maandag 10 december 2012

Medewerkers JZ bang voor verlies van expertise en kennis in de Jeugdzorg

http://www.sp.nl/jeugd/nieuwsberichten/13217/121203-onderzoek_sp_tweederde_hulpverleners_heeft_zorgen_over_decentralisatie_jeugdzorg.html

Onderzoek SP: Tweederde hulpverleners heeft zorgen over decentralisatie jeugdzorg

03-12-2012 • Medewerkers in de jeugdzorg zien op tegen de komende veranderingen in de jeugdzorg. Dat blijkt uit onderzoek van de SP. Per 2015 gaat de verantwoordelijkheid van jeugdzorg vallen onder de gemeente. Dat gaat gepaard met forse bezuinigingen die oplopen tot bijna een half miljard euro.

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/12/honderden-arbeidsplaatsen-verdwijnen-in.htmlSP-Kamerlid Nine Kooiman onderzocht hoe jeugdzorgmedewerkers tegen deze veranderingen aankijken. Tweederde van de respondenten gaf aan negatief tegenover de stelselwijziging aan te kijken en maakt zich grote zorgen. 97 procent van de ondervraagden geeft aan negatieve veranderingen in zijn of haar werkzaamheden te verwachten.

Kooiman is geschokt over de uitkomsten van het onderzoek. 'De medewerkers in de jeugdzorg verwachten meer bureaucratie, een verlies van kennis en expertise en versnippering van de zorg.

Daarnaast zijn ze bang voor ongelijkheid tussen gemeenten, waarbij de ene gemeente veel ruimhartiger jeugdzorg zal toekennen dan een ander. Ik denk dat hun zorgen realistisch zijn, dus ik wil van de staatssecretaris weten wat hij gaat doen om deze zorgen weg te nemen.

De Tweede Kamer debatteert maandag over de jeugdzorg. Kooiman zal de onderzoeksresultaten dan ook bespreken.

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2011/10/nine-kooiman-kamerlid-sp-jeugdzorg.html

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/11/nine-is-een-beetje-dom.html

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/05/nine-kooiman-sp-beantwoordt-geen-vragen.html

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/04/felle-kritiek-op-nine-kooiman-sp.html

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/03/anttwoord-op-de-kamervragen-van-nine.html

Redactie Jeugdzorg Dark horse: Een verlies van kennis en expertise? Je kunt niet verliezen wat je niet hebt. Waar veel jeugdzorgmedewerkers bang voor zijn, is dat er straks wellicht betere jeugdzorgaanbieders zich aan de gemeenten zullen presenteren dan het huidige Bureau Jeugdzorg; of meer realistisch, goedkopere en nog slechtere jeugdwerkers dan de beschuldigende, speculerende, veroordelende hulpverleners van het voogdijinstellings-toeleveringsbedrijf Bureau Jeugdzorg. Het is heel frappant dat net op het moment dat de politiek uit zijn winterslaap begint te ontwaken ten aanzien van de noodzaak tot waarheidsvinding, Nine Kooiman zich vooral zorgen maakt over verontruste gevoelens van de jeugdzorgmedewerkers, en wat díe vinden. Afkomst verloochent zich niet.

               Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
 

5 opmerkingen:

 1. En hoe gaan we dat de kamer duidelijk maken??? waar veel jeugdzorgmedewerkers bang voor zijn, is dat er straks wellicht betere jeugdzorgaanbieders zich aan de gemeenten zullen presenteren dan het huidige Bureau Jeugdzorg; of meer realistisch, goedkopere en nog slechtere jeugdwerkers dan de beschuldigende, speculerende, veroordelende hulpverleners van het voogdijinstellings-toeleveringsbedrijf Bureau Jeugdzorg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lees-Nines-schokkende-'onderzoekje'-op: http://www.sp.nl/service/rapport/121203_jeugdzorg.pdf
  Zij heeft 111 mensen bevraagd: 105 hulpverleners, 5 ouders en een jeugdrechtadvocaat.
  Opvallend is wat zij bij 'Resultaten op een rij' punt 3 doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nine heeft ouders en advocate bij oudernetwerk aangehoord en over bewijzen van de ondeskundigheid van BJZ gehoord. En toch, ook al gaat BJZ het vervolg worden als gecertificeerde instellingen boven de gemeenten, en er ook jeugdzorgwerkers gevraagd worden voor CJG's, is Nine bezorgd om het verlies van dit niveau aan 'kennis' in machtsmisbruik.
  Dan heeft ze niet goed opgelet wat de bewijzen tegen dit te laag niveau waren.
  Hoe dom moet het nog worden?
  Er zijn al decennia onafhankelijke wetenschappelijke rapporten die bewijzen dat de daar gegeven bewijzen juist en onderstrepend waren, en toch ziet ze de knelpunten niet waardoor het wegbezuinigen van BJZ een zegen zou zijn??!!
  Dan verkeert ze met vele andere politici in goed ondeskundig gezelschap:: de hele politiek slaapt of houdt zich dom.
  Meningen zijn voor hen belangrijker dan de kiezertjes van straks, veel later. Het is NU $$$$$graajen, prestatiebonnussen opstrijken. Laat die kinderen door BJZ in de knel maar lijden - aldus de politiek.
  Rechters zouden als universitair-geschoolden beter moeten weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een Concurrentie voor de huidige bjz,zou goed zijn zodat mensen verschillende afwegingen kunnen
  maken waar ze aan zullen kloppen.

  BeantwoordenVerwijderen