dinsdag 18 december 2012

'Wij zijn geen hulpverleners'




Politieman en pleegvader Martin Sitalsing gaf eerst leiding aan het Twentse politiekorps, nu aan Bureau Jeugdzorg Groningen. Cultuurschok? “Medewerkers houden elkaar gevangen in de angst onzorgvuldig te handelen Bij de politie kun je niet eindeloos overleggen voor je een wapen trekt.”

Door Merel van Dorp

http://www.antibjz.nl/page/articles.html/_/jeugdzorg-algemeen/gezin-al-jaar-ge%C3%ABmigreerd-om-jeugdzorg-te-vermi-r2757


Lees verder...

http://www.merelvandorp.nl/%E2%80%98we-zijn-geen-hulpverleners%E2%80%99.html

Redactie Jeugdzorg Dark horse: Even inzoomen op een interessant stukje uit het interview, met deze actie-gerichte jeugdzorgbestuurder:
"Ik ken geen crimineel die goede woorden over heeft voor de politie. Bureaus Jeugdzorg zijn er niet om per se vriendjes met de doelgroep te worden."

Ten eerste gaat de vergelijking tussen criminelen/politie en Jeugdzorg/ cliënten volkomen mank, omdat hij de verkeerde aanname heeft, dat het 'harde ingrijpen' van jeugdzorg in het leven van burgers altijd noodzakelijk is en zorgvuldig gebeurt. Dit is ook wat veel buitenstaanders denken die zelf nooit met de leugens, de chantage, speculatie, overdrijving en hysterie van Bureau Jeugdzorg te maken hebben gehad, of met hun manipulatie van kinderrechters, het negeren van klachten, het bewust achterhouden van ontlastend bewijsmateriaal, het traineren van door de rechter bevolen terugplaatsingen, of het partij kiezen voor de meest labiele ouder bij een echtscheiding, omdat deze door jeugdzorg het best gemanipuleerd kan worden en het gemakkelijk de gewenste vuilspuiterij oplevert over de ex-partner, waarna BJz/RvdK triomfantelijk naar de rechter hollen voor de gedwongen maatregelen.

Ja, meneer Sitalsing, soms moet jeugdzorg snel ingrijpen wegens ernstig gevaar voor het kind en is teveel begrip voor de ouders niet op zijn plaats. Maar ik kan u gerust stellen en verklappen dat dit niet heel vaak gebeurd. Ook zijn er bijzonder weinig ouders of grootouders die die het idee hebben dat BJz bezig was 'vriendjes' met ze te worden (al weet je natuurlijk nooit hoe sommige mensen vriendschap definiëren). Het 'belang van de jeugdige' krijgt bij jeugdzorg immers ook vaak de merkwaardige uitleg van compleet losrukken uit het netwerk van omringende familie.

Dat Bureau Jeugdzorg volgens u geen hulpverlener is, komt een beetje merkwaardig over, al is het technisch misschien juist. BJz is een indiceerder en zelfs daar zijn ze al niet erg goed in. Wat u misschien ontschoten is (u werkt er nog niet zo lang) is dat er ook veel ouders zijn die ten onrechte als pedagogisch onbekwaam worden neergezet en die niet de kans krijgen om hun naam te zuiveren. Sterker nog, die ook hun kinderen niet meer terugkrijgen die onterecht uithuisgeplaatst werden, omdat AMK, jeugdzorg en de Raad niet aan waarheidsvinding doen (jammer!), maar uw politiemannen-speurneuzen-mentaliteit vindt dat geen onoverkomenlijk bezwaar? Ach, u bevindt zich in goed gezelschap, want de rechter vindt dat ook niet. Zelfs in gevallen waar later werd aangetoond met bewijzen (ondanks BJz kan dat soms) dat de uithuisplaatsing volkomen onterecht was, kan BJz het kind evengoed verhinderen terug te keren naar de eigen ouders, omdat er dan opeens 'andere zorgen'zijn gevonden. (Die smoes beginnen ze meestal voor te bereiden als het ernaar uitziet dat de leugens niet meer vol te houden zijn.) En het voordeel van die opgeplakte diagnose is, dat ze behalve het afleiden van de aandacht van de verkeerde uithuisplaatsing, ook nog eens via de AWBZ geld kunnen innen, met een leuk PGB-tje. (Voor meer informatie over dit laatste kunt u zich wenden tot de WSJ.)

