donderdag 28 februari 2013

Cursus waarheidsvinding en leugenherkenning voor Jeugdwerkers


http://www.nji.nl/smartsite.dws?id=117102&recordnr=2763&toon=detail&setembed=

De training bestaat uit 3 modules, die los van elkaar gevolgd kunnen worden, mits men de voorafgaande module heeft afgerond. Basismodule:

leugenherkenning algemeen. Specialisatiemodule: leugenherkenning bij intakes & gesprekken. Expertmodule: Leugenherkenning d.m.v. micro expressies. Kijk voor een volledige beschrijving op de website:

http://www.mindprofit.nl/Mindprofit/Trainingen_leugenherkenning_Mindprofit.html

De training bestaat uit 3 modules, die los van elkaar gevolgd kunnen worden, mits men de voorafgaande module heeft afgerond.

Basismodule: leugenherkenning algemeen.
Specialisatiemodule: leugenherkenning bij intakes & gesprekken
Expertmodule: Leugenherkenning d.m.v. micro expressies

Eén van de leerdoelen is om aan het einde van de training minimaal 80% van de leugens te kunnen herkennen. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan vraag- en gesprekstechnieken zodat ook dingen die verzwegen worden boven tafel komen.

Kijk voor een volledige beschrijving op de website:
http://www.mindprofit.nl/Mindprofit/Trainingen_leugenherkenning_Mindprofit.html
Deze cursus is geaccrediteerd voor:

Beroepsgroep
Kamer Agogen (AG)
Kamer Jeugdzorgwerkers (JZW)
Kamer Maatschappelijk werk (MW)

Aanbieder

MindProfit
Steenakker 47
6116 CN Roosteren
www.mindprofit.nl

Voor wie?
Sectoren: Algemeen maatschappelijk werk, Jeugdzorg, Jeugd-ggz, Politie/justitie

Beroepsgroepen:
Gedragswetenschapper (o.a. psycholoog, orthopedagoog)
Maatschappelijk dienstverlener (o.a. jeugdzorgwerker, maatschappelijk werker)
Politiefunctionaris
Sociaal-pedagogisch hulpverlener (o.a. jeugdzorgwerker, opvoedondersteuner)

Niveau:Post HBO

Competenties in de jeugdzorg Voor beroepskrachten in de jeugdzorg is hieronder aangegeven op welke competenties de scholing zich richt.

Jeugdzorgwerker - generieke competenties: Brengt de situatie in kaart

Jeugdzorgwerker - vakspecifieke competenties:
Legt contact en heeft contact met jeugdigen en opvoeders

Geaccrediteerd door:
Beroepsregister van Agogisch en Maatschappelijk werkers (BAMw)

Meer informatie

Uitgebreide beschrijving op de website PE-Online

Redactie Jeugdzorg Dark horse: Dit is een heel goed idee en ik weet al een mooie toepassing van de vaardigheden die de jeugdzorgwerkers met deze cursus gaan verwerven. Een analyse van door hen zelf geschreven AMK/Raadsrapporten. Richtvragen bij hun zelf-analyse: Hoe kan ik zien dat ik de waarheid heb verdraaid? Hoe precies heb ik de waarheid verdraaid? Welke hulpmiddelen stonden mij daarbij ter beschikking? Waarom heb ik het gedaan? Hoe maakt de organisatiestructuur van mijn beroepsgroep het mogelijk om systematisch onwaarheden te verkondigen? Is er een patroon te bespeuren in mijn verdraaien van de feiten en de algehele houding die mijn bejegening van de cliënt kenschetst? Hoe maskeer ik mijn leugens? Waarom gelooft de kinderrechter mij? Wat betekent dit voor de rechtsstaat? Hoe veilig zijn kinderen door mijn ‘bescherming’?

