donderdag 27 december 2012

Rechter beslist dat verkrachter bij het meisje blijft wonen

Een opmerkelijke uitspraak van de rechtbank in Arnhem gisteren. Een man die zijn stiefdochter heeft verkracht hoeft niet de cel in. Hij mag ook gewoon bij het meisje blijven wonen.
Het klinkt nogal gruwelijk maar de rechtbank denkt dat dit het beste is voor het meisje. Als de man de cel in moet dan verliest hij zijn baan en dat zou het gezin ontwrichten. Dat zou, volgens de rechtbank, stukken erger zijn voor het meisje.

Dat vraagt om uitleg: hoe kan het nu niet erg zijn om bij je verkrachter in huis te wonen? Volgens de rechtbank is de man meer gebaat bij therapie dan een celstraf. De man heeft zich ook vrijwillig bij therapie aangemeld. Bovendien zitten de man en zijn vrouw ook samen in relatietherapie.
Volgens Stichting Lotgenoten Incest Slachtoffers is dit klinkklare onzin. "Een gezin is sowieso ontwricht, 9 van de 10 huwelijken gaan na misbruik kapot. Ook als vader en moeder in therapie gaat. Zo'n kind is getekend voor het leven."

De man heeft in plaats van een celstraf een werkstraf gekregen. Daar is de stichting ook verbaasd over. " Een werkstraf is veel te laag, je moet eens op de stoel van zo'n meisje gaan zitten. Doet je vader je zoiets aan, komt hij er met een werkstraf vanaf. Dan ga je door de grond. Zeker gezien het feit dat het al hartstikke moeilijk is om dit soort situaties aangifte te doen. Dit geval is een misbruikzaak van de kwalijkste soort omdat de vader het misbruik ook nog filmde. Zodra er misbruik heeft plaatsgevonden zou de dader een straatverbod moeten krijgen."

De kans dat de man in herhaling treedt is volgens de rechtbank aanwezig. Daarom moet hij ook in therapie. Movisie is daar erg verbaasd over. "Er is geen enkele garantie of waarborg in dit vonnis dat het niet nog een keer gebeurt. Hij heeft wel een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen maar dan is het al te laat."

Lees hier de opmerkelijke uitspraak van de rechtbank Arnhem

Stukje uit het vonnis:

Voorts houdt de rechtbank rekening met het feit dat het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou kunnen leiden tot baanverlies van verdachte en ontwrichting van het gezin, waartoe ook het slachtoffer behoort. De rechtbank zal daarom afwijken van de eis van de officier van jusititie.

Redactie Jeugdzorg Dark horse: En dit vindt Jeugdzorg wél een veilige situatie? Of lezen ze nooit de krant bij het kind-ontvoeringsgilde? Als je je kind groentensapjes geeft is de situatie thuis onhoudbaar, maar hier kijkt Jeugdzorg vrolijk de andere kant op.

                     Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horsehttp://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html


4 opmerkingen:

 1. Onbegrijpelijk.

  Dit is nu juist een geval waar BJZ e/o RvdK wel goed werk zou kunnen en moeten doen.
  Deze kinderen (er zijn er meer in het gezin van deze gestoorde crimineel) zouden moeten worden beschermd!

  Het is godgeklaagd dat de Rechter dit zo toestaat.

  Het recht is soms niet te verklaren krom.
  Helaas. Nu maar hopen dat de OvJ nog hoger beroep instelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijne rechter. Zullen we iemand een aanslag op zijn leven laten plegen en hem dan ook dwingen samen te gaan wonen met degene die de aanslag heeft gepleegd?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet te geloven. Schandelijk dat de moeder nog bij deze man wil blijven wonen en met hem in therapie wil gaan.
  Ieder mens weet dat je van kinderen moet afblijven zeker als ze in een zwakke positie zitten zoals het geval is bij pleegkinderen en ook stiefkinderen.
  Het feit dat hij alles op beeld heeft vastgelegd, geeft ook nog eens aan, dat hij een bepaald doel nastreefde, misschien zelfs wel winstbejag.
  Hopelijk heeft deze geweldige rechter er ook aan gedacht dat dit meisje ook therapie nodig heeft.
  En volgens mij kan de rechter zelf beter ook in therapie gaan. Hij doet een uitspraak over zaken waar hij geen verstand van heeft en als dat wel zo is dan kan hij beter therapeut worden in de gevangenis dan weet hij tenminste met wat voor mensen (om maar niet te zeggen "beesten") hij te maken heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is deze rechter ooit zelf verkracht geweest en misbruikt en lijdt hij niet aan een verdringsproces t.a.v. deze problematiek?
  In ieder geval heeft hij geen invoelingsvermogen meer, dus er is wel iets byzonders met deze rechter aan de hand!

  BeantwoordenVerwijderen