woensdag 19 december 2012

Archief Jeugdzorg complete chaos

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21167948/__Archief_jeugdzorg_chaos__.html

Archief jeugdzorg complete chaos


AMSTERDAM -
 
De archieven van de jeugdzorg blijken een grote chaos. Zo blijkt informatie over de kindertijd vaak onvindbaar en gaan dossiers al na 15 jaar in de versnipperaar.
 
Dat blijkt uit onderzoek van het kenniscentrum Nederlands Jeugd Instituut (NJI), meldt Trouw.
De papieren chaos wordt alleen maar groter als jeugdzorg in 2014 van de provincies naar de gemeentes verhuist, vrezen deskundigen. In dat geweld raken vermoedelijk nog meer dossiers op drift. Daarom moeten jeugddossiers voortaan bewaard worden in één centraal archief, vindt de Stichting Steunfonds Pro Juventute, die het NJI opdracht tot het onderzoek gaf.

Lees verder...

http://www.trouw.nl/tr/nl/4656/Jeugdzorg/article/detail/3365840/2012/12/19/Chaos-in-archieven-jeugdzorg.dhtml


Volwassenen die als kind onder jeugdzorg vielen, kunnen hun dossiers nauwelijks terugvinden. Archieven zijn slecht toegankelijk en paperassen worden snel vernietigd, blijkt uit onderzoek van het kenniscentrum Nederlands Jeugd Instituut (NJI). Dat is lastig voor mensen die opheldering willen over hun eigen achtergrond, bijvoorbeeld waarom ze als kind door hun moeder werden afgestaan of tijdelijk in een kindertehuis belandden.

De papieren chaos wordt alleen maar groter als jeugdzorg in 2014 van de provincies naar de gemeentes verhuist, vrezen deskundigen. In dat geweld raken vermoedelijk nog meer dossiers op drift. Daarom moeten jeugddossiers voortaan bewaard worden in één centraal archief, vindt de Stichting Steunfonds Pro Juventute, die het NJI opdracht tot het onderzoek gaf. Ook moeten de bewaartermijnen drastisch worden verlengd. Nu belanden dossiers gemiddeld na 15 jaar in de papierversnipperaar.

6 opmerkingen:

 1. oud advocaat jan van ruth19 december 2012 om 15:14

  Verlenging van die termijn van 15 jaar?

  Gek zijn ze.

  Verzamelen op een adres is wel een goed idee.

  Ik geloof dat bij een brand ergens in de oorlog de gehele bevolkinsadministratie van een grote stad teloor is gegaan.
  Inclusief de vermeldingen van het geloof van de inwoner.
  Ik dacht dat aan die brand een aantal mensen hun leven te danken hebben.
  En ik meen te weten dat die brand geen natuurlijke oorzaak had.
  Mij staat bij dat degenen die voor de brand achteraf verantwoordelijk werden gehouden de status van verzetsheld hebben gehad.

  Maar ja ik denk, geloof en meen wel meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Och, waarom niet verlengen?? Juist wel!! Op 1 plek en digitaal!

  Heel veel mensen die met Jeugdzorg te maken hebben gehad, hebben last van problemen op latere leeftijd. Snappen niet precies waar die problemen vandaan komen.
  Heel veel mensen zouden dan geen verhaal meer kunnen halen. Hun verhaal slechts mondeling over kunnen brengen.
  Zij zouden geen dossier meer kunnen laten zien, als bewijs van onterechte beslissingen, misdaden tegen de menselijkheid, waardoor hun leven zo werd beïnvloed in negatieve zin.
  Niet meer aan kunnen tonen HOE de werkwijze van RvdK en Jeugdzorg was in hun jeugd.
  Hoeveel moeite is er soms niet gedaan om oorlogsmisdadigers te traceren bij gebrek aan documenten?
  Laat Jeugdzorg zijn geschiedenis maar mooi heel lang bewaren. En het aan de slachtoffers zelf overlaten of zij er wat mee willen doen! Nadat zij vrijgelaten zijn door deze instanties.
  Publiceren bijvoorbeeld of er mee naar de rechter gaan.
  Maak het maar openbaar! Hopelijk geschiedt er dan recht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vreemd dat na termijn van 15 jaar niets meer te vinden is. Maar misschien zijn er archieven met verschillende doelsteling.
  Zodat ouders die met jeugdzorg te maken hebben gehad, hier met hun eigen kinderen wel aan herinnerd worden, maar opvragen van eigen dossier, ten nadele van de organisatie, niet mogelijk blijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De revolutie in de evolutie grijpt soms drastisch in, en dat zou nu een welkome natuurramp mogen zijn. Een ander verschijnsel is het verstoppen of vernietigen van bewijsstukken die door de gemeente tegen de jeugdzorg gebruik zou kunnen worden. De rollen worden omgedraaid en ik geloof dat het zeker gaat donderen daar in leeghoofdenland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vraag me af waar de schadeclaims blijven van volwassenen, omdat hun jeugd en leven is verwoest door JZ. Tot nu toe is er - voor zover mij bekend - één precedent van een vrouw die bij haar ouders werd weggerukt vanwege vermeend sexueel misbruik. Bleek achteraf niets van waar, maar haar ouders was ze wel kwijt. Dit moet toch een goudmijntje zijn voor letselschadeadvocaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er is sinds enige maanden een stichting, die zich hiervoor inzet. http://www.nederlandheelt.org/

  BeantwoordenVerwijderen