(Even voor de goede orde) Het is natuurlijk op geen enkele manier in het belang van jeugdzorg om daadwerkelijk leugens te herkennen bij het uitvoeren van informantenonderzoeken. Een vader of moeder die bij een vechtscheiding de smerigste en doorzichtigste leugens vertelt over zijn/haar ex, en dan als jeugdzorgmedewerker dat ‘manna’ zomaar laten liggen? ‘Meneer/mevrouw, ik geloof dat u liegt en dat uw ex helemaal niet zo’n slechte opvoeder is als u wilt beweren. Dat is heel kwalijk, want op deze manier ontneemt u het kind de kans op een gezonde relatie met de andere ouder. Wilt u alstublieft uw toon matigen en het hele probleem naar normale proporties terugbrengen? Dan kunnen we dit misschien eenvoudig oplossen, zonder onnodige juridische ellende’.
Nee, ik zie het nog niet gebeuren…U wel?

               Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

7 opmerkingen:

 1. Dit lijkt me ook wel wat voor rechters.

  Op dit moment laten ze zich alle kanten op manipuleren door maatschappelijk werkers, en dat is toch wel beschamend voor professionals met de pretentie een academisch niveau te hebben.

  Misschien lukt het om dat niveau te halen na het volgen van de cursussen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is zo'n cursus op post-HBO niveau niet veel te moeilijk voor jeugdzorgwerkers? Althans, mijn ervaring is dat die beroepsgroep bijzonder veel moeite doet om de indruk te wekken dat ze hooguit de lagere school afgemaakt hebben en daarna nooit meer een klaslokaal en studieboek van dichtbij gezien hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is toch het omgekeerde wereld?
  Op deze manier worden de leugens van BJZ en de rechters beschermd, alweer een kat die gekke sprongen maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ongetwijfeld een hele dure training: Daar gaat Jeugdzorg vast een verruiming van hun budget voor aanvragen bij de staat.

  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 5. “Van communicatie trainer tot Leugenexpert!”

  Ik ben maar eens gaan kijken op de site www.mindprofit.nl .
  Wat lees ik op de site over Eric Senssen:
  Na een carrière als financieel manager kwam hij in 1996 in aanraking met NLP. Deze methodiek en empirische wetenschap gericht op non-verbaal gedrag en onbewuste processen bleef Eric fascineren. Een paar jaar later was MindProfit een feit. Eric Senssen begon met het coachen van managers en het geven van communicatie trainingen.
  Vanaf 2003 is MindProfit vooral actief binnen de reïntegratie, waarin Eric met een eigentijdse aanpak en de ontwikkeling van nieuwe methodieken, zich met succes wist te onderscheiden.

  Na 2009 is Eric Senssen zich verder gaan verdiepen in waarheids-vinding en het herkennen van leugens. Naast diverse NLP trainingen tot Master NLP en trainer, volgde hij een aanvullende studie bij Paul Ekman over Micro-expressies. Ook ging Eric bij Mark McClish in de leer om leugens te kunnen herkennen door wat mensen zeggen en schrijven.

  Neurolinguistisch programmeren blijkt een praktijk die elke dag meer en meer ingrijpt in onderwijsland, zorgland en hulpverleningsland. NLP is allang niet meer alleen maar psychotherapie, maar ook communicatietechniek, didactiek, schoolbegeleiding, creativiteits-boosting en noem maar op. De belangstelling voor NLP is niet gering. Een kritische kijk op dit fenomeen gaf Willem J.M. Levelt (hoogleraar te Nijmegen) in 1995 in zijn artikel ‘Hoedt u voor Neuro-Linguïstisch Programmeren!’ http://www.skepsis.nl/nlp.html
  Hem werd gevraagd diverse boeken over NLP te bestuderen en folders te bekijken van SON-trainingen die uitgaan van de NLP visie. Zijn conclusie is: Nee, dit is niet serieus.
  Enkele gedeeltes uit zijn artikel:

  ‘NLP is van oorsprong een nieuwe vorm van psychotherapie, in de jaren '70 bedacht door Richard Bandler en John Grinder. Hun uitgangspunt was extreem pragmatisch. 'We zijn niet bepaald geïnteresseerd in wat ''waar'' is. Alleen wat bruikbaar is telt,' schrijven ze in hun boek Frogs into Princes.’

