dinsdag 2 april 2013

Laat het geen grap zijn

http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/opinie/columns/handdoek-in-de-ring.9012453.lynkx


Als het geen 1 april-grap betreft, gaat BJAA-bestuursvoorzitter Erik Gerritsen stoppen met zijn columns op Binnenlands Bestuur, vanwege zijn grote ergernis over de negatieve commentaren van sommige lezers, waarvan hij meent dat er vooral één persoon is die het persoonlijk op hem voorzien heeft. Hij verklaart deze persoon wel te kennen, ook al reageert deze persoon uitsluitend anoniem, maar hij vertelt er niet bij waar hij deze persoon van kent en waarom deze zo gedreven is om hem steeds van repliek te dienen op zijn schrijven.

Een aantal mensen geeft aan het heel jammer te vinden dat Gerritsen ermee ophoudt. Zij hebben zich altijd graag door hem laten inspireren. Maar dat is vooral op het theoretische vlak. Dat zijn bestuurders onder elkaar, die jeugdzorg niet kennen van een gesprekje met de gezinsvoogd, of een AMK-onderzoeker bij je thuis op de bank. 

Mensen die het betreuren dat deze columns gaan eindigen, verkeren in de luxe positie dat ze nooit in levende lijve met de macht van jeugdzorg geconfronteerd zijn geweest, om het zwaard van Damocles boven het hoofd van hun eigen kinderen te voelen (OTS/uithuisplaatsing). ‘Drang’ klinkt als een heel redelijke term, maar betekent in de praktijk gewoon vele slapeloze nachten en je moeten onderwerpen aan de hulpverleningsvernedering, ook als de mishandelingzorgen volstrekt denkbeeldig zijn. Zodat BJz dan achteraf kan verklaren dat de geboden ‘hulp’ resultaat heeft gehad en je verder mag leven met een jeugdzorgstempel.

Ook veel lezers op Binnenlands Bestuur gaan aan het vooroordeel mank, dat het alleen gezinnen aan de onderkant van de samenleving betreft, die in het web van jeugdzorg terechtkomen. 'Mij gebeurt dat niet' denkt de brave burger met wat meer scholing en betere omgangsvormen, maar het overkomt ook ouders die goed ontwikkeld zijn, en zelfs hen die in het onderwijs of de politiek werkzaam zijn. Jeugzorg behandelt hen niet anders dan de aso-gezinnen, de multi-probleemgezinnen die in de columns van Gerritsen altijd zo veelvuldig voorbij kwamen.

Jammer dat er nog steeds mensen zijn die berichtgeving hierover niet willen geloven, en zichzelf gerust stellen dat wanneer men zich naar BJz redelijk opstelt, er ook een redelijke behandeling te verwachten valt. Dit is om twee redenen niet waar. Ten eerste kunnen veel jeugdzorgwerkers zelf niet goed het verschil bepalen tussen ouders waar ‘iets aan mankeert’ en ouders die tijdelijk emotioneel reageren - door de jeugdigheid en gebrek aan levenservaring van die jeugdbeschermers zelf - en ten tweede zijn ze uitsluitend gefocust op signalen van gevaar, omdat de samenleving eist dat er geen familiedrama’s meer mogen voorkomen, terwijl een bepaalde marge aan volstrekte onvoorspelbaarheid op dit gebied, gewoon blijvend moet worden ingecalculeerd.

Daarnaast is er het ‘technische’ gegeven dat er voor jeugdbeschermende instanties geen verplichting tot waarheidsvinding bestaat zoals in het strafrecht, waardoor er eigenlijk niets anders verwacht mag worden dan grove fouten op zijn tijd, met onterechte beschuldigingen, onnodige uithuisplaatsingen en traumatisering van kinderen.

Maar wat het allemaal nog erger maakt, is de halsstarrigheid van BJz om die fouten vervolgens toe te geven en haar onjuiste beslissingen terug te draaien, omdat zij vreest haar autoriteit te verliezen (BJz verwart angst zaaien/chanteren, met gezag uitstralen) en daarnaast het schrikbeeld van de gigantische schadeclaims, als eenmaal de schuldbewuste kogel door de kerk zou gaan.

Want het blijft een feit, dat jeugdzorg geen goed onderzoek doet naar kinderen en net zoals in het geval van Yunus (lees de feiten op Jeugdzorg Dark horse - het echte dossier!) vaak maar aanneemt dat er van mishandeling sprake is, terwijl jaren later blijkt dat de ouders daarvan worden vrijgesproken. En heel belangrijk, dat BJz de ontlastende rapporten die de ouders vrijpleiten bewust voor de rechter heeft achtergehouden, twee jaar lang. Wie hecht er nog enig geloof aan zo'n organisatie? En wie wil er nog columns lezen van BJz-bestuurders die hier geen aandacht aan durven te schenken?