By the way, in een ander interview heeft u gezegd dat het gezin waarvan de ouders hun kinderen hadden meegenomen naar Duitsland, niet opgejaagd zou worden en dat BJz Groningen een goede relatie belangrijk vond. Maar wat hoorden we van advocaat Struycken wat er later achter de schermen gebeurde??......'Boefje!'

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/09/ouders-nemen-kinderen-mee-terug-naar.html

Sven Snijer

                   Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html
 

13 opmerkingen:

  1. Ook aardig: "We gaan te veel uit van aannamen. In de zomer stijgt het aantal AMK-meldingen. ‘Da’s elk jaar, vanwege de vakantie’, wordt er geroepen. Bleek het nu door de ziekenhuizen te komen, die een training signalering kindermishandeling hebben gehad."

    Ziekenhuizen die kinderen melden zouden zelf meer hulp moeten bieden of doorverwijzen, maar daar gaat het blijkbaar niet om. Het gaat om het aanbrengen van een paar kokerogen om nog meer gezinnen geen hulp te bieden, maar in een juridisch traject te storten zodat ze gecriminaliseerd verwerkt kunnen worden, door de dilettanten van bureau jeugdzorg van Martin Sitalsing.

    Nee, geen hulpverleners, maar ook geen vakbekwame opsporingsambtenaren. Vlees noch vis en daarmee een groot risico, een bedreiging voor de veilige ontwikkeling, voor de hulpverlening aan gezinnen met kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, bij als 'crimineel' verdachten gaat het ook vaak mis. De politie en het O.M. selecteren ook bewijsmateriaal dat aan de rechter gegeven wordt:
    de Zes van Breda, zeer actueel (18/12/12), blijken ook ten onrechte dankzij genoemden in het gevang te zijn gezet.
    De beweerde auto kon er niet zijn omdat de bushalte er lag en bezet was met waarnemers, die getuigden dat die auto er niet was enz.. Is bewust weggelaten in 'bewijs' naar de rechter. Zo werkt BJZ ook.
    BJZ insinueert te vaak ook bewijs dat geen bewijs, laat staan grond, is om een kind te traumatiseren met een te zwaar ingrijpend middel.
    De jeugdzorgwerkers zijn te dom om de ouders te begeleiden. Zijn te dom om de vermeende bedreiger weg te plaatsen van de veilige, vertrouwde omgeving van het kind. Het gevolg en langetermijnbelang van het kind ziet de jeugdzorgwerker niet, of niet graag.
    Ouders die terecht klagen, krijgen een defensief antwoord, en het kind wordt te regelmatig (in de echte praktijk) gestraft met minder contact met ouders, de hechtingsfiguren, en de families. Dat is toch te lastig voor die jonge gezinsvoogdjes. En die gaan voor het belang van het kind.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens een schatting van rechtsdeskundige Peter van Koppen zit circa 10% van de gevangenen vast op basis van valse beschuldigingen, aannames etc. Als het in een strafzaak, waar nog aan waarheidsvinding wordt gedaan, al zo vaak mis gaat, dan kun je wel nagaan hoe erg het in de Jeugdzorg is. Het zou me niet verbazen als circa 50% van de UHP's ten onrechte is opgelegd. Maar zo'n politie-agent past wel goed bij JZ. Beide organisaties leiden aan tunnelvisie.

      Verwijderen
    2. 50%?
      Het hangt er maar vanaf wat je verstaat ondeR "TEN ONRECHTE".

      De jeugdzorg heeft de plicht te helpen door een goede en adequate hulpverlening in te schakelen als dat nodig is.
      Soms is het niet eens nodig en worden kinderen ten onrechte uit huis geplaatst.

      Soms is het wel nodig en wordt de juiste hulpverlening niet geboden.

