donderdag 27 december 2012

Commerciele Jeugdzorg in opmars

De commercie doet haar intrede in de Jeugdzorg. Waar eerder personeel in de zorg massaal uit dienst trad en zich als zelfstandig ondernemer liet terughuren, gebeurt dit nu ook langzamerhand in de Jeugdzorg.

Wie als ondernemer gezinshuisouder wordt, ontvangt circa 36.000 euro per kind per jaar. Op dit moment zijn er al ruim vijftig van dit soort particuliere gezinshuizen, blijkt uit cijfers van Gezinshuis.com. Deze organisatie helpt potentiële gezinshuisouders met het opstellen van een businessplan en doet de screening. Ook biedt het coaching en begeleiding aan de gezinshuisouders.

Volgens de site is alleen een mbo-diploma en affiniteit met de doelgroep genoeg. Ook alleenstaanden komen in aanmerking.

Dat klinkt volgens directeur Gerard Besten enger dan het is. ‘Alle kandidaten worden door een speciaal bureau gescreend. Wij kijken echt goed of mensen geschikt zijn voor het vak.’
Daarnaast is een verklaring omtrent het gedrag verplicht. Volgens Besten gaat het vooral om volwassenen die eerder in de jeugdzorg hebben gewerkt of al enige tijd kinderen hebben opgevangen als crisis- of pleeggezin. Sommigen werkten al als gezinshuisouder, maar dan in loondienst.

Zorgaanbieders plaatsen gemiddeld vier kinderen per gezinshuis. Net als bij de reguliere gezinshuizen, worden de ouders begeleid door gedragswetenschappers. Ook houden de zorgaanbieders toezicht op de kwaliteit van de zorg die wordt geleverd. Wanneer een kind behandeling nodig heeft in de vorm van bijvoorbeeld traumatherapie, neemt de zorgaanbieder dat voor zijn rekening.

Het initiatief voor franchise-gezinshuisouders ontstond bij zorginstelling Joozt en de Rudolphstichting. Aanvankelijk was dat bedoeld om meer ouders te bewegen gezinshuisouder te worden. Een veelvoud aan protocollen en overlegstructuren binnen de Jeugdzorg zou veel ouders afschrikken.

Klik hier om de artikel  te bekijken

http://www.linkedin.com/in/cinveenstra

http://www.nationalezorggids.nl/jeugdzorg/nieuws/13183-jeugdzorg-krijgt-steeds-meer-zelfstandige-ondernemers.html

Redactie Jeugdzorg Dark horse: Met zulke geldbedragen per kind per jaar, loop je natuurlijk de kans dat dit veel mensen aantrekt die hier een lucratieve bezigheid in zien. En wie gaat al die gezinshuizen controleren op veiligheid en kwaliteit, als kinderen zo verspreid geplaatst gaan worden? Bij voogdijinstellingen gaat het al mis en daar werken nog relatief veel 'professionals'.

                   Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html


2 opmerkingen:

 1. oud advocaat jan van ruth27 december 2012 om 22:14

  Ik heb ergens in de laatste twee jaar een reclame gezien voor een organisatie die pleegouders zocht op franchise-basis.
  Na enig googelen kwam ik erachter dat het een organisatie was die erg nauw verbonden was met een christelijk sectarisch conglomeraat van erg christelijke instellingen.
  Ik kreeg er een heel vuile smaak van in mijn mond..

  Of het dezelfde organisatie is die nu op de voorgrond treedt weet ik niet.
  Ook nu weer is er de christelijke grondslag en verwevenheid met andere christelijke instellingen.
  Kijk maar eens op de site van die Rudolphstichting en zoek dan maar eens even verder.

  Hoeveel zou er van die gemiddeld 144000 euro per jaar per gezinshuis naar naar de franchisegever vloeien??

  Gewoon ordinaire zelf-verrijking over de ruggen van uithuisgeplaatste kinderen is het naar mijn mening.
  En die screening zal wel niet veel meer voorstellen dan de vraag of de potentiële franchisenemer wel regelmatig de Here prijst om zoveel voorspoed.
  Want dat moet het toch wel zijn voor al die voormalige jeugdzorgwerkers, pleegouders en gezinshuisouders die nu het grote geld binnen zien komen.

  Zuerst kommt das Fressen und dann kommt die Moral  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar waar onze kleinzoon zit dat is zo'n huis. Het is een groot landhuis. De pleegouders zijn vrije ondernemers, er wonen twee gastgezinnen of pleeggezin.

  De ene kant heeft 8 kinderen en de andere kant heeft er ook 8. Onze kleinzoon zit in huize Blanco de zelf uitgeroepen pleegouders zijn Willem en Annete HUT.

  De andere kant heeft Martin Heetkamp en zijn vrouw. Huize Blanco is bekend van een artikel van Jan HOP. Het heeft elf hectare grond.

  Een super charismatische Pinkster camping en een conferentieoord. Een journaliste Jacquelien Steenwijk heeft voor ons eens onderzoek gedaan en het bleek dat 1/3 van de pleegouders er in de Pinkstergemeente zijn. De leefgemeentes, dus leef Doetichem leef Amsterdam enz.

  Ze noemen zich leef na de stad waar ze dan wonen. Deze mensen verdienen aan jeugdzorg. Door hun extreme leer en hun extreme technieken kunnen ze kinderen onder een bepaalde hypnose brengen, zogenaamd door de Heilige Geest kunnen ze die kinderen kneedbaar maken en hun bekeringsdrang uitoefenen op de weerloze kinderen.

  Wij zijn momenteel bezig met een onderzoek naar deze praktijken. En het is 36.000 euro per jaar per kind, dus reken maar uit wat Huize Blanco verdient kassa over de rug van kinderen

  Bob Cohen

  BeantwoordenVerwijderen