woensdag 30 januari 2013

Raar land...




Het rapport bestaat uit 62 pagina’s.

Even een zinsnede op bladzij 27 van het onderzoek.

De inspectie constateert:
‘Aanvankelijk zou het onderzoek van de inspectie bestaan uit drie onderdelen, te weten een dossieronderzoek, het bijwonen van casuïstiekbesprekingen en interviews met de inhoudelijk managers en regiomanagers.

Nadat twee onderdelen van het onderzoek hebben plaatsgevonden, heeft de inspectie genoeg informatie om te oordelen dat de WSG onvoldoende toezicht houdt en risicomanagement uitvoert op de kinderen en dat verbetermaatregelen dringend noodzakelijk zijn.’

De rest ga ik nog lezen. Wat mij al duidelijk is, is dat het gaat om van te voren aangekondigde inspectiebezoeken! Er kan dus vooraf nog gauw even van alles in orde gemaakt worden.

Wanneer de VWA (voedsel en waren autoriteit) inspecties uitvoert heb ik mij laten vertellen dat ze onaangekondigd verschijnen. Kan men behoorlijk strenge sancties verwachten wanneer de zaak niet in orde is.

Nadat in 2011 al geconstateerd was dat het bij de WSG niet klopte, kregen ze de kans in 2012 om de zaak op orde te brengen. Ondanks de veelgeprezen, door de WSG zelf ontwikkelde Deltamethode, is de zaak weer niet op orde. 
 

Ik lees in de ‘Monitor-actieplan-kinderen-veilig’ dat de WSG 2,8 miljoen euro ontvangt voor het jaar 2012/2013 om dit plan verder te ontwikkelen, zodat andere instellingen van Jeugdzorg deze methode kunnen overnemen.

Vandaag lees ik dus, dat de WSG ook in 2013 onder verscherpt toezicht worden gesteld.

En de ouders maar rechtszaken blijven voeren! En de rechters de WSG maar in het gelijk blijven stellen. Raar land, waar de horecagelegenheden strenger gecontroleerd worden op hygiëne, dan jeugdzorginstellingen gecontroleerd worden op de wijze waarop zij hun werk uitvoeren met kinderen/ouders.


Maar ja, die rechters en managers van Jeugdzorg met hun riante salarissen willen natuurlijk ervan verzekerd zijn dat ze veilig kunnen dineren in de restaurants.

Y.B.

                 Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

4 opmerkingen:

  1. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo bang voor de vooraf aangekondigde inspectie bezoeken. Mijn ervaring is dat ze bij die WSG zo hardleers zijn, dat ik niet geloof dat ze het voor elkaar hebben. Zelfs niet na aankondiging.

    Misschien is het wel een idee om alle mensen met klachten dit te laten melden bij de Inspectie van Jeugdzorg.

    Die is weliswaar niet voor individuele klachten, maar individuele klachten kunnen daar wel worden aangemerkt als een signaal.

    Men moet dan bellen naar: 088-1205005. Als iedereen dat nu eens doet, dan gaat dat toezicht misschien eens tot wat leiden.

    Wat mij betreft tot het einde van de WSG, want ik vind het heel erg triest gesteld bij die club.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uw idee is goed. Zoals een ieder zal weten ben ik al jaren bezig met Jz-zaken en heb soms nogal veel klachtsituaties over eenzelfde instelling. Op een gegeven moment krijg ik zelfs de inspecteur himself aan de telefoon. Ondanks dat ik juist aangaf dat die klachten allemaal praktisch hetzelfde waren, werd ik afgepoeierd met 'wij gaan niet in op individuele klachten'. Ik reageerde met: 'hoeveel individuele klachten wilt u hebben?' Dat vond deze man zo indringend dat hij daar niet op in wenste te gaan en verbood mij verder de inspectie te bellen over klachten...

      Ook is hier op te merken dat een Uithuisplaatsing gezien wordt als 'de juiste hulp' ook al bewijs je dat die UHP volledig onterecht is.

      De inspectie klaagde ook tegen mij dat zij 'geen formatie' hebben voor individuele klachten, waarop ik mezelf aanbood voor een functie als 'inspecteur individuele gevallen'. Bij deze wil ik mijn sollicitatie herhalen. Om niet beticht te worden van zelfverrijking of baantjesjagen, wil ik genoegen nemen met deze functie 'met behoud van uitkering' maar dan wél daarbij een secretariële ondersteuning + sanctionaire bevoegdheid.
      Ik wil beloven niet aardig te zijn voor BJZ als instituut, alhoewel ik een aardige man ben!

      Drs.N.J.M.Mul

      Verwijderen
  2. De inspectie controleert of de WSG zich aan de regeltjes, de afspraken, de risicotaxaties en de meldcodes houdt. Een soort bestuurlijke toetsing. Wat betekent dat eigenlijk voor de veiligheid van de kinderen? Worden er dan minder kinderen mishandeld? Misschien worden er dan nog wel meer kinderen mishandeld en op oneigenlijke gronden bij hun ouders weggehouden. Hoe meer regeltjes hoe minder effectief er in het belang van de kinderen gehandeld wordt. Echte veiligheid is heel wat anders. Dat heeft te maken met praktische intelligentie, het organisatiebelang ondergeschikt maken aan de belangen van een kind, niet liegen of mensen om het gezin heen uit te dagen te roddelen en dat te verzamelen in leugenachtige dossiers. Echte veiligheid is geen papieren tijger.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ach, het is gewoon een kwestie van de ondeskundigheidsbewijzende stukken uit dossiers halen en elders als schaduwdossier bewaren.
    Dat deed men bij BJZ al lang.
    De inspectie heeft toch te weinig geld om echt te onderzoeken op niveau.
    Dat is een deel van de macht van de jeugdzorg-lobby.
    Zij kennen al de misleidende truckjes.
    Gewoon selectieg 'open' zijn.
    Dat geeft vertrouwen, ahum.

    BeantwoordenVerwijderen