donderdag 27 december 2012

'Pittige' vragen

Uit het WSJ krantje (nr. 7) december 2012

Beste cliënten, 

Ik zie in het voorwoord van Johan Schuurman een vraag aan mij staan over wat wij doen aan het herkennen en aanpakken van seksueel misbruik. Die vraag wil ik graag beantwoorden. Het belangrijkste is dat we bij de WSG het verschrikkelijk vinden als onze cliënten in aanraking komen met seksueel misbruik. Dat is altijd erg. Begin 2012 is er binnen de WSG een speciale werkgroep opgericht: Aanpak seksueel misbruik. 

Zij kregen de opdracht om te onderzoeken wat er beter kan en moet als het gaat om de aanpak van seksueel misbruik. Dit is een hele grote opdracht., die veel tijd vraagt.

Daarom blijft de werkgroep in 2013 ook doorgaan. Het werk is dus nog niet af, maar er zijn wel goede resultaten. Zoals nog beter afspraken met elkaar en nog meer aandacht in de opleiding voor het herkennen van misbruik.  

De Cliëntenraad stelt mij soms pittige vragen, zoals u merkt. Maar de samenwerking is voor WSG ontzettend belangrijk. De Cliëntenraad vertelt ons hoe het is om bij ons cliënt te zijn en waar we soms beter op moeten letten. Dat doen ze al 12,5 jaar. Een prestatie. Voor cliënten is samenwerking met de WSG niet altijd even makkelijk.

Dat begrijpen we goed. Daarom is de samenwerking tussen de Cliëntenraad en de WSG extra bijzonder. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar we komen er altijd uit. Vanaf deze plek wil ik de Cliëntenraad dan ook van harte feliciteren met hun jubileum. 

Met vriendelijke groet,

Peter Kouwenberg

 

Voorzitter Raad william Schrikker Groep.
 
Redactie Jeugdzorg Dark horse: Kouwenberg: 'De cliëntenraad stelt mij soms pittige vragen, zoals u merkt.'
 
Pittige vragen, meneer Kouwenberg? Over wat de WSJ doet aan het herkennen en aanpakken van seksueel misbruik? Het komt mij voor als hele normale en zelfs noodzakelijke vragen, pardon, beschamende vragen, die in het geheel niet aan jullie gesteld hoefden te worden als de WSJ van zichzelf alert en geinteresseerd genoeg was geweest de afgelopen jaren/decennia. U vindt dat 'pittig' dat mensen van u vragen om bij deze groep van 'meest kwetsbare jeugdigen', zoals u ze graag placht te noemen (wanneer er extra geld nodig is) een extra oogje in het zeil te houden met betrekking tot hun veiligheid? Ze worden toch niet voor niets bij de WSJ ondergebracht, als we uw eigen organisatie mogen geloven  en het anticiperen op dit soort zaken kan dan niet als een overbodige luxe gelden. U heeft vast ook wel gehoord van dat kind dat wegens de onveiligheid thuis in een pleeggezin werd geplaatst, waar het seksueel werd misbruikt door de pleegvader en toen dit uiteindelijk aan het licht kwam, door de jeugdbeschermers in paniek werd teruggeplaatst bij de biologische ouders? Het is soms een gekke wereld, waar net het omgekeerde gebeurt van wat eigenlijk de bedoeling is! Ik wens u veel kracht toe, met de te verwachte pittige vragen die de komende jaren nog op uw bordje komen te liggen. U heeft het ook niet makkelijk zeg...
 
Sven Snijer

http://www.linkedin.com/in/cinveenstra

                Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

6 opmerkingen:

 1. Die man is gek!!! Echt gek!! Hij blijft ouders benaderen alsof zij een stel debielen zijn!! Het taalgebruik alleen al!!

  Een kerstliedje voor verhalenverteller Kouwenberg:

  Midden in de winternacht…

  Midden in de winternacht brak de Hel plots open
  Overal werd leed gebracht, weinig viel te hopen
  Elke duivel zong zijn lied, doch de ouders vertrouwden ’t niet!
  Laat de sirene gaan, jaag de persen aan
  Laat de krant, de tv, de politici horen
  Jeugdzorg werd geboren!


