woensdag 23 januari 2013

Minder kinderen in jeugdinstellingen....MIDDELBURG - Staatssecretaris Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) wil voorbeelden van goede methodes in de jeugdzorg bundelen op de website www.voordejeugd.nl. Ook wil hij op de website een landkaart waarin door regio’s of gemeenten voorbeelden kunnen worden geplaatst, zo meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

Hoewel de vernieuwende aanpak van de jeugdzorg in Zeeland een goed voorbeeld is, heeft dit nog niet geleid tot een vermindering van het aantal uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen. Wel laat de Zeeuwse methode, die uitgaat van de kracht van gezinnen en het opgroeien in gezinnen, zien dat het mogelijk is dat steeds minder kinderen opgroeien in jeugdinstellingen. Provincies en rijk hebben afgesproken dat dit ook moet gebeuren. 

Er moet volgens de staatssecretaris gekeken worden naar verschillende manieren waarop de jeugdzorg kan worden vernieuwd. Het Zeeuwse model kan hierbij gebruikt worden door gemeenten om een deel van de zorg voor jeugd vorm te geven. Er worden echter ook elders in het land methodes ontwikkeld. Zo is er ook een Utrechtse, Friese en Overijsselse methode. 

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal

               Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse 

3 opmerkingen:

 1. Kijk uit voor mogelijke misleiding:
  recentelijk stond in de media dat al het 54e 'gezinshuis' was geopend.
  Gezinshuizen zijn opvangplaatsen voor uit huis geplaatste kinderen waarbij een van de 'gezinshuisouders' een zogenaamde 'professional' is, vaak een ex-BJZ-medewerker, die voor zichzelf begint. Voor plaatsing in een gezinshuis krijgen de ouders namelijk niet ca. 7000 /per jaar per kind zoals een pleeggezin, maar de somma van maar liefst 36000 € per jaar per kind. Dat 54e gezinshuis startte met 2 kinderen.
  De jeugdzorg-werkers stellen middels het UHP van kinderen zo zelf hun inkomsten veilig. De 'gezinshuisouders' zijn namelijk zelfstandig ondernemers. O ja: men heeft graag kinderen waar op papier veel aan mankeert en in werkelijkheid eigenlijk niets. Het is opvallend namelijk hoeveel zorgen en 'hulpvragen' er zijn vóór een zitting over verlenging UHP en hoe weinig er gebeurt als de verlenging UHP een feit is....dan wordt het meestal erg stil.

  Nederland let op uw zaak!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker opvallend hoeveel een kind, maar ook de ouders, mankeert in een verzoekschrift van BJZ vóór een zitting. Gisteren ontving ik een verzoekschrift van de rechtbank Breda van BJZ NB Tilburg. Verzoek OTS verlenging was al ingediend op 24 december '12, rechtbank Breda ontving het op 2 januari '13 (met stempel ingekomen op ...) en 21 januari '13 werd het verzoekschrift door de griffier verstuurd met een zitting op 1 februari '13, en ja er staan alleen maar oude gelogen en verzonen koek in met al die mankementen die er niet waren en zijn!

   Nu blijkt dat het geen Rechtbank Breda meer is. Ze heten voortaan Rechtbank Zeeland-West-Brabant! Hm, minder kinderen in de OTS en UHP zaken? Ik kreeg een klein boekje met website www.rechtbankzeelandwestbrabant.nl

   Waarom krijg ik het gevoel dat de griffier en de RvdR samen-werkt met/voor BJZ, of is dat te ver gezocht? Het blijft toch knagen ...
   Die huisjes zullen ook niet lang meer lopen. Tenzij de gemeentes ze vrijspel gaat geven, maar daar zitten die BJZ medewerkers ook al, die zijn daar geld aan het wegkapen van ouders met bijstand. Ze zitten werkelijk waar overal want het is een schande als je aan mensen moet vertellen dat je werkte voor de meest criminele organisatie van Europa.

   Verwijderen
 2. In Zeeland kon 50% minder:
  = http://www.youtube.com/watch?v=F6Dthj9XBLU :
  Maar dat was niet door BJZ, maar door de vervolg-hulpverlener!

  BJZ blijft dubieus speculatief werken op het lage niveau van sociaal werkers, die het geleerde niet kunnen koppelen aan hun praktijk:
  het belang van het kind, de psychische ontwikkeling, zo veel mogelijk in kind's eigen leefomgeving laten plaatsvinden, met diagnostische hulp waar nodig, en anders geen andere laagwaardiger pseudo-hulp.
  (Bevestigd in Research memoranda 2006, 1).

  Daar is BJZ helaas maar al te vaak toe in staat toch op te dringen met een OTS-aanvraag aan een te misleiden kinderrechter, die geen psychiater is en dus de smoesjes vanuit BJZ niet doorziet.

  Op geloof werken is geen recht betrachten.

  BeantwoordenVerwijderen