dinsdag 15 januari 2013

Intense woede en verdriet

De afgelopen dagen heb ik Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland zien optreden bij gelegenheid van klachtenprocedures (zittingen van de Klachtencommissie Zuid-Holland).

Het is een loden open deur, maar het was schandelijk: leugens, onjuiste woordkeuze, woorden in de mond leggen, informatie anders weergeven dan in dossier, wet en regelgeving staat, de feiten verdraaien, domme vragen door een commissie die de regels niet kent en weigert deze te kennen, enzovoort.

Te walgelijk voor woorden. Als je niet elke letter weerspreekt word je gepiepeld waar je bij staat. Dan worden commissies voorgelogen en bedrogen en dat gaat maar door en door en ze doen het met stalen ogen en zonder een spier te vertrekken.
Steeds ook bewust heel rustig pratend en met een blik in de trant van: waar maakt klager zich toch druk om? Wij weten wat het beste is voor de kinderen en iemand die dat betwijfelt is een querulant.

In de laatste zaak, waarin ik een vader bijstond wiens kinderen uithuisgeplaatst zijn, stelde BJZ meermalen, dat zij hebben besloten dat de vader zijn kinderen nooit meer zal thuis krijgen.
Dit vooral op basis van een rapport van de RvdK van jaren geleden, dat vol staat met indrukken en meningen 'het lijkt er op dat de vader onvoldoende vaardigheden heeft; de moeder stelt dat vader ongeschikt is en het lijkt er op dat moeder gelijk heeft, enz, enz. enz.)
Niemand die in zes jaar met vader sprak en bijvoorbeeld onderzocht of hij beschikt over voldoende opvoedingsvaardigheden. En nu willen ze zelfs een ontheffing van het ouderlijk gezag over die vragen regelen; de kinderen hebben aangegeven naar huis te willen!

De man wordt kaltgestellt en louter omdat BJZ in al haar onmetelijke wijsheid....weet hoe het allemaal moet met de kinderen. En dat alles wordt verteld door een teamleider van pakweg 30 jaar en een gezinsvoogdje van ongeveer 24 jaar met nog geen mbo-uitdrukkingsniveau. Werkelijk verbijsterend en schandalig.

Met name de manier waarop je als mens wordt benaderd door die lui is zó ontzettend tegen de borst stuitend. Intrinsieke woede en verdriet bij direct betrokkenen is dan logisch.

Er moet werkelijk een einde komen aan deze standaard werkwijze van BJZ. Blijven hameren op de trom om dit te stoppen.
Voorlichting aan rechters, voorlichting aan ouders, voorlichting aan het publiek. enz.

Met vriendelijke groet,


Mr B.W. de Groot
                         Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html


5 opmerkingen:

 1. Als je dit verhaal leest en voegt bij de vele zelfde verhalen die er aan vooraf zijn gegaan en de vele vergelijkbare verhalen, die ongetwijfeld nog zullen volgen, lijkt maar één oplossing voor dit gebeuren de juiste.

  En dat is een 100% boycot van de instanties als BJZ/Kindermishandeling/WSG. e.a en uiteraard ook de slappe rechters in het familierecht.
  Dus, een totaal negeren van dat alles.
  Ook de medewerkers van deze instanties beschouwen en benaderen als zijnde paria's, zodanig slecht gezelschap dus, dat je dat dient te vermijden om zelf niet besmet te worden met deze misselijke mentaliteit.

  Uiteraard is het jammer voor de goedwillende bij deze organisaties, maar voor hen geldt..''waar gehakt wordt vallen spaanders''.

  Negeer ze...bespot ze...val ze aan op de fora..en dan nog mogen ze blij zijn dat er nog lieden zijn die deze minkukels confronteren met hun wangedrag.

  Deze actie kàn het voordeel hebben,dat als deze machtswellustige instanties geen prooien meer hebben om zich aan te vergrijpen, ze zich aan elkaar zullen vergrijpen.

  Zoals hongerige hyena's, die zich op elkaar storten als er geen gezamenlijke prooi voorhanden is.

  Opa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat kan je zelf doen? (1)

  Velen willen iets doen om te helpen, maar niet iedereen kent de mogelijkheden. Vandaar hier een eerste voorbeeld van de mogelijkheden die ouders en andere betrokkenen hebben om zelf iets te doen.

  Op grond van artikel 5 van de Grondwet heeft iedereen het recht een schriftelijk verzoek te richten aan het bevoegd gezag (ook wel recht van petitie genoemd).

