dinsdag 19 februari 2013

Turkije: Red onze pleegkinderen in EU

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3396319/2013/02/19/Turkije-Red-onze-pleegkinderen-in-EU.dhtml

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/08/islamitisch-kind-door-pleeggezin.html

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/01/indiaase-ouders-sluiten-zich-aan-bij.html

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/02/razzia-culemborg-door-politie-en.html

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/01/sloveense-regering-klaagt-engelse.html

Door: Erdal Balci −19/02/13, 09:00 

De Turkse regering begint een 'reddingsactie' voor Turkse kinderen die bij Nederlandse, Belgische en Duitse pleeggezinnen zijn ondergebracht. De Turkse pleegkinderen in die landen zouden moeten worden ondergebracht in gezinnen met dezelfde culturele en religieuze achtergrond. Maar in plaats daarvan, zegt de Turkse parlementaire onderzoekscommissie voor de mensenrechten, zijn tussen de vijf- en negenduizend Turkse kinderen in christelijke en homoseksuele gezinnen geplaatst.

·         'Haal ze weg uit christelijke en homoseksuele gezinnen'

"We hebben in de afgelopen weken enkele dossiers bestudeerd", vertelt Ayhan Üstün, voorzitter van de commissie in Ankara. "Daarbij kwamen we het geval tegen van een Turkse vader en kind die van de trap waren gevallen. Zelfs dit ongeluk werd door jeugdzorg aangegrepen om het kind uit huis te plaatsen. En veel Turkse kinderen gaan dan ook nog eens telkens naar christelijke of homoseksuele pleeggezinnen."

Dat gebeurt met maar één doel, zegt Üstün: assimilatie. Hij wijst op het geval van de negenjarige Yunus, van wie ook de Turkse pers melding maakt. Deze jongen werd door de Nederlandse rechter aan een lesbisch stel in Nederland toevertrouwd. De Turkse commissievoorzitter spreekt er schande van dat de Nederlandse rechter heeft bepaald dat de Turkse ouders hun zoon slechts vier keer in het jaar mochten zien.

Üstün: "En die bezoekjes mochten niet langer duren dan een paar uur. Dan is voor mij duidelijk wat de bedoeling is. Hier heeft men assimilatie voor ogen."

De commissie die door de Turkse regering in het leven is geroepen, gaat de komende maanden contact opnemen met ouders, politici, Jeugdzorg en Turkse organisaties. Het doel van de gesprekken is vooral om de partijen ervan te overtuigen dat als het nodig is om Turkse kinderen in een pleeggezin te plaatsen, die pleeggezinnen dan uit dezelfde culturele en religieuze kringen moeten komen.

Üstün wijst op een Oostenrijks geval: "In het verleden heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens Oostenrijk veroordeeld omdat de autoriteiten daar hadden toegestaan dat een kind uit een gewoon christelijk gezin bij Jehova's Getuigen was geplaatst. Het lijkt mij dat het verschil tussen moslims en christenen of homoseksuele koppels groter is dan het verschil tussen christenen en Jehova's Getuigen. Er moet een einde komen aan dit beleid van de Europeanen."


 Zie ook: http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/08/islamitisch-kind-door-pleeggezin.html

8 opmerkingen:

 1. Assimilatie???
  Dan hebben de Turken het nog niet door waar het knelpunt zit:
  Het gaat regelmatig om verkapte adoptie, waarbij de pleegouders nog geld toe krijgen, en vaak bevriend zijn met jeugdzorgwerkers.
  Wanneer we zien dat BJZ dit kan doen, jaar in jaar uit, met suggesties naar re rechter, met de rechter bespelen opdat hij niet onderzoekt maar gelooft, dan... ja dan is een bewering voldoende, ook al heet het dat het kind dit of dat heeft, een jaar aler zal de rechter niet onderzoeken welke diagnost en welke therapeut het kind inmiddels heeft moeten zien.
  Nee, er werd geen diagnost gezien, om tot een bewering te komen (wat enkel op diagnostiek mag berusten naar IVRK 24, en al zou het kind dit of dat hebben, dan blijkt dat het kind niet behandeld is door een bevoegd en toegesneden therapeut.
  Kinderen worden beloofd aan lieve pleegouders, zodat religieuze achtergrond geen rol meer speelt: het komt niet terug bij zijn gewone ouders, hoe dan ook.
  Ouders worden zelfs niet geholpen met een opvoedcursus, hoe leuk die ook is.
  Ouders worden bits te woord gestaan, of juist lief en wordt daarna het woord gebroken en de inbreng van ouders verdraaid naar het negatieve opdat het kind bedreigd lijkt te worden door de ouders, hoe on-ermstig ook.
  De rechter is een gewoontedier, hij geloofd. Hij onderzoekt niet bij jeugdzorgcases. Dat bleek (te vaak).

