieve zorg. Het is raar dat Bureau Jeugdzorg financieel wordt gestraft als het daarin slaagt. Dat is een pervers, averechts effect.'

Lees vandaag meer in Het Parool.
(Door: Merel Straathof)

Redactie Jeugdzorg Dark horse: Het is pervers dat jeugdbeschermers zulke vertekende cijfers laten zien aan beleidsmakers wat betreft gezinnen die hulp nodig hebben van BJz. Alles wat in de ogen van jeugdbeschermers geldt als 'zorgelijk' en 'bedreigend', is voor een normale hulpinstantie een gewone opvoedingsvraag. Iedereen die de afgelopen maanden niet heeft zitten slapen, weet dat goede opvoedondersteuning veel beter verkregen kan worden bij de Opvoedpoli of bij Home Start, waarbij er aanzienlijk minder risico is op juridische ellende, terwijl ook de bejegening van ouders van veel meer respect getuigd dan bij BJz het geval is. Waarom wordt in Nederland altijd meer geld gepompt in onrendabele ondernemingen die toch niet meer te redden zijn, terwijl de groepen die het aantoonbaar beter doen op eigen kracht, niet worden gezien? Mij werd vroeger geleerd dat kindjes die vragen, worden overgeslagen, maar in de grote mensenwereld blijkt dat niet de enige leugen.

                 Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html
 

13 opmerkingen:

 1. Als ik het goed lees, dan kiest wethouder Hilhorst hier de kant van Jeugdzorg annex Gerritsen...

  Meer preventieve zorg...en door jeugdzorg...dat is wat hij wil...

  Het Rotterdam-model?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erik Gerritsen die heeft genoeg geld gehad!!
  Het is in een bodemloze put terecht gekomen!!

  Erik Gerritsen kan beter straten vegen i.p.v. gezinnen naar de verdommenis helpen! Die wachtlijsten die komen omdat er valse meldingen worden gepleegd, waar veel kinderen en gezinnen de dupe van worden.
  Meneer Gerritsen hoort geen stuiver meer te krijgen, geen 1 meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In 2/3 van de gevallen geen of negatief effect dus:

  66% bezuinigen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bezuinigen kan goed:
   Al die onnodige uithuisplaatsingen (UHP's) gewoon terugplaatsen en OTS opheffen, dan komt er ruimte aan werkgelegenheid voor die gevallen waar DIAGNOSTISCH gezien die hulp ECHT nodig is.
   Dan moet E.G wel erkennen wat reeds zo lang tegen hem en zijn kornuiten is gezegd, door echte ervaringsdeskundigen op universitair niveau:
   BJZ heeft te veel kinderen met OTS uithuisgeplaatst op basis van verzinsels, leugens genaamd, en die kinderen kunnen allemaal terug met een doorverwijsbriefje voor psychologische begeleiding, vanwege de schade die door UHP aan het kind door BJZ is toegebracht.

   Er is dus geen geld extra nodig.
   Zelfs kan er geld komen door salaris in te leveren, want ook een bestuurder kan met half modaal rondkomen, temeer daar hij niet zelf op dit deskundige idee is gekomen, maar de blunder beging om aan een krant kenbaar te maken dat er extra geld nodig zou zijn, vanwege wachtlijsten die er niet hoeven te zijn door eigen toedoen.

   Verwijderen
 4. Tja, de vaste reactie van Erik Gerritsen. Wachtlijsten laten oplopen, no matter what, druk zetten op de politiek. En het Parool werkt er maar weer aan mee, die lenen zich daar elk moment voor als Gerritsen zich aanbiedt. AT5 doet dat tot nu toe ook altijd.

  En daarbij probeert Gerritsen natuurlijk Hilhorst uit, en met succes want die is zo dom geweest begripvol te reageren. Terwijl het regent van de klachten over BJAA, BJAA opnieuw onder verscherpt toezicht gesteld dreigt te worden door de Inspectie.

  Maar ja, in Amsterdam is Gerritsen de baas. En als de voortekenen niet bedriegen blijft dat ook zo. Want Hilhorst had moeten weten van deze vaste wachtlijstchantage, hij had ook moeten weten dat volgend de Amsterdamse rekenkamer geld voor wachtlijsten helemaal niet aan de bestrijding van wachtlijsten wordt besteed volgens BJAA.

  Hij is nu een paar maanden in functie en dit duurt te lang. Hij reageert totaal niet op de klachten en verdedigt de DMO met hun plan 'om het kind' dat niet deugt omdat het wéér in zee gaat met BJAA. Hij verdedigt de idiote functie van sociale huisarts, die door huidige BJAA-medewerkers zou ingevuld moeten worden.