  Hieronder op grond van dit artikel voorbeelden van mogelijkheden ten aanzien van:
  - Gerechtsbesturen (rechtbank en hof)
  - Raad voor de Rechtspraak (=landelijk bestuur van 'de rechtspraak')

  Voorbeelden voor een brief te richten aan een gerechtsbestuur (het moet een verzoek zijn, dus:)

  Hierbij verzoek ik u mij te laten weten of u bekend bent met het feit dat [BJAA/Bjz/WSJ, Raad etc] (invullen wat van toepassing is) al jaren verklaren dat zij niet aan waarheidsvinding doen;

  Hierbij verzoek ik u mij te laten weten of u bekend bent met de ernstige kritiek van deskundigen over de werkwijze van [BJAA/Bjz/WSJ, Raad etc] (invullen wat van toepassing is);

  Hierbij verzoek ik u mij te laten weten of u bekend bent met het feit dat veel kinderrechters min of meer blind de beweringen van [BJAA/Bjz/WSJ, Raad etc] (invullen wat van toepassing is) volgen;

  Hierbij verzoek ik u mij te laten weten of u bekend bent met het feit dat de gang van zaken in het Nederlandse jeugdrecht maakt dat kinderrechters door velen niet of nauwlijks serieus worden genomen.

  Enz. (meedere vragen t.a.v. meerdere instanties 1 voor 1 levert al gauw 5 - 10 initiële verzoeken op. Met de antwoorden er bij, en in een rustig tempo, kan je betrokkenen jaren aan de gang houden. Net zoals zij met ons doen.

  Iedereen met enige ervaring in het jeugdrechtcircus kan nog wel wat verzoeken verzinnen.
  Een verzoek van amper 1 A4-tje, met verwijzing naar een kopie van een artikel als bijlage bv over de misstanden, over het niveau, over het gebrek aan waarheidsvinding enz.

  TIP: maximaal 3 A4-tjes in een 1/4e of 1/3e enveloppe kunnen met 1 postzegel worden verzonden.

  Heb je na een maand niets gehoord? Stuur een herinnering met een kopie van het verzoek. Dan zit de 'pil' er al twee keer in!

  Komt er een onzinnig antwoord? Vraag opheldering. Dien desgewenst na een tweede onbevredigend antwoord een klacht in bij het bestuur over de schrijver van de brief.
  Denk niet dat het aan jezelf ligt, ook rechters zetten soms de meest onzinnige argumenten op papier.

  Met de goede volgorde van meerdere vragen wordt het pas echt lachen. Dan kan je vaak de eerdere ondeugdelijke antwoorden weer gebruiken in de volgende 'ronde'.

  Ten aanzien van de Raad voor de Rechtspraak (of andere instanties!) kan je natuurlijk hetzelfde doen. Het is gewoon ieders wettelijk recht. Confronteren, totdat ze allemaal ziek worden van zichzelf. Dat was bij tijdige zelfreflectie al lang geleden vanzelf gebeurd, maar kennelijk is er wat hulp nodig om zelfinzicht te activeren.

  TIP: Behandel slechts 1 onderwerp per brief, anders worden er al snel onderwerpen weggelaten in de reactie, en je verspeelt kostbare momenten om er een 'pil' in te drukken!

  TIP: Als je in bv Zeeland woont, waarom zou je dan je vragen niet aan het gerecht in bv Leeuwarden voorleggen? Dat heeft het voordeel dat je geen risico loopt op rancune van 'kleine' mensen ..
  Het is in (bv) Zeeland echt niet problematisch als er in (bv) Leeuwarden iemand met stoom uit zijn oren zit ..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat kan je zelf doen (1) vervolg

  Probeer het eens, er gaat een wereld voor je open, gegarandeerd.

  Over klachten, procedures en andere acties die je zelf kan doen later meer. Bedenk wel vragen en acties die redelijk en ter zake dienend zijn. Acties die het denkproces bij betrokkenen toch niet kunnen vlot trekken zijn al snel contraproductief voor de collectieve zaak.

  TIP: Maak een ordner speciaal voor dit doel. Voeg elke brief zeer nauwgezet in. Het lijkt veel werk, maar je moet voorkomen dat je jezelf tegenwerkt, en tijd en moeite verspilt aan onnodig gezoek.

  TIP: Tabblad zelf maken? A4-tje overdwars, van gaatjes voorzien en de uitstekende zijkant omvouwen: klaar voor ~ 0,7 cent.

  Wat heb je nodig:
  PC, printer, ordner, papier, enveloppen, postzegels, perforator. Voor dat je het weet ben je klaar voor een eerste 'proef' om te kijken wat er gebeurt. Ervaar hoe leuk het is om te kiezen wie je eens zal aanschrijven, en waarover. Geniet en verbaas je over de volslagen onzin die je soms terug krijgt.

  Adressen staan op www.rechtspraak.nl onder 'organisatie', klik op regio.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Neem alle gesprekken op waar dan ook!
  Altijd!
  Bewaar ze goed en zorg ervoor dat ze dat tzt te weten komen dat je alles hebt opgenomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien allemaal naar Zeeland "emigreren," nu daar echt gewerkt wordt door BJZ zoals het bedoeld is: ECHTE maatschappelijk werkers die het gesprek met de ouders EN de kinderen aangaan bij hen thuis en samen met hen naar oplossingen streven van problemen: Daarbij de ouders zoveel mogelijk de eigen verantwoordelijkheid laten BEHOUDEN, zoals het ook in de wet staat voorgeschreven.....

  BeantwoordenVerwijderen