      Soms wordt hulpverlening geboden die niet adequaat is.
      Dus ja, wanneer is het ten onrechte? In mijn beleving altijd wanneer BJZ z'n werk niet heeft gedaan zoals het hoort.

      Dat betekent niet alleen dat kinderen onterecht uit huis worden geplaatst, maar sommige kinderen blijven ook onterecht thuis, want daar ziet de jeugdzorg de noodzaak niet. Totdat er ongelukken gebeuren en dan wast jeugdzorg de handen in onschuld.

      Kortom: opdoeken jeugdzorg en onderzoeken welke kinderen weer naar hun eigen huis en familie kunnen terugkeren.
      We hebben niet voor niets het spreekwoord: "OOST WEST, THUIS BEST!" en "EIGEN HAARD IS GOUD WAARD".

      Verwijderen
  3. NIJMEGEN – In april vorig jaar is een experiment in de jeugdzorg van start gegaan. De Noord-Veluwe en de gemeenten Nijmegen en Wijchen hadden de primeur om een nieuwe werkwijze uit te proberen. In het experiment doen hulpverleners en zorgaanbieders ervaring op met het direct doorverwijzen van kinderen en jongeren naar ambulante zorg, zonder tussenkomst van Bureau Jeugdzorg. Dat meldt de regio Noord-Veluwe.

    Het gaat hierbij om hulpvragen zonder veiligheidsrisico’s voor de jeugdigen en de omgeving. De eerste ervaringen stemmen tot tevredenheid, zowel bij doorverwijzers, hulpverleners als bij ouders. Ook is er van de periode geleerd. In 2013 wordt het experiment voortgezet met mogelijke vervolgstappen.

    Het experiment loopt parallel met de voorbereidingen van de toekomstige koerswijziging in de jeugdzorg. Deze koerswijziging maakt de gemeenten in 2015 verantwoordelijk voor de gehele jeugdzorg.

    © Nationale Zorggids / Jochum Admiraal


    Bedoelen ze hier mee dat de kinderen en ouders/familie veilig zijn voor jeugdzorg??

    Oma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook dit zegt dhr Sitalsing:

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4656/Jeugdzorg/article/detail/3328792/2012/10/09/Juist-de-kwetsbaarste-kinderen-moeten-maximale-bescherming-krijgen.dhtml

    en dit gebeurt onder zijn leiding:

    http://kinderbelemmering.blogspot.nl/2012/05/dochtertje-wordt-nog-steeds-onthouden.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. oud advocaat jan van ruth19 december 2012 om 13:36

    " Bureaus Jeugdzorg zijn er niet om per se vriendjes met de doelgroep te worden."

    Ik wil geen vriendje zijn van Buro Jeugdzorg.
    Net zo min als ik vriendje wil zijn met de bakker, de chirurg, de piloot, de vrachtwagenchauffeur.
    Wat ik wil en ervaar is dat de bakker brood verkoopt zonder muizenkeutels erin, de chirurg mijn slechte en niet mijn goede knie open maakt, de piloot het vliegtuig veilig doet opstijgen vliegen en landen, en de vrachtwagenchauffeur aan zijn eigen kant van de weg blijft.
    Kortom ik wil dat een ieder zijn werk naar behoren doet.

    En daar hoef ik echt geen vriendjes voor te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nee jullie zijn de echte boeven en vandalen die inbreken in de hartjes van kinderen en hun ouders, jullie vernielen teveel wat God's eigen is en daar gaan jullie mee om als koopwaar. NL begint echt zijn ware aard te tonen. Dat is inderdaad geen hulpverlening.

    Nog meer graven graag, er zit nog meer gaaies in die veilige kamertjes van de zogenaamde jeugdzorg, rechtstaat, scholen, jz-instellingen en natuurlijk de regering.

