maandag 31 december 2012

Valse concurrentie

http://www.nationalezorggids.nl/jeugdzorg/nieuws/13183-jeugdzorg-krijgt-steeds-meer-zelfstandige-ondernemers.html



AMSTERDAM

Ook in de jeugdzorg ontstaat de trend dat werknemers steeds vaker uit dienst treden om zich als zelfstandig ondernemer te laten terughuren. Uit cijfers van bemiddelaar Gezinshuis.com blijkt dat er op dit moment al ruim 50 particuliere gezinshuizen zijn. Dat meldt Skipr.

De bemiddelaar meldt dat vooral mensen belangstelling hebben die ervaring als crisis- of pleeggezin hebben of eerder in de jeugdzorg hebben gewerkt. Ook werkte een deel al als gezinshuisouder, maar dan in loondienst. Eenoudergezinnen komen ook in aanmerking.

Naast affiniteit met de doelgroep moeten potentiële gezinsouders beschikken over een mbo-diploma en een verklaring omtrent het gedrag. Wie als ondernemer gezinshuisouder wordt, ontvangt per kind circa 36.000 euro per jaar.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal


Redactie Jeugdzorg Dark horse:

Hoe achterlijk deze nieuwe ontwikkeling in de jeugdzorg is, kan met geen pen worden beschreven, maar we zullen toch maar een poging wagen. Het bedrag van 36.000 euro per kind, per jaar, betekent met een gemiddelde van 4 kinderen in een gezinshuis, een jaarinkomen van 144.000 euro!!! Daarvoor doe je niets anders, dan wat je normaal gesproken náást je werk zou doen, namelijk kinderen opvoeden. (En daarvoor krijg je alleen kinderbijslag.)
 
Gelooft u dat er met zulke bedragen alleen mensen op af komen die ‘hart’ hebben voor kinderen? Het is een smerige kinderhandel die de biologische ouders van uit huis geplaatste kinderen in een ver achtergestelde positie brengt. Ouders in bijvoorbeeld Amsterdam West, die hun kinderen wegens weinig financiële middelen soms zonder ontbijt naar school sturen, of met een zomerjasje kleden in de winter, zouden bijzonder geholpen zijn met 36.000 euro per kind per jaar.

 
Maar die worden bij voorkeur door het AMK aan de schandpaal genageld en veroordeeld voor ‘verwaarlozing’ (= mishandeling), terwijl de gastouders de kassa horen rinkelen. Van verschillende kanten horen wij dat beheerders van gasthuizen opvallend vaak op vakantie gaan en dan bedoel ik niet naar Terschelling. De kinderen laten ze dan even onder toezicht van een ‘kennisje’, want professionaliteit gaat immers voor alles.  

Economische recessie 

Maar het wordt nog mooier. Ook een-oudergezinnen komen in aanmerking voor de rol van gezinshuisbeheerder. En wat is nu het bijzondere daaraan? Dat bij onderzoeken naar kindermishandeling door het AMK, juist het gegeven van het ontbreken van één van beide ouders, als een belangrijk risico wordt beschouwd voor de veilige ontwikkeling van het kind! Hypocrieter en schijnheiliger kun je het niet verzinnen.
 
En dat er in een tijd van economische recessie zoveel geld rond gaat in dit bedrijf, is niet alleen vanuit algemeen standpunt van bezuinigingen een schande (pensioenen worden aangetast / steeds meer mensen zijn aangewezen op voedselbanken in Nederland), maar het trekt ook mensen aan die op een makkelijke manier geld willen verdienen, die helemaal geen affiniteit hebben met kinderen. En hoe moet een pas gescheiden moeder met jonge kinderen, die van een uitkering moet rondkomen opboksen tegen het pleeggezin/gezinshuis waar zoveel geld is om de kinderen in alles te voorzien? Valse concurrentie. Allemaal de riemen vast, want de wildgroei is begonnen!
 
