woensdag 3 april 2013

Welkom bij de stem van het kind

http://www.stemvanhetkind.nl/
 

Welkom bij de stem van het kind  

Op vrijdag 31 mei a.s. organiseren de rechtbank Rotterdam, Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming, Vereniging Jeugdrechtadvocaten Rotterdam (VJAR) en de Erasmus School of Law het congres
 
"Wat ik ervan vind, de stem van het kind".

Het congres begint om 13.15 uur en vindt plaats in Rotterdam aan de Erasmus Universiteit.
Kinderen spelen in veel civiele procedures een grote rol, bijvoorbeeld bij omgangszaken, de ondertoezichtstelling en de uithuisplaatsing. Maar wat is de rol van dat kind in die procedure? Wordt het kind wel gehoord en, belangrijker, voelt het kind zich wel gehoord? Een recente publicatie van de Kinderombudsman laat zien dat dit nog onvoldoende het geval is.
Tijdens dit congres zullen we onderzoeken hoe we dit kunnen veranderen. Dit gebeurt door de belangrijkste knelpunten en verbetermogelijkheden met betrekking tot de stem van het kind in de civiele procedure te inventariseren. Het congres start daartoe met de inbreng van enkele tientallen ervaringsdeskundige kinderen. Hierop zullen de Kinderombudsman en enkele andere deskundige sprekers reageren en hun visie geven. 
 

In aanvulling daarop zal een tweetal bevlogen voorzitters het deskundige publiek prikkelen om hierover met de sprekers en met elkaar van gedachten te wisselen. Het congres moet uiteindelijk resulteren in een compacte lijst met verbeterpunten, die onder de aandacht van de wetgever en de beleidsmakers kan worden gebracht. Het congres kan zo een extra impuls geven aan de ontwikkeling van de stem van het kind in het Nederlandse recht.

Het congres is in de eerste plaats bedoeld voor iedereen die werkt met en voor minderjarigen in echtscheidingsprocedures en beschermingszaken: medewerkers van Bureaus Jeugdzorg en van de Raad voor de Kinderbescherming, rechters, advocaten en medewerkers van instellingen waar minderjarigen verblijven of hulp zoeken. Daarnaast zijn ook wetenschappers, toezichthouders en andere belangstellenden die zich bezig houden met de stem van het kind, welkom op dit congres.

Wij verzoeken u om de datum alvast te reserveren in uw agenda.

 

6 opmerkingen:

 1. Hoeveel goed-motiverende ouders zullen er zijn, om de jeugdzorg door te prikken? Opdat men niet de p.r. van BJZ gaat napraten?!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is onzin en nutteloos. Het is alom bekend dat rechtbanken en het Hof het IVRK zonder pardon onder de tafel veegt.

  Om te beginnen; woon eens een zitting bij achter gesloten deuren. Je mond valt open van verbazing, leugens, onderdrukking, liefde tussen de stichting en de rechters en de verachting richting het IVRK.

  Ten tweede; hoor het KIND aan en lees na de zitting de beschikkingen, je zal de ernstige overtredingen van BJZ, RvdK en de rechters tackelen wat betreft de schending van het IVRK.
  Kinderen zeggen helaas voor die autoriteiten de waarheid, daarom mogen de zittingen niet openbaar zijn.

  Hebben al die mensen zin om alle beschikkingen te lezen, hebben zij tijd om met ze in gesprek te gaan? NEE! En dit is natuurlijk ook een stunt na Yunus en de gang van Erdogan naar het Europese Hof. Bang? Opdoeken van jeugdzorg is de enige manier om kinderen hun stem te laten klinken; dat heet onbekommert genieten van hun vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is de kans om (als je goed kunt motiveren, beknopt kunt zijn, weet hoe het kind denkt en voelt) meer direct contact te krijgen met advocaten en advocaten die als kinderrechters invallen, zodat ze ook iets anders horen dan de p.r. vanuit BJZ.
   Men moet wel weten waar de knelpunten liggen en hoe die op te lossen: hoogwaardiger ingangen met zwaargewichten, diagnostische-waarheidsvinding, ....
   (Het is daar geen rechtszitting!)

   Verwijderen
  2. (Het is daar geen rechtszitting!) zegt u @Anoniem 3 april 2013 19:31

   Juist daar beginnen al die slachtpartijen. Onderstaande Eda heeft gelijk. De Nationale Ombudsman wordt er niet bijgehaald omdat die de jeugdzorg heeft aangevallen. Het is vunzig dat rechters en advocaten dubbele functies hebben, Jan Hop heeft dit ook boven water gehaald. Dit is een taak van de VN en het Europees Parlement! Nederland heeft al bewezen niets te weten en wilt ook niets weten of veranderingen. Eigen broekzakken vullen door zulke ordinaire bijeenkomsten te organiseren is voor mij een BOE geroep waardig.

   Verwijderen
 3. Dit is een slimme manier van ze om te laten zien dat ze zogenaamd bezig zijn om alles te verbeteren. Zo hoeft niemand ze wat te zeggen, want ze hebben goede bedoelingen...Het congres zal een reclame voor ze zijn, tenzij een grote groep tegenstanders het bijwoont en ze geen gelegenheid geeft om reclame te maken. Ze hebben hun eigen partij georganiseerd, maar waar zijn de professionals, de deskundigen, de wetenschappers, de ouders en de kinderen? Hoeveel kinderen zouden ze hebben uitgenodigd? Dit is puur een reclame-congres! Mensen, wat ik wel zou willen, is overal waar jeugdzorgpartijen zo mooi reclame maken, te gaan protesteren met een grote groep, voor de deuren waar het congres wordt gehouden met media erbij. Van mij mogen ze maskers dragen met gezichten van kinderen en afiches over de misbruikte, mishandelde, gejatte kinderen, om nog meer aandacht te trekken. Meer dan het congres. Ze zullen verontrust raken hoop ik. Dit zijn heel goede kansen om te kunnen protesteren en de aandacht af te leiden van het reclame-congres. Ik zou zeggen, gauw organiseren. Ik zou de geluiden van de gejatte kinderen heel luid aanzetten, want dat kind schreeuwde heel hard ik wil naar mamaaaaa, ik wil naar mamaaaa! Dan mogen ze die handelingswijze eerst komen uitleggen, willen ze de meningen van kinderen naar voren brengen. Gr Eda.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet voor de deur, maar schrijf u in!
   Waarom buiten blijven als u een mond heeft en kennis hoe BJZ werkt?
   Demonstreren is niet zo effectief als uw kennis geven.
   Kennis geven kan het best verstaan worden als u binnen bent.
   Schrijf u in.

   Verwijderen