  Kortom, Hilhorst voert de agenda uit van Gerritsen en heeft het niet door en lijkt onvoldoende huiswerk te hebben gemaakt van deze man en de enorme problemen bij BJAA.

  Heel jammer en ook onbegrijpelijk voor een wethouder die uitgaat van burgerkracht. Ouders, docenten, maar ook steeds meer denkers schreeuwen moord en brand dat de macht van de instituties alleen maar verder toeneemt. Niets Eigen Kracht, maar worden niet gehoord tot nu toe. Dat is heel triest want in de eerste maanden van een wethouder komt het er op aan. Dan kan hij het beleid bijstellen.

  Zelfs forensisch psycholoog Corine de Ruiter heeft Hilhorst opgeroepen naar ervaringsdeskundigen te luisteren. Ouders Online roert zich in toenemende mate. En deze site is zeer actief.

  Maar waar blijft Hilhorst?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar waar blijft Hilhorst?....onder de mand,daar is hij nl. doorheen gevallen....maar er is nog altijd hoop;hierna misschien een ministerspostje voor petertje?
   Tsja politiek is iets anders dan ombudsmannetje spelen

   Eric blijft dè man in Amsterdam.
   Om Erik kan niemand heen
   Ook niet zo verwonderlijk
   Want de man is nu eenmaal van steen.

   opa

   Verwijderen
 5. De wachtlijsten komen enerzijds doordat men steeds meer klanten krijgt via het AMK, de meldingen over kindermishandeling De grootste aanleveraars zijn dan de politie en de ziekenhuizen, scholen en consultatiebureaus melden juist niet graag. Houden liever zelf zicht op de kinderen, zijn betrokken en dat houdt bijna per definitie in dat men kinderen niet graag uitlevert aan de disfunctionele jeugdzorg.

  Anderzijds komen de wachtlijsten omdat organisaties elke keer geld krijgen en dat tijdelijk gebruiken voor extra personeel. De rest van het geld gebruikt men voor dure managers, dure kantoren etcetera. Als het geld dan op raakt, dan moet men die tijdelijke mensen weer ontslaan. Eigen schuld van de managers, had men maar structureel meer capaciteit in moeten bouwen en niet het (belasting)geld moeten besteden aan zichzelf en status.

  Bovendien blijkt keer op keer dat het geld voor de wachtlijsten (als de politiek dat dan geeft, en dat doen ze vaak als de jeugdzorgmanagers druk gaan zetten in de media) helemaal niet wordt besteed aan de bestrijding van wachtlijsten. Zoals bij BJAA, waar het geld gewoon aan de reserves is toegevoegd. Bij BJAA zijn namelijk strucurele financiele problemen, daarom voert Gerritsen steeds die wachtlijsten op.

  Het antwoord ligt in de managers zelf verantwoordelijk maken. Dwingen om te verhuizen naar een goedkoper kantoor als men in een duur kantoor zit en anderzijds wachtlijsten heeft. En het antwoord ligt in overstappen naar andere organisaties die het vaak veel beter doen en waar het management zich wel verantwoordelijk stelt voor de wachtlijsten. In Amsterdam heeft de Opvoedpoli zich al aangeboden, om het goedkoper en zonder wachtlijsten te doen. Bovendien is daar meer maatschappelijke steun voor.

  Gerritsen reageerde als een boer met kiespijn. Ook een andere organisatie (Lindenhout) heeft onmiddelijk afstand genomen van het dreigen met wachtlijsten. Eerder al heeft Gerritsen zijn eigen medewerkers tegen zich gekregen omdat hij de wachtlijsten als eerste wilde laten oplopen. De medewerkers vonden dat dat juist als laatste moet gebeuren. De vaste Gerritsen volgers weten het nog wel, die historische keer dat Gerritsen zelfs zijn medewerkers opriep om in de 'brievenbus van staatssecretaris Teeven te pissen' als er niet meer geld kwam. En zijn medewerkers die daarop boos op Gerritsen werden.

  Nog eens na te lezen hier: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1844206/2011/01/11/Plassen-in-Teevens-brievenbus-dan.dhtml

  De politicus en/of de krant die zich nu nog voor het karretje van Gerritsen laat spannen, is een rund. Die zouden maar eens wat huiswerk moeten gaan doen, met de Amsterdamse rekenkamer praten. De vele bedelcolumns in Binnenlands Bestuur lezen (waarvan het gekregen geld dus NOOIT bij de wachtlijsten is aangekomen)

  Gerritsen moet gewoon weg. Laten we hopen dat de inspectie BJAA weer onder verscherpt toezicht stelt. Laten we hopen dat de gemeente een waarheidscommissie instelt voor alle klachten over deze man. En laat de taken van BJAA worden overgenomen door organisaties wier managers zich persoonlijk verantwoordelijk stellen dat er geen wachtlijsten komen en dat zij het doen met het geld dat beschikbaar is. Zoals dat ook in het bedrijfsleven gaat. Is die Gerritsen nou helemaal van de pot gerukt met zijn gedreig en gemanipuleer terwijl hij zo slecht functioneert?!