  ‘NLP is niet meer en niet minder dan een geloofsleer. En bij een geloof hoort een autoriteit, een goeroe, een leider. Die zijn er, en ze worden vereerd. Ik noemde Grinder, lid van het 'legendarische duo' Grinder en Bandler. Maar wat vindt u van Dr. Wyatt Woodsmall? Hij was, jubelt een SON-folder, 'de eerste NLP'er die de titel van Mastertrainer in NLP verwierf, door Richard Bandler rechtstreeks aan hem toegekend'. Een gezalfde dus. En een goede keus, want 'Woodsmall is doctor in de wetenschapstheorie, behaalde de mastergraad in filosofie, theologie en natuurkunde', 'een wandelende NLP-boekenkast'. Enzovoorts, enzovoorts.’

  ‘Bij een geloof horen wonderen. Het grootste wonder van NLP is echter dat therapeuten, onderwijzers, orthopedagogen, mensen uit de wereld van de bedrijfscommunicatie zich in grote getale door zulke volstrekt ongefundeerde beweringen laten verlokken tot het volgen van allerhande kostbare cursussen.’

  Op de site van ‘Mindprofit’ staat uitnodigend: Van communicatie trainer tot Leugenexpert!
  Helemaal waar, ze liegen niet. Ze zijn en blijven experts in leugens. Wat dat betreft zitten Jeugdzorg en het NJI daar goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is heel dubieus dat het NJI zich hiermee inlaat. Ten eerste heeft NLP helemaal niets met micro expressies te maken, want de oorspronkelijke bedoeling van NLP was om een multi-toepasbaar psyhotherapeutisch model te creëren, waarbij het model voorafging aan de hulpvraag. (Eerst een oplossingssysteem en daarna pas onderzoeken waar het allemaal voor gebruikt kan worden). Het was afgeleid van de taalfilosofie, gestallt-therapie, hypnose en de ervaringskennis van vooraanstaande therpeuten van dat moment.

   Dit therapeutisch model werd een cultus, vooral in de V.S., waar het werd gezien als een wondermiddel waar iedereen zijn persoonlijke dromen mee kon verwezenlijken. Het werd het toppunt van de zelfhulp-cultuur, met heel veel waardevolle elementen, maar het schoot zijn therapeutische en zelfontwikkelingsdoel voorbij en werd een geloof.

   De micro-expressies van Paul Ekman, zijn niet zozeer gericht op het vergroten van het eigen kunnen, maar richten zich op wat je waarneemt of denkt waar te nemen bij een ander.

   Op dat punt sluit het goed aan op de werkzaamheden van AMK en BJz, want die menen ook zonder de methode van Ekman van alles waar te nemen bij mensen die ze moeten onderzoeken.

   Deze bedrieglijke cursus in het ontdekken van bedrog, zal het zoveelste valse legitimatiemiddel voor ze zijn, om hun eigen goddelijke gang te gaan.

   Over de ondeugdelijkheid van deze methode later op Jeugdzorg Dark horse meer...

   Verwijderen
  2. Het is gewoon het zoveelste format dat ten onrechte wordt gebruikt om het bekende onderbuikgevoel in te kaderen en om het zo de schijn van geloofwaardigheid te geven.

   En de rechter gaat 'gewoon' weer volgen, want die begrijpt niet eens dat je niet meer serieus wordt genomen als je uitspraken baseert op leugens en verzinsels van maatschappelijk werkers en/of als je leugens en verzinsels overneemt en opneemt in je uitspraak.

   Het zou lachwekkend zijn als het niet zo triest was.

   Verwijderen