  Er moet een heftige ommekeer komen bij rechters. Weg met onbenullig geloof. Doe onderzoek naar diagnostische waarheidsvinding, en plaats kinderen niet langer dan een paar maanden uit huis ter onderzoek en begeleiding en opleiding van ouders, al is de vermeende bedreiging onheus of waar, vele ouders zijn leerzaam. Ook al was er niets aan de hand, een opvoedcursus is leuk en interessant, en om BJZ eindelijk eens om te krijgen via een ontwaakte rechter, is een cursus goed te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe meer internationale aandacht er komt voor de wanpraktijken van de Nederlandse jeugdzorg, hoe beter. Dan gaan in Nederlijk hopelijk eens een keer de schellen van de ogen van de ogen van de beleidsmakers vallen. Jammer dat de Turken niet de vraag stellen waarom die kinderen uberhaupt in een pleeggezin zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wanneer begint de Nederlandse regering een reddingsactie voor de Nederlandse kinderen die onder valse voorwendsels, list, bedrog, valse insinuaties enz enz uit huis geplaatst zijn en vervreemden van hun echte liefhebbende ouders?

  Zo lang de politici kennelijk alleen de jeugdzorg-industrie horen en eigenlijk niet willen weten hoe de werkelijkheid van 'jeugdzorg' er uit ziet, vrees ik dat dit nog lang kan duren.... Daarom: Jeugdzorg Dark Horse, ga DOOR... tot alle kinderen weer bij hun ouders terug zijn en wel, indien noodzakelijk, de 'juiste hulp' krijgen!

  Nico Mul

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moslim kinderen in christelijke gezinnen. Joodse kinderen in gereformeerde gezinnen. De wet is er duidelijk over, waarom reageren Turkse en Irakese ouders wel en Nederlandse ouders niet? Hopelijk levert de demonstratie in Brussel wat op!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het lijkt er op dat Jeugdzorg nog dommer is dan dom, of is dit een manier om ouders nog meer te treiteren?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat homogezinnen min of meer 'automatisch' schadelijk zouden zijn lijkt me een Turkse denkfout, maar Christenen hebben het ook moeilijk als hun kinderen in een moslimgezin worden ondergebracht ..

  Op het gebied van geloof menen velen nu eenmaal dat zij het alleenrecht hebben op het eigen gelijk, hoewel de veelheid aan geloven logisch gezien tot gerede twijfel aanleiding geeft :-)

  Als we mondiaal zouden kunnen afspreken dat niemand zeker weet hoe het zit, zouden we waarschijnlijk meer dan de helft van alle oorlogen kunnen verwijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ehh. Hebben ze in Turkije dan ook geen homo's of christenen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is niet het punt. Natuurlijk zijn er Christenen en homoseksuelen in Turkije. En discriminatie van Christenen of Homoseksuelen behoren wij nooit goed te keuren. Het gaat er om dat Jeugdzorg bij wet verplicht is, om een kind dat uit huis geplaatst wordt zo goed mogelijk te laten aansluiten bij zijn eigen cultuur.

   Als een kind van Christenen, Joden, Moslims, Hindoes of atheïsten uit huis wordt geplaatst willen de ouders het liefst dat dit aansluit op hun achtergrond.

   Jeugdzorg behoort eerst te kijken of er opvang mogelijk is bij de familie, dat laten ze vaak al na. Jeugdzorg schendt op vele manieren allerlei rechten van ouders en kinderen. Er wordt vaak niet gekeken naar opvang bij familie, dat levert niet genoeg geld op. Daar gaat het vaak om.

   Ranada van Kralingen (redacteur Jeugdzorg Dark horse)

   Verwijderen