Sven Snijer

14 opmerkingen:

 1. 'Mij gebeurt dat niet' denkt de brave burger met wat meer scholing en betere omgangsvormen, maar het overkomt ook ouders die goed ontwikkeld zijn, en zelfs hen die in het onderwijs of de politiek werkzaam zijn.

  Weet u nog?!

  "U mag dan hoger opgeleid zijn... IK heb de macht!!!

  En nog even het volgende.....

  Heeft Erik de Kluis, zijn hoofdredacteur, ook de positieve reacties op de columns van de heer Gerritsen gecensureerd?

  Of waren die er gewoon niet.......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. EG speelt tijdens zijn aftocht nog even de vermoorde onschuld.

  Het zal een zegen zijn voor de kinderen en de samenleving als hij voortaan met een hengel langs een vaart gaat zitten o.i.d.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal een zegen zijn voor de kinderen en de samenleving als hij voortaan met een hengel langs een vaart gaat zitten o.i.d.

   Tsja...dat is weer eens iets anders vangen dan kinderen...arme jonge visjes,die gaan waarschijnlijk rechtstreeks naar een door hem op te richten vissenopvoedcentrum.

   opa

   Verwijderen
 3. Persoonlijk vind ik het jammer dat Gerritsen met zijn columns stopt. Niet omdat ik het met hem eens ben, maar omdat zijn colums de gelegenheid geven ons te verplaatsen in de denkwereld van BJZ-bestuurders. Het is altijd goed om de beweegredenen van je vijand (want zo zie ik BJZ) te kennen. Door te stoppen met zijn columns geeft Gerritsen aan niet met kritiek te kunnen omgaan. Iets wat trouwens typerend is voor BJZ. Dat hij geen begrip heeft voor anoniem reageren, zegt veel. Iedereen die nog met BJZ te maken heeft, weet dat het levensgevaarlijk is om onder eigen naam te reageren, omdat sancties het gevolg kunnen zijn. We spreken niet voor niets over de opvoed-stasi. Dat de anonieme reageerders één en dezelfde persoon zijn, is pure bluf van Gerritsen. Ik ben benieuwd met welke naam hij volgende week gaat komen. En van die aangekondigde rechtszaak gaan we al helemaal niets meer horen. Net zoals die zogenaamde rechtszaak die Joris Demmink zou aanspannen tegen het AD. Horen we ook niets meer aan. Ik vind het wel een 1 april grap dat nota bene een bestuurder van Jeugdzorg een reageerder wil aanklagen wegens meineed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is juist goed dat hij stopt, nu moet er tegen de schenen geschopt worden van de vriendjes en de instand houders van BJZ. Dat is de regering en justitie/rechters. De volgende demonstraties moeten voor die gebouwen plaatsvinden tegen kinderhandel en het schenden van de mensenrechten. Vergeet ook het onderwijs niet, die gecharmeerd zijn door deze opwinding van BJZ en de regering.

   Verwijderen
 4. Op o.a.
  http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/01/de-lege-terminologie-van-jeugdzorg-deel.html
  vind u snel wat smoesjes waarmee BJZ en AMK (en de RvdK gaat protocollair mee met AMK+BJZ) U om de tuin leidt, en daarna de rechter,
  want BJZ en AMK gaan graag en veelvuldig naar... de rechter, mèt u!
  Of u wilt of niet! De rechter wordt bespeelt.
  ...
  U BENT GEDAAGDE bij deze jeugdzorg-stichtingen.

  BJZ verdient niet aan effectieve zorg, mag zelf van de wet geen zorg geven,
  maar leidt te vaak (met uw kind) tot OTS, en 50 tot 70% daarvan wordt omgezet (op insinuatieve gronden) tot een UHP (uithuisplaatsing).
  Uithuisgeplaatst-zijn wordt door een kind als onveilig ervaren en veroorzaakt schijngedrag en minderwaardigheidsgevoel e.d..
  Dáár verdient BJZ geld mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ''Als het geen 1 april-grap betreft, gaat BJAA-bestuursvoorzitter Erik Gerritsen stoppen met zijn columns op Binnenlands Bestuur, vanwege zijn grote ergernis over de negatieve commentaren van sommige lezers, waarvan hij meent dat er vooral één persoon is die het persoonlijk op hem voorzien heeft.

  Hij verklaart deze persoon wel te kennen, ook al reageert deze persoon uitsluitend anoniem, maar hij vertelt er niet bij waar hij deze persoon van kent en waarom deze zo gedreven is om hem steeds van repliek te dienen op zijn schrijven.''

  De man lult gewoon uit z'n nek wat betreft het feit dat hij de plagende anononieme reageerder meent te kennen.. en mocht je het dan weten, heb dan het lef om het vermelden...

  Maar mogelijk is Gerritsen wel op een onwettige manier aan de identiteit gekomen...mogelijk een onderonsje met justitie om achter het IP-adres te komen.. ja en dan moet je volgens afspraak natuurlijk wel even je mondje houden.