Sven Snijer

             Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

14 opmerkingen:

  1. Er is misschien wel één 'voordeel' aan deze ontwikkeling:

    Het draagt mogelijk bij aan het zo snel mogelijk bereiken van het moment dat de krankzinnige toestanden in de jeugd'bescherming' onbetaalbaar worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uit ervaring; er zijn er met 11 kinderen. Dit komt omdat zowel de "verzorgers" als de gezinsvoogd van de WSG niet kunnen tellen.
    Bovendien kun je deze bedragen nog aardig wat opschroeven met aanvragen van PGB voor allerlei vernmeende mankementen.
    En met vakanties, wel je plaatst advertenties in de lokale krant, waarin je de kinderen aanbiedt.
    En dan verbaasd zijn hoeveel er verkeerd gaat in dit soort instellingen.

    Oma A

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ikzelf heb het opvoeden van meer dan een kind weleens vergeleken met het runnen van een bedrijf. Maar dat der firma jeugdzorg zo ver gaat om gezinnen meteen ook maar een KvK-nummer te geven, vind ik wel erg extreem.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zie daar mijn toekomstige cariere wel in, ja. Dan hoeft het kind ook niet uit huis geplaatst te worden. Ik heb zelfs HBO en al 25 jaar een geweldig mooie verklaring van goed gedrag! ook dat nog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pas maar op:
      Er zijn HBO-pedagogen van wie het kind in de pubertijd ontnomen is met een UHP.
      Zelfs het kind vroeg om een diagnost, maar kreeg er geen te zien.
      Het kind moest naar via een geheim adres (t/o de ouders) aan kamertraining doen. Het moest maar zelf uit de psychische problemen komen.
      Dus een HBO-opleiding zegt niets over het voorkomen van een UHP van je kind!!!!

      Verwijderen
    2. Dus ook al ben je ouder met een pedagogische opleiding, dan overkomt het je nog.
      Draai jezelf niet met een smoes een rad voor de ogen, want de jeugdzorgwerker is door BJZ opgeleid om hun doel te bereiken. En dat doel moge bij het lezen van deze site duidelijk zijn.

      Verwijderen
  5. Treurig lijkt mij deze ontwikkeling.
    - Ik vrees dat gewoonweg mensen 'part time' in dienst blijven bij BJZ en zélf UHP regelen voor opname van bepaalde kinderen bij henzelf in hun 'gezinshuis'. Pleeggezinnen krijgen ca. 600 € p.m/kind voor verzorging (= ca. 7200 €), als het in een gezinshuis komt is dat toch wel een aardig inkomen!
    - BJZ zal heus niet het aantal UHP gaan verminderen: als BJZ eventueel opgeheven wordt, dan moeten die ontslagen jeugdzorgwerkers weer aan inkomen komen, en wat is er dan mooier om je ex-collega's om een beetje steun te vragen?
    - Wederom krijgen de sociale werkers het voor elkaar om wederom eigen werkgelegenheid te creëren. Denk maar even terug aan de 60-er jaren toen de 'sociale werkers' van de 'sociale academie's' eigenlijk geen werk hadden: zij schiepen zelf naast de RvdK, de 'JAC's ('Jongere Advies Centrum' waarbij klakkeloos partij getrokken werd voor kinderen en ouders het nakijken hadden...
    - Niemand vraagt zich af waarom de RvdK vaak exact het zelfde doet als BJZ en dat dit gewoon naast elkaar blijft bestaan! Evenzo is het vreemd dat er ook nog de 'jeugdgezondheidszorg' is en de RIAGG afd. jeugd.. Ze werken allemaal naast elkaar, signaleren en creëren vooral nieuwe functies... voor HEN ZELF!

    Ik spreek hier de wens uit dat er een paar politici wakker worden en ontdekken dat er héél wat bespaard kan worden op 'jeugdzorg' en dat dit veel kinderen en ouders blij zal maken!

    Nico Mul

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moet bij het handhaven van werkgelegenheid denken aan ex-gezinsvoogd en Kamerlid met jeugdzorg in de portefeuille Nine Kooiman (SP) die er alles aan doet de gezinsvoogden te beschermen, waaronder haar broer.