  Optreden Hilhorst!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het valt nog mee: zijn collega van Rotterdam, Meeuwissen, zat enige jaren geleden met zijn '3000 mogelijke Maasmeisjes'.... hij wilde ook méér geld en kreeg het, zie het resultaat in een ander blog van vandaag....

  Ik stel een nieuw financieringsmodel voor: in plaats van ca. 8000 € voor de OTS per kind per jaar, alleen 8000 € betalen van belastinggeld als een gezin wérkelijk geholpen is en het gezin tevreden is over BJZ....: dus écht een 'prestatiebeloning' met de beoordeling hiervoor door de, uiteraard, in stand gehouden gezinnen....(Dus: alleen uitbetalen navenant de beoordeling door het 'geholpen' gezin!)

  Dat is even anders dan beloning op basis van de 'productie-afspraken', het aantal te realiseren OTS en UHP en vernietigen van gezinnen...

  U begrijpt: met mijn financieringsmodel zal de beloning voor E.G. en zijn gelederen aanzienlijk minder zijn... of komt er dan een golf aan terugplaatsingen en aan effectieve hulp??

  Drs.N.J.M.Mul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel goed.
   Een presatiebonus op elke juiste doorverwijzing die resultaat heeft.
   Dan zou BJZ veel diagnostischer moeten werken: verwijsbriefjes geven voor een specialist die de weg daarna beter kent.
   Dat vermindert meteen de drukte die de bestuurders zien zonder de vloer te kennen.
   De grootsverdienende bestuurders in jeugdzorg mogen tonen dat ze recht hebben op hun verdienste door te leren van universitair-geschoolden die adviezen gaven die tot nu toe in de wind werden geslagen.
   Tot meer heil aan het kind, dat dan meer in z'n eigen thuisomgeving kan grootworden en psychisch gezonder kan opgroeien.

   Verwijderen
  2. Er zal totale paniek uitbreken in jeugdzorgland als dát werkelijkheid wordt!

   Verwijderen
 7. Hoe help je het land naar de klote, of liever gezegd de gezinnen?

  Ik had gelijk toen ik zei dat Hilhorst een groentje is en dat wij er gauw achter zullen komen of hij ook bij de zakkenvullers zal aansluiten. Hilhorst wordt gebruikt als een niets wetende pion door Gerritsen. En met zulke mensen kun je een oorlog niet winnen. Er werd jaren geleden ook al gesproken over die zgn. wachtlijsten, ik geloof vandaag de dag nog dat er geen wachtlijsten zijn zoals BJZ dat pretendeert. Het past bij kinderen om te liegen voor hun eigen bestwil, het is eng als volwassenen dat gaan doen om centjes aan kinderen te verdienen. Ieder krijgt op een dag zeker zijn deel, let maar op. De gezinsvoogd die wij hadden is nu langdurig ziek, al heel lang. Hilhorst en Gerritsen komen ook aan de beurt, hoe? Dat is hun lot die dat bepaald.

  Ze kunnen de pot op met hun wachtlijsten. Maak dan maar meer reclame voor Home Start en de Opvoed Poli. Maakt mij niet uit hoe, maar begin daar eens mee, want elke (aanstaande)ouder heeft daar recht op. Dan piepen ze daar in regeringsland en Gerritsenland wel anders.

  Ik lees steeds vaker op internet dat zelfs BJZ medewerkers zich gaan verzetten tegen hun collega's en de werkwijze van Gerrtisen.
  Geld maakt mensen blind, agressief, onbeschoft, irritant, respectloos, machtig, respectloos, gierig, kwijlerig, onsmakelijk, jaloers, onderdrukkend, neiging tot heersen zonder genade, nerveus, angstig, wispelturig, verdacht, eigenheimers, crimineel, sluw, leugenaars, ikke ikke en ikke ... etc. etc. vul het maar aan, want dit zie ik allemaal terug in de regering, BJZ en hun maatjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hahahaha, 1500 trieste gezinnen die wachten op hulp van jeugdzorg?
  Laat me niet lachen. Wie wil nu hulp van een Jeugdzorg?
  We zijn hier allemaal gek en achterlijk in dit land, volgens Jeugdzorg.
  Hoop dat ze eens hand in eigen leugenachtige boezem steken!
  En dat ze maar eerlijk vertellen, wat ze doen met al die centjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 4 miljard budget heeft jeugdzorg.....

  BeantwoordenVerwijderen