dinsdag 11 december 2012

Forensisch psycholoog Henry Otgaar over De Meldcode

http://fpblog.nl/2012/12/11/de-meldcode/


Forensisch psycholoog Henry Otgaar

http://www.personeel.unimaas.nl/henry.otgaar/

Heus. Het stond op allerlei online nieuwssites: “Kindermishandeling nog niet genoeg herkend”. Aldus de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 

Volgens een rapport van de inspectie wordt door de huisartsenposten nog te weinig kindermishandeling gesignaleerd en herkend. De cijfers moeten toch echt omhoog. De weg er naar toe is simpel.
De Meldcode Kindermishandeling, die in 2013 zorginstellingen gaat verplichten om gebruik te maken van “de meldcode” bij signalen van mogelijk misbruik, heeft een prachtig stappenplan opgesteld. In een van de bijlagen treft de lezer een opsomming van signalen die wellicht zouden kunnen duiden op seksueel misbruik: zoals kinderen die niet spontaan zijn, nerveus overkomen, passief blijven, of hyperactief gedrag ten toon spreiden. Dus zowel passief als hyperactief gedrag kunnen een “signaal” zijn. Het stappenplan zegt trouwens ook dat hoe meer signalen er zijn, hoe suspecter het wordt. Vergelijk het met de dokter die zegt dat hoofdpijn, maar ook geen hoofdpijn kunnen wijzen op een hersentumor en als je alle twee hebt is het extra oppassen geblazen.

Natuurlijk is het voor leken, maar ook voor professionals in zorginstellingen een bijzonder moeilijke klus om te achterhalen of een kind het slachtoffer is van misbruik. Er zit nu eenmaal veel variatie in “de signalen”. De marsroute van de meldcode die de inspectie voorstelt, zal dus leiden tot een toename van niet alleen het aantal vals positieven, maar ook het aantal vals negatieven (de missers). De Amerikaanse psychologen Kendall-Tackett en collega’s schreven al weer lang geleden (1993): “[t]here is virtually no general domain of symptomatology that has not been associated with a history of sexual abuse”. En ook: “some sexually abused children may also appear to have no apparent symptoms”. Toch schijnt de meldcode te werken. Professionals die de meldcode gebruiken zouden 3 keer zo vaak ingrijpen dan collega’s die de code niet hanteren. Goh. Of die professionals het ook vaker bij het juiste eind hebben, wordt niet duidelijk.
De meldcode heeft ondertussen bijna de status van een decreet gekregen. Kijk naar de directeur Jos Lamé van de Riagg Rijnmond. Hij voelde er niets voor om zich te houden aan een meldcode. Zijn overwegingen: privacy voor zijn cliënten en de angst dat de meeste meldingen onterecht zijn. Verstandige man die Jos. De gemeente weigerde wel drie ton subsidie aan zijn Riagg. Jos ging naar de rechter. Oordeel rechter: “Over de brug komen met dat geld”. Het zou wijs zijn als meerdere instanties het voorbeeld van de Riagg Rijnmond volgen.

Henry Otgaar

http://www.nu.nl/binnenland/2978821/kindermishandeling-nog-niet-genoeg-herkend.html

http://www.igz.nl/actueel/nieuws/signalering_kindermishandeling_op_huisartsenpost_nog_niet_optimaal.aspx

                  Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

13 opmerkingen:

 1. De echte specialisten zijn het er met elkaar over eens, dat het herkennen van mishandeling zelfs na herhaald onderzoek nog steeds niet zeker is.

  Er is alleen sprake van mishandeling als je het hebt zien gebeuren en als er duidelijke kentekenen zijn. Zolang dat niet duidelijk is, geen melding doen. Je beschadigt meer door te melden dan dat je goed doet.

  Vooreeld: kind met problemen thuis meldt aan zorgcoördinator op school dat haar ouders haar met kokend water hebben overgoten.

  In plaats van dat er gekeken wordt of en waar de brandblaren zijn, wordt een melding gedaan bij AMK. Resultaat: kind wordt uit huis geplaatst en blijkt 1 1/2 jaar later zwaar depressief te zijn dankzij de geweldige zorg van Jeugdzorg!

  Ze is na de uit huis plaatsing misbruikt en heeft in 1 1/2 jaar tijd meer met gewelddadigheid te maken gehad dan in haar hele leven vòòr de uhp!

