dinsdag 9 april 2013

Stoomcursus transitie jeugdzorg

Op de site van het NJI wordt de volgende cursus van één dagdeel aangeboden à € 250.-

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor wethouders, raadsleden, beleidsambtenaren jeugd en bestuurders van jeugdinstellingen. 
 

De transitie

In 2015 wordt de jeugdzorg overgeheveld naar gemeenten. De gemeenten worden daarmee bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor een groot aantal jeugdvoorzieningen, inclusief de gespecialiseerde jeugdzorg.

De stelselwijziging moet ook gepaard gaan met een inhoudelijke vernieuwing; de jeugdsector moet anders gaan functioneren. Dat is ingrijpend en veelomvattend. Veel gemeenten zijn al volop bezig met de voorbereiding, maar er moet nog veel kennis worden overgedragen.

Doel

In een programma van een dagdeel brengen wij u snel en deskundig op de hoogte van de stelselwijziging en de overgang naar het nieuwe jeugdstelsel. Daarbij komen vragen aan de orde als:

-      Hoe ziet het jeugdstelsel er nu uit, wat komt er op u af en hoe gaat het er straks uitzien?

-      Hoe kan de gemeente haar bestuurlijke rol spelen in het versterken van de pedagogische basisvoorzieningen en het tot stand brengen van een samenhangende zorgstructuur?

-      Hoe kan de gemeente de jeugdzorg aansturen en de kwaliteit van de jeugdzorg bewaken? 

In de brief van de VNG van 7 maart 2013 wordt de vraag gesteld hoe de vele randvoorwaardelijke functies die ook in een nieuw stelsel van belang zijn gefinancierd moeten worden. Hierbij gaat het om kennisontwikkeling, professionalisering, cliëntenondersteuning, vertrouwenswerk, informatievoorziening aan landelijke partijen, laagdrempelige vraagbaak voor de doelgroep, inspectie en informatie voor jeugdigen, ouders en opvoeders voor lokale CJG’s. 


Met de stoomcursus van het NJI zullen de vele prangende vragen en zorgen die de gemeentes hebben t.a.v. aansturing van Jeugdzorg en de kwaliteitsbewaking vast wel beantwoord en opgelost worden. 

Het zal hen zeker een boost geven om vol enthousiasme aan de slag te gaan met het hen door de transitieplannen in de schoot geworpen varkentje, dat zij wel even zullen gaan wassen.     

Wellicht zijn gemeentes dan ook beter toegerust om de vragenlijst, die VNG hen heeft toegestuurd,  voor 15 mei 2013 in te vullen. 


Of komen gemeentes tot de ontdekking dat het varkentje een gegeven paard is? En wat je daar mee moet, geeft het overbekende  spreekwoord aan. 
 

YB

6 opmerkingen:

 1. ‘Hoe ziet het jeugdstelsel er nu uit, wat komt er op u af en hoe gaat het er straks uitzien?’
  Ter voorbereiding of aanvulling op de informatie die de doelgroep van de stoomcursus te verwerken krijgt raad ik aan het verhaal ‘Jeugdzorg is een sluipmoordenaar’ te lezen. Het is alweer een jaar geleden dat het op ‘Darkhorse’ verscheen. Misschien wel goed om dit verhaal nogmaals te plaatsen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben hevig VERBAASD....
  Ik zie staan: 'cliëntenondersteuning'....
  Heb ik iets gemist in de nieuwe jeugdwet?

  Zou hier bedoeld zijn 'ouders hersenspoelen dat het 'normaal' is dat jeugdzorg je kinderen uit huis haalt'? Of is échte ouder-ondersteuning bedoeld?
  Gaan de gemeenten gratis advocaten ter beschikking stellen om ouders te laten bijstaan tegen de juridische terreur die hen ten deel valt bij het verkrijgen van 'jeugdzorg' (roven van hun kinderen...)?
  Gaan de gemeenten ouders bijstaan tegen de leugen-industrie die 'jeugdzorg' heet?
  Ga ik straks alsnog betaald worden voor mijn steun aan ouders?

  Ik begrijp er niets meer van...

  Als het waar zou zijn, vier ik feest....

  Nico Mul (ouder-ondersteuner!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ouders,
   er komt ook verplichtende, dwingende OuderOndersteuning aan, dat geen ouderondersteuning mag heten, zoals dat ook geen oudersondersteuning ís naar BW1:257 in BJZ.
   Meningen van sociaal werksters, gezinsvoogdjes, jeugdzorgwerkers die geen laakbaar handelen van collegae herkennen ondanks hun Beroepscode voor de jeugdzorgwerker (art. T t/m X), zullen leidend zijn tot onderworpenheid in de aanstaande wetgeving!

   En, zoals u reeds op deze site las, dringt de jeugdzorgwerker zich overal op: op school, in de huisartspraktijk, en ziekenhuizen, bij consultatiebureaus.... Geen diagnose, maar een onderbuikgevoel geeft zorg aan uw kind!
   De ingangen tot BJZ-werk overal en even ondeskundig en speculatief; maar... de uitgang.. als een fuik zo klein.
   Pas op.
   Lees de link van Nico Mul rechts.

   Verwijderen
 3. Ik raad alle ouders, die te maken hebben met jeugdzorg of ermee te maken hebben gehad, aan om een afspraak te maken met de WMO van hun gemeente om duidelijk te maken hoe het nu gaat binnen de jeugdzorg en hoe het beter kan.
  Durf je niet, maak ze dan attent op de vele tips op deze site.
  Het is in jullie belang en van jullie kinderen.
  De huidige jeugdzorg moet stoppen. De huidige jeugdzorg is mensonterend en werkt kindbeschadigend!

  Jeugdzorg hoort transparant te zijn, iedere medewerker moet z'n handelen kunnen verantwoorden en uitleggen. Aan de poort horen hoog-opgeleide mensen te staan, die kinderen zelf onderzoeken voordat ze een indicatie afgeven. Pas dan kun je spreken van ZORG voor jeugd. Nu is het niet meer dan een beetje aanrommelen en dat hoort niet in een land dat beweert beschaafd te zijn en over een hoog opleidingsniveau te beschikken onder de bevolking!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeugdzorg hoort niet te bestaan, laat de zorg nou maar over aan de echte artsen (met grenzen) en ouders. Diegene die er niet uitkomen moeten terecht kunnen bij deskundigen die niet samenwerken met BJZ, RvdK en AKJ. Allemaal fake! Maar hoe komen ouders te weten waar ze dan wel naartoe moeten met hun vragen? Dáár moet aan gewerkt worden. Er valt niets te leren van ondeskundigen. Onze kinderen moeten vrij en ze komen vrij want dat waarborgd het wereldse wet die zonder pardon in Nederland geschonden wordt, er is geen gene of gevoel van begrip. BJZ probeert momenteel heel wat UHP's uit te laten roepen door de kinderrechters. Snel nog wat binnenhalen.

  Zullen de gemeentes ook zo worden of beschikken ze over een betere kwaliteit hersenen die ze ook op de juiste manier zullen gebruiken?
  Vragenlijsten? Bestaat een mens en kind uit vragenlijsten?
  Het NJI is niet de slimste aangewezen instantie tot het verschaffen van informatie. Ik zou Hans Vermaak inschakelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De "Sluipmoordenaar" is inderdaad een geweldige vergelijking!

  BeantwoordenVerwijderen