      Verwijderen
  6. Het is onbegrijpelijk, dat zeg ik steeds, bonussen over de rug van arme weerloze kinderen. Mijn kleinkinderen willen naar vader. Ze zijn bij moeder mishandeld. Vader werd in 2011 als stabiele persoon aangewezen en dan ben je ineens toch je kinderen kwijt.
    Een wordt je zo ver mogelijk weggehouden, dan is het toch duidelijk dat er andere belangen in het spel zijn. Jongens waarom staan we niet met z'n allen op?
    Tv. Krant demonstreren. Als je geen ervaring hebt met jeugdzorg, heb je hier geen weet van.
    Zogenaamd alles in het ‘belang van kinderen’.
    Ik heb een tekening van mijn kleindochter, die ze stiekem had meegegeven aan haar papa, hartverscheurend. Nu mag hij haar niet meer zien, te belastend, ja logisch . De oudste is bij moeder en heeft eigen advocaat moeten nemen. Het is allemaal niet bevatten.

    Marijke Vlasveld

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Onze kleinkinderen willen naar hun vader. De jongste is weggelopen bij moeder, vanwege scheldpartijen en ruzie met nieuwe vriend. Hierdoor is de jongste uit huis geplaatst, de oudste die weg wil bij moeder en naar vader wil mag dat niet van Jeugdzorg.
    Jeugdzorg dreigde tegen de oudste; “als je niet bij moeder wil wonen, plaatsen we je uit huis”. Vader voedt al 8 jaar een pleegdochter op en zijn eigen kinderen krijgt hij niet.
    Jeugdzorg zegt, er is strijd tussen de ouders. Hoe misdadig is dit. Begrijpt u het nog?

    Marijke Vlasveld

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik begrijp het: zo kunnen wij ons geld en bonus verdienen. Als we te weinig OTS-sen creëren dan is er minder werkgelegenheid in ons zo mooie bureau jeugdzorg.
      Het zou een misdaad zijn om op ons te bezuinigen.
      Het kind is maar een juridisch object.
      We leren als a.s. gezinsvoogden dat we de ouders moeten manipuleren en gronden maken om een bedreiging te vinden en die te handhaven, zo lang mogelijk. We geven ouders daarom slechts vage antwoorden, en zeker geen Gordontraining.nl om te bewijzen dat het opvoed-peil voldoende zou zijn.
      We werken met knip- en plakwerk in indicatiebesluiten en als het nodig is met een door ons zelf samengesteld expertiserapport dat een blinde deskundige anoniem heeft ondertekend, de cliënt niet onderzoekend.
      Hoera voor ons, kinderredders.

      Verwijderen
    2. Marijke,
      triest allemaal en weet u wat nog erger is: de wil van het kind is totaal geen gegeven voor BJZ, ze doen het ook nog dat UHP, desnoods in een gevangenis (men noemt het 'jeugdzorg plus', maar dat gebeurt in een gevangenis met een ander naamplaatje op de deur! De doelstelling wordt dan iets als: 'vader uit de geest van kinderen halen' of 'kinderen leren een reëler beeld van vader te geven'. Ik verzin dit niet, dergelijke nonsense heb ik meegemaakt bij cliënten...
      Ik wens u en uw kleinkinderen veel sterkte!

      Nico Mul

      Verwijderen
  8. Goededag,
    Zou u mij kunnen vertellen wat jeugdzorg per maand ontvangt per kind per uithuis plaatsing?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Cijfers 2007

      De provincie Overijssel vergoedt (in 2007) als basiskostprijs voor de pleegzorg: € 8.991. Voor de intensievere variant van pleegzorg wordt door de provincie Overijssel € 18.839,- vergoed.

      Intensieve variant
      Begeleiding € 11.596,-
      Pleegvergoeding € 6.654,-
      Werving en selectie € 589,-

      Verwijderen