donderdag 30 augustus 2012

De wachtlijsten werden steeds kleiner.....

http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/opinie/columns/innovatieplantje.7739131.lynkx

Laatst voegde een bestuurder van een jeugdzorginstelling in Noord Holland-noord ons toe dat ze ‘last’ hadden van de Opvoedpoli. Hun wachtlijsten werden steeds kleiner en dat was onze ‘schuld’. Huhhh?? Dat is toch juist heel goed? Hoeven kinderen en ouders niet te wachten en hoeft het eventuele probleem niet te verergeren, toch?
En:
In een Noord Hollandse gemeente was er een wethouder die mij vroeg waarom we ons niet ‘aan ons gebied’ hielden? Ze had al te maken met -tig organisaties die iets met jeugd en zorg deden, dus wat moet de Opvoedpoli daar dan nog? Ja, denk ik dan, de jungle van de jeugdzorg is zo versnipperd dat voor elk (deel)probleem telkens in het verleden een instelling is opgericht. Ik zeg tegen die wethouder: niet wij maar uw burgers beslissen dat. Die kiezen kennelijk voor ons, dus op een gegeven moment besluit je om je te vestigen op de plek waar die burgers en hun kinderen wonen. Hoeven wij en zij niet zo te reizen.


Er is in het Noord-Hollandse trouwens iets geks gaande. We krijgen de laatste tijd steeds meer cliënten die van de zorgverzekeraar aldaar te horen krijgen dat de Opvoedpoli niet op hun lijstje van ‘gecontracteerde instellingen’ staat en dat ‘dus’ de zorg niet wordt vergoed. Verzekeraars moeten wettelijk echter zorg vergoeden waarvoor hun verzekerde kiest, contract of geen contract, zij het niet voor de volle 100%. Dit jaar krijgen we bij deze verzekeraar maar 60% vergoed.


De helpdesk liegt dus. Maar weten hun verzekerden (onze cliënten) veel! Deze verzekeraar wil niets weten van nieuwe zorg-initiatieven. Nota bene hadden wij een kort geding nodig om te ‘mogen’ onderhandelen over een contract met hen. We zijn halverwege het jaar en nóg daarmee doende.


Alle ouders kunnen gewoon bij ons terecht, ze krijgen 60% vergoed. En over de rest kijken we of ze zelf iets bij kunnen dragen. Zo niet, dan pech voor ons. Lang houden wij
- de-nieuwe-zorginitiatieven-zonder-contract - het natuurlijk niet vol met die 60%.
Econoom Schumpeter had het altijd over ‘creative destruction’. Daarmee wilde hij zeggen dat, willen creatieve initiatieven kans van slagen hebben, dit altijd elders leidt tot destruction. In ons geval: destruction van wachtlijsten, ha! De traditionele instellingen en dito zorgverzekeraars voelen dat en betrekken hun stellingen.

Het innovatieplantje geraakt zo in de knel. Maarre … in 2015 worden gemeenten ‘zorgverzekeraar’ voor jeugd&gezin. Maak je borst maar nat, want het is best een gedoe.
Je zou bijna vergeten waar het om gaat: goede, integrale zorg die minder kost.

Mechtild Rietveld

Voor meer columns van Mechtild Rietveld, klik hier.


                     => Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

1 opmerking:

  1. Als we nou eens een campagne gaan starten om (aanstaande -(groot) ouders en meisjes in te lichten wat er met hun kinderen kan gebeuren als ze kinderen krijgen/hebben of die van een ander opvoeden. Zouden er dan nog kinderen gemaakt worden? Ik heb al een idee voor een poster; alle partijen (BJZ, rechters, RvdK, jeugdzorg instellingen etc.) op de kaart met als achtergrond NL en geen kind te spotten! Een soort paniek uiting op hun gezichten. Kan de overheidskas weer gevuld worden. Geen gedoe met zorgkosten vergoeding, onderwijs, opvang, zorg en andere hulpverlening. De juiste persoon op de juiste plek. Opvoeden moet vanzelf gaan, kinderen eisen meer omdat ze ook slimmer zijn geworden. Als al die geleerden dat nog niet weten dan is dat schandalig. Ouders zijn niet de schuldigen, ook zij staan voor raadsels. Lieve mensen, zorg dat jullie en jullie kinderen nooit in contact komen met iemand die met de DSM werkt. U of uw kind(eren) worden daardoor negatief beoordeeld, daar begint het gezeik mee.

    BeantwoordenVerwijderen