  Het zou zo maar kunnen..dit volk heeft nu eenmaal maling aan de wet, als die wet hen niet goed uitkomt.

  Wat ook nog een mogelijkheid is dat de hij de anonieme pestkop in zijn eigen gelederen moet zoeken; misschien is de pestkop wel op de positie van Gerritsen uit.

  Maar er IS een goed alternatief voor de colums van Gerritsen voor het duffe Binnenlands Bestuur....namelijk Jeugdzorg Dark Horse!

  Misschien mag Dark Horse de heer Gerritsen binnenkort verwelkomen... desnoods anoniem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas is deze visie juist:

   'Justitie loog bewust in misbruikzaak'
   25-02-2013
   Tijdens een schooluitje van zijn kinderen wordt Frans ineens opgepakt door de politie. Volgens zijn ex-partner heeft hij haar ruim twintig jaar lang mishandeld en wekelijks verkracht. Een nachtmerrie begint.
   Politie en justitie duiken op de aangiftes van zijn ex-vriendin en gaan volledig mee in haar verhaal. Dat blijkt uit diverse vertrouwelijke onderzoeken die in bezit zijn van De Vijfde Dag. Het gevolg is dat politie getuigen woorden in de mond legt, ontlastend bewijsmateriaal weglaat en verklaringen gaat verdraaien om Frans toch veroordeeld te krijgen. Ook de betrokken officier van justitie gaat volledig mee in de tunnelvisie van de politie.
   Vrijspraak
   In 2009 spreekt de rechtbank Frans vrij. Er is geen enkel bewijs voor de aantijgingen van zijn ex-vriendin. In de tussentijd is Frans zijn werk verloren, is hij ‘gevlucht’ naar het buitenland en mag hij zijn kinderen niet meer zien door de hele affaire.
   Fout op fout
   Na de vrijspraak vinden onderzoeken plaats door de politie zelf, de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken en de universiteit Maastricht. Die laten zien dat politie en justitie in de zaak fout op fout stapelden.
   Lege handen
   In De Vijfde Dag vertelt Frans hoe hij nog steeds met lege handen staat, ondanks alle onderzoeken die de fouten van politie en justitie aantonen en leugens in de aangifte van zijn ex blootleggen.
   Hoofdofficier
   In de studio reageert hoofdofficier Hugo Hillenaar van het Openbaar Ministerie op het verhaal van Frans en op de beschuldiging dat een officier van justitie heeft gelogen om Frans achter de tralies te krijgen.

   (En hij liegt daarbij ook ..)

   Verwijderen
 6. Dat Erik Gerritsen geen columnist meer is wil niet zeggen dat hij niet nog steeds het beleid van de Amsterdamse jeugdzorg domineert.
  Hij duikt alleen weg voor de volkswoede. Uit strategische overwegingen.
  Mogelijk dat men denkt dat Hillhorst als boegbeeld een beter imago gaat opleveren als oud ombudsman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gezien de reacties op BB beginnen er scheuren te ontstaan in de papieren werkelijkheid van de overheid.

  En door die scheuren begint de geur van BEDERF en VERROTTING zich vanuit de krochten van onze zogenaamde 'rechtstaat' te verspreiden op BB en elders.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het trieste aan dit stuk van de E.G. is dat hij waarschijnlijk volgende week met een verklaring komt dat het een uit de hand gelopen 1 april grap was.
  Hij wilde namelijk de zogenaamde anonieme reageerders eens flink laten schrikken met deze grap.

  Een man als E.G. die op een vrije dag gaat werken is in mijn ogen namelijk al een 1 april grap op zich.

  Ron V.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 1-april!!!

  "Naar aanleiding van de vele ondersteunende reacties die ik heb mogen ontvangen naar aanleiding van deze column heb ik nog eens goed nagedacht over mijn voornemen om te stoppen met mijn columns. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik door moet gaan. Dus volgende week gewoon weer een nieuwe column. ..."

  Al kan ik hier persoonlijk de humor niet zo van inzien. Maar ach, dit probleem heb ik wel vaker als een van de meest 'zeer-intelligente' lezers.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Drie keer raden waar die 'vele ondersteunende reacties' voor Gerritsen vandaan zijn gekomen, als het al waar is.
  Misschien was zijn dikke duim wel de grootste voedingsbron, al moet je natuurlijk niet vergeten dat er rond zo'n super-ego heel wat hielenlikkers rondlopen.
  Maar enfin, Super-Ego Eric G. kan weer een poosje vooruit met al de aandacht die hij gekregen heeft en waar hij trouwens zelf om gevraagd heeft.

  opa

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Volgens mij komen al die ondersteunende reacties van 1 IP-adres vandaan!!

  BeantwoordenVerwijderen