  Onrecht was er overal, dwaze voogden kwamen
  Bij de rechters in hun stal, en zij spanden samen.
  Elke janlul zong zijn lied, ouders sterven van verdriet

  Laat de sirene gaan, jaag de persen aan
  Laat de krant, de tv, de politici horen

  Jeugdzorg is geboren


  En zij jatten voor een prijs, alle hoop en dromen
  Want het “helse paradijs” is er toen gekomen
  Elke duivel zingt zijn lied, ouders zing uw eigen lied…..

  Laat de sirene gaan, jaag de persen aan

  Laat de krant, de tv, de politici horen

  Jeugdzorg is geboren

  Zie daar staat de “ouder” ster, stralend in het duister
  Want de dag is niet meer ver, bode van de luister
  Die jeugdzorg hoop’lijk neer doet slaan, regering pak die duivels aan!!

  Jaag ze over de kling, wat zij doen is krom!

  Werp ze om, werp ze om laat ze niet meer horen

  Jeugdzorg MOET verloren!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een grote opdracht, die veel tijd vraagt.
  Ja, ja meneer Kouwenberg, de dooddoener waar u bekend om staat. Tenslotte een kwestie van in de onderste la stoppen en bij vragen vertellen we zijn nog bezig. Maar, vertelt u me eens, wat doet u als u op een presenteerblaadje een verslag krijgt aangeboden, waarin staat dat een kind is mishandeld en misbruikt op een zorgboerderij waar u het (ook nog eens ZONDER enige reden) had geplaatst.

  Waarom blijft u dan de andere kant uitkijken en DOET U NIETS!!!
  Oh ja juist, dat vraagt tijd. Kinderen weghalen bij ouders, zonder noodzaak, kan in een uurtje, maar weghalen uit instelling, na ernstige klachten, duurt jaren.
  Enige pittige vragen, wel die heb ik ook nog voor u, maar ja, die wilde u niet horen, u heeft het al zo druk hé.

  Maar binnenkort kunt u het zelf lezen in het boek over mijn kleinzoon, (casus is u bekend) "IK ZAL NOOIT MEER STOUT ZIJN" en heel, heel misschien krijgt u dan een beetje wroeging over wat kinderen in uw organisatie wordt aangedaan. Het zou u sieren als u dan welgemeende excuses aanbood.

  Oma A

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stelt die 'cliëntenraad' eigenlijk wel iets voor. Of is dat een clubje dat af en toe eens een 'kritisch' vraagje mag stellen, waar Tsaar Peter de Grote...de man van een kwart miljoen dan een gepast antwoordje op mag geven?

  En mag de 'clientenraad' verder het wanbeleid van de WSJ afdekken?
  Sinds wanneer is het WSJ(eugdbescherming). Was het niet altijd WSG(roep) en daarvoor niet een stichting? Zoveel naamsveranderingen in zo'n korte tijd...heeft dat ten doel het slechte imago te verbloemen?

  Opa

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve opa,

  Cliëntenraad?!?

  Een staaltje van repressieve tolerantie!!

  Oma B.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een 'goede samenwerking' met de cliëntenraad bestaat uit: 'we luisteren maar half en doen alsof het te moeilijk is wat ze voorstellen'.

  De cliëntenraad mag wat zeggen, maar niets beslissen. Dus heeft het bestuur toch geen tegenspraak dat beleid kan ombuigen - als het bestuur zich blind wil houden - en dat heet dan 'goede samenwerking'.

  Die 'raad' stelt in feite niets voor en is een doekje voor het bloeden.
  Slechts heel kleine dingetjes krijgen ze voor elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ''Slechts hele kleine dingetjes krijgen ze voor elkaar''...zoals; of er geraniums of begonia's in de vensterbank moeten staan b.v...tsja want dat maakt een enorm verschil als het gaat om HET BELANG VAN HET KIND...toch?

   opa

   Verwijderen