  Dank je wel Jeugdzorg. Weer een beschadigd kind erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. advocaat jan van ruth12 december 2012 om 21:45

   En dat is nu de essentie van het hele verhaal.
   Natuurlijk is het niet ok als een kind verhalen van die aard vertelt terwijl het niet waar is.
   Dat kind zit duidelijk met een probleem.
   Het vertelt het verhaal misschien wel omdat het thuis met moeder niet botert sinds moeder een nieuwe partner heeft en zij minder aandacht heeft voor het kind en het kind vindt dat het tekort komt.
   Wie zal het zeggen?
   Het kind zou best wat hulp kunnen gebruiken?

   Maar als je dan bedenkt wat de gevolgen zijn als je er melding van maakt, dan laat je het wel uit je bolle hoofd.

   En dus staat een kind in de kou omdat BJZ en trawanten zulk slecht werk leveren dat ieder weldenkend mens daar geen kind heen stuurt.

   Dank je wel kinderrechter die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt.


   Verwijderen
 2. De grote ellende van deze Meldcode voor anderssoortige 'professionals' is dat er te veel kinderen bezwaard zullen worden, waar niets aan de hand was.

  Veel meer kinderen zullen dit gaan voelen en erdoor getraumatiseerd worden dan de zich openbarende mishandelingsgevallen, waar dat kind de juiste zorg zou krijgen, want BJZ verwijst niet graag door naar een echte specialist, of die moet voldoen aan de beperkende onderzoeksvragen die BJZ meegeeft!

  BJZ houdt het graag in eigen beheer door een epaterende OTS of zelfs UHP aan te vregen. Rechters wijzen dat toe op geloof (i.p.v. degelijk en onafhankelijk onderzoek, diagnose).
  Men hoeft de Meldcode niet te volgen.
  Men mag naar eigen geweten en in te huren hogere deskundigheid handelen.
  Dat is beter voor de meeste kinderen.
  UHP is traumatisch voor de 400%, de oververtegenwoordiging aan onzin-uithuisplaatsingszaken, zoals we zagen in Zeeland e.d..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jos Lamé is blijkbaar een van de weinigen in het hele circus die nog bij zijn volle verstand is ..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is het niet beter om de ballen van de mannen alvast te manipuleren met een robotica cocktail die vervolgens in de eitjes ontwikkelen als het voorbeeldmodel van de regering of BJZ.

  Maar wat is dat dan, hoe moet zo'n kind er dan uitzien?
  Doe dan ook maar kinderen zonder geslachtsorganen, dan is de mens zo uitgestorven. Dit is toch wat de regering en BJZ willen?

  Bizar en luguber.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. IK zou graag willen dat huisartsen bij de Inspectie van Volsgezondheid melding zouden maken van ondermijning van de gezondheid van ouders die te maken hadden of hebben met het fenomeen Jeugdzorg. Niet alleen kinderen raken beschadigd door deze walgelijke instanties maar ook de ouders hebben of krijgen ernstige gezondheidsklachten door bemoeienis van Jeugdzorg.
  Ik spreek uit ervaring en zal dit op korte termijn bij mijn huisarts voorleggen.Mijn huisarts is op de hoogte van de wijze waarop Jeugdzorg "werkt".

  L.B.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ... En waar de jeugdzorgwerker zo fijn de ouders ophitst en emotioneert, zal het ontvankelijke kind dit voelen, wat weer een prettige gedragsstoornis geeft, zodat BJZ weer werk heeft.
   Zie dit mechanisme!

   Verwijderen
  2. Mijn huisarts heeft alles bijgehouden, ook mijn verhogingen van bloeddruk, cholesterol, haaruitval, hoofdpijn, gezwollen lichaam, verstoorde nachtrust (bij kind stresspuisten op voorhoofd ingelicht door dermatoloog, en kinderpsychiater beschreef alle spanningen en stress bij kind als somatische klachten veroorzaakt door school(pesterijen ook door schoolpersoneel), GGz, BJZ en de rechters)
   Huisarts gaf aan dat het puur om geld gaat en onderdrukking. Het enige wat ik bizar vind is dat teveel huisartsen zich laten ompolen door omkoperij. Deze artsen vergeten dat ze ooit een eed hebben afgelegd, dat verloochenen ze dus.

   Verwijderen
 6. Meldcode Jeugdzorg Geweld.
  Zo langzamerhand lijkt het mij tijd worden dat er een meldcode komt voor huisartsen/psychologen die in hun praktijk te maken krijgen met de psychische mishandeling van ouder(s)/kinderen door jeugdzorgwerkers en kinderrechters.
  Psychische mishandeling bestaat ondermeer uit het beledigen, bedreigen, treiteren, intimideren, vernederen, manipuleren, onder druk zetten en vals beschuldigen van de ouder(s).