    Sitalsing Chór (dief)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kinderen hebben het recht op een ongestoorde gezinsleven met ouders en familie. Hoe geeft dhr Sitalsing daar invulling aan?
    Of ziet hij alleen maar onveiligheid en bedreiging in de ontwikkeling van alle kinderen die bij BJZ om hulp komen vragen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zo wordt je jeugdbesachermer:

    https://studiegids.leidenuniv.nl/courses/show/34298/jeugdbescherming-en-jeugdzorg

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Uit het verhaal van dhr. Sitalsing valt het volgende op te merken:
    - De prietpraat van BJZ in zijn folders en op websites als: 'met ouders wordt gezocht naar de juiste hulp' is gewoonweg mooipraterij en onzinnig: hij weigert zelfs samen met ouders iets te doen voor de kinderen, dit terwijl een OTS het ouderlijk gezag in stand houdt... Aan deze wettelijke regel heeft hij geen boodschap!
    - Hij geeft toe dat BJZ na de 'transitie' door blijft gaan, alleen binnen de CJG... wederom een naamsveranderingsoperatie dus: eerst JAC en MOB, toen allerlei frivole benamingen en in 2005 BJZ en nu...CJG dan wel in een andere verdekte vorm. Over OPHEFFEN van BJZ heeft hij het niet!
    - Hij heeft NIET de juiste gedragswetenschappers en BJZ zit 'niet op een lijn'. Dat zou kunnen verbeteren als men eens wél een echte gedragsdeskundige in dienst nam, die op zijn minst kinderen eens volgens regels van de beroepsorganisatie zou onderzoeken. Zolang er 'indicaties' opgesteld worden zonder enig onderzoek en zonder kinderen gezien te hebben, is het duidelijk waarom BJZ in alle opzichten faalt.
    (Recent voorbeeld: 2 dagen geleden kreeg een cliënte van mij een 'hulpverleningsplan' met indicatie tot UHP van een kind, dat inmiddels weer 6 maanden thuis was... indicatie opgesteld door een vervangster die noch moeder, noch kind gezien of gesproken hadden, maar duidelijk was dat moeder 'geen zicht op de thuissituatie' gaf. Hierbij op te merken dat BJZ weigert bij moeder thuis te komen, wegens 'vechthonden'!!!)
    - BJZ inderdaad een instituut is dat graag kinderen uit huis plaatst en geen boodschap heeft aan wat ouders willen.
    - BJZ geheel overbodig is: zie het beleid in Nijmegen/ zie de huisartsenpraktijk 'Eudokia' in Enschedé en zij dat hier zelf toegegeven: 'niet de juiste gedragsdeskundigen'...
    - Mr. van Ruth: u heeft groot gelijk....en juist aan die deskundigheid ontbreekt het: hoeveel jaren zijn ze al aan het 'professionaliseren'? Wanneer worden ze eens écht professioneel?
    - Opvallend detail: er komen steeds meer jeugdzorg-instellingen en wat doen ze nu eigenlijk? De raad deed en doet vaak wat BJZ doet.... de Raad was voorheen de 'Voogdijraad'... Wat is de rol van 'jeugdgezondheidszorg' bij de GGD, die ook alle zaken m.b.t. jeugdigen behartigt (aldus hen zelf!)Er komen steeds meer instanties bij met slechts één doel: hun eigen werkgelegenheid creëren en weer nieuwe leuke bestuursfuncties met boven-Balkenendenorm salarissen. U begrijpt waarom politici niet ingrijpen in de hoogte van die salarissen!

    Drs.N.J.M.Mul

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Soms zijn er echte gedragsdeskundigen in dienst, maar die moeten doen wat de baas zegt. Ondanks het feit dat het soms in strijd is met hun beroepsonderwijs bij het NIP. Daarom ook schrijven de meeste gedragswetenschappers bij BJZ en RvdK zich in bij het NVO. Daar is de beroepsonderwijs minder streng.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij het NIP komen ze ook niet echt in actie tegen die onnatuurlijke gedragingen en onheuse bejegening richting ouders en hun kind(eren) door gedragswetenschappers. De klachtencommissie praat alles goed voor de slecht en onethisch handelen van zogenaamde deskundigen aangesloten bij hun. Iedereen kan zich dus deskundig noemen.

      Verwijderen