  De vijf verplichte stappen van de Meldcode Jeugdzorg Geweld en psychische mishandeling van ouder(s)/kinderen:
  1. In kaart brengen door arts/psycholoog van mogelijke signalen:
  - Depressief
  - Wantrouwen
  - Angst- en paniek aanvallen
  - Verwardheid en slapeloosheid
  - Schaamte- en schuldgevoelens
  - Geïsoleerd raken
  - Werkverzuim
  - Te heftige emotionele reacties
  - Apathische reacties
  2. Overleggen met een collega
  3. Gesprek met de patiënt (eventueel familie/vrienden)
  4. Wegen van het gewelddadige karakter van de psychische mishandeling
  5. Actie: hulp organiseren en melden bij Inspectie Gezondheidzorg (IGZ)

  Het wordt tijd dat artsen/psychologen deze ouder(s)/kinderen getalsmatig in zicht gaan brengen. Het wordt tijd dat de politiek inzicht krijgt in de destructieve gevolgen van het psychische geweld dat jeugdzorg met goedkeuring van de kinderrechters gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zijn kinderen die uit huis geplaatst zijn omdat de ouder(s) te overbezorgd zouden zijn...

  Uit deze meldcode haal ik dat de instanties te overbezorgd aan het zijn, want kinderen mogen geen kind meer zijn, maar moeten voldoen aan een standaardcode bepaald door de zogenoemde 'professionals'!

  Ik leer mijn kinderen om wat terughoudend naar vreemden te zijn (je kan ze immers niet allemaal vertrouwen)..

  Mijn kinderen hebben een beperking... waardoor ze bijvoorbeeld druk zijn.... en zich wat anders gedragen..

  Moet ik dan maar wekelijks gescreend gaan worden door BJZ in de hoop dat ze kundig genoeg zijn om te zien dat het een beperking is in het ASS? Waarvoor mijn kinderen trouwens al onder behandeling zijn en die instantie kan dat prima alleen af.

  Laat kinderen kind zijn en wie ze zijn! Daar hebben ze recht op! Mijn kinderen zijn niet bedoeld om de kas van BJZ te spekken of om net als een kat of hond aan een rasstandaard te voldoen. Het is nu zover aan het worden dat 'het systeem' de kinderen en de ouders aan het mishandelen is! Ik zou zeggen: Get a life!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar BJZ zegt: het gaat om werkgelegenhei.., o nee, ik bedoel om het kind, dat altijd en bij elke ouder "in de knel zit", en dus beter naar een pleegouder kan gaan.
   Hoe moet men echte misstanden scheiden van gesuggereerde, waar zelfs de door BJZ ingeroepen 'wetenschap' beweert dat 1 op de 10 kinderen wordt "mishandeld"??? Daar baseert de politiek en de BJZ-lobby zich op.
   Wie beweert, en wie bewijst?

   Verwijderen
 8. advocaat jan van ruth12 december 2012 om 21:32

  Nog een goeie:

  Als zorgwekkend signaal opgenomen in een rapportage: dat de kinderen ten aanzien van hun ouders wel heel erg respectvol zijn....
  Echt waar, ik verzin het echt niet ( ik werk tenslotte toch niet voor BJZ!)
  Je kunt het niet zo gek bedenken of het is als eens een keer aangegeven als zorgwekkend signaal.

  En de oplossing voor alle problemen ligt er toch al jaren...
  Gewoon ALLE kinderen uit huis plaatsen...
  Simpel toch?
  Alle kindertjes naar de buren ter linker zijde en iedereen is blij.
  Want het gras was bij de buren toch altijd al groener.
  Iedereen pleegouder en iedereen pleeggeldvergoeding.
  Bij BJZ wordt het geld dan ook niet meer met de kruiwagen binnengereden maar met de vrachtwagen, dus BJZ ook blij.

  Ja, lach maar....
  Dat deden ze ook toen er in de jaren dertig van de vorige eeuw een klein besnord duits/oostenrijks mannetje voor steeds groter wordende mensenmenigten allerlei idiote dingen stond te brallen.
  Waarna het lachen gedurende jaren in heel europa verstomd was...

  Vergeet niet: macht is lelijk...
  BeantwoordenVerwijderen
 9. Huisarten weigeren mee te doen aan het EPD. Gelukkig maar! http://www.nujij.nl/politiek/huisartsen-stemmen-niet-in-met-epd.20472185.lynkx

  BeantwoordenVerwijderen