woensdag 30 januari 2013

Jeugdzorgdossiers langer bewaren


Jeugdzorgdossiers langer bewaren 

Kamer wil jeugdzorgdossiers langer bewaren

DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat jeugdzorgdossiers langer worden bewaard, zodat bijvoorbeeld slachtoffers van misbruik ook later nog in hun verleden kunnen duiken.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

In ieder geval PvdA, GroenLinks, D66, CDA en PVV willen samen met de SP bezien wat de mogelijkheden zijn om de dossiers langer dan 15 jaar op te slaan.

Redactie Dark horse: Een zeer slecht idee, wat als je vals beschuldigd wordt van seksueel misbruik als ouder? Dan staat er altijd zo fijn in je dossier; 'niet bevestigd, noch uitgesloten'. Daar sta je dan met een dossier dat 15 jaar bestaat, omdat de privacy van burgers al vaker verkwanseld wordt leest elke 'professional' straks in jouw dossier 'seksueel misbruik niet bewezen, noch uitgesloten'. 

Je blijft 'verdachte'.  Iedere keer als je met je kind naar het ziekenhuis gaat of een andere professional (ook al ben je als ouders volledig vrijgesproken van kindermishandeling) leest men, Jeugdzorg-gezin, AMK dossier. Aangezien men het in de Jeugdzorg niet zo nauw neemt met de waarheid (geen waarheidsvinding en een blinde kinderrechter die alles volgt wat BJz en de RvdK inbrengen) loop je voortdurend gevaar dat ze je weer gaan verdenken, 'waar rook is, is vuur' denkt men al gauw. En wij en vele ouders weten hoe dat voelt! 


Veel onterecht beschuldigde ouders tellen de jaren af dat hun kind 18 wordt en uit de gevarenzone is die jeugdzorg heet. Onze dochter brak een paar maanden nadat we waren vrijgesproken van kindermishandeling haar arm.

Nu werk ik in de zorg en zag meteen dat haar armpje gebroken was. Ze was in huis ongelukkig ten val gekomen. Vroeger dacht je meteen; O God, snel naar het ziekenhuis, foto's maken, arm in het gips. Nu dacht ik: "O God, het ziekenhuis....., straks raak ik mijn kind kwijt door rare dingen die ze mogelijk over ons lezen opgetekend door AMK-speculanten".

Je komt dan binnen met je huilende dochter. En in het kamertje waar je uitlegt wat er gebeurd is liggen folders met de titel: 'Het was een ongelukje' (kindermishandeling info) Inderdaad, het was een ongelukje, maar het leek mij verstandig om maar zoveel mogelijk mijn dochter aan het woord te laten.

Ik heb als moeder doodsangsten uitgestaan.  Als ouders vrijgesproken zijn behoort het dossier geheel vernietigd te worden.

Ranada van Kralingen

                    Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

7 opmerkingen:

 1. De huidige situatie is dat de dossiers bewaard blijven tot het jongste kind van het gezin meerderjarig is. Dus het probleem dat Ranada schets, bestaat ook al in de huidige situatie. Het langer bewaren van dossier geeft kinderen de mogelijkheid, als zij volwassen zijn, antwoord op vragen te krijgen als waarom ben ik uit huis geplaatst, terwijl mijn ouders nog goed voor me konden zorgen. Of waarom zijn me al die verschrikkelijke dingen overkomen in de jeugdzorginstelling. En het opent ook de weg naar schadevergoedingen. Volgens mij ligt hier voor letselschadeadvocaten een goudmijntje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Jeugdzorg is Kopzorg.

  Mensen die een keer met de jeugdzorg in aanraking komen,komen er nooit meer vanaf. Dit is nier reeël, mensen kunnen zich ook verbeteren.
  Het is niet zo: eens een dief altijd een dief.

  En elke ouder doet zijn best een goede ouder te zijn. Ze moeten de dossiers na 5 jaar vernietigen en opnieuw kijken naar de situatie
  Het is een smerige zaak om zoiets te bewaren.

  Meestal zijn deze rapporten ook nog gebaseerd op leugens en valsheid in geschrifte. Ik vind niet eerlijk als ze dit nog langer bewaren zo krijgen de mensen geen kans meer om hun kinderen op te voeden.
  Dat is een hele slechte zaak. Wat als Willem-Alexander zijn dochtertje 3x is gevallen en 3x met een paar blauwe plekken op school komt en iemand doet een zorgmelding?

  Dat zijn kinderen allemaal van school gehaald worden zal niet snel gebeuren, maar laat hij zich dat maar eens voorstellen en hij ziet vervolgens zijn kinderen nooit meer terug. of dat hij zijn prinsesjes maar 45 minuten per maand mag zien, want dit gebeurd als ervaringsdeskundige maak ik dit zelf mee.

  En als hij boos zou reageren, dan mag hij ze helemaal niet meer.
  Nou wat zou hij dan snel wezen om alle civiele rechters en alle Kamerleden bij elkaar te roepen.

  Ik denk dat Alexander en Maxima helemaal gek worden zonder hun kindjes. En ik ook, ik krijg niet eens de kans om tegen al die leugens en onwaarheden te strijden. Je staat met je rug tegen de muur als moeder.

  Iedere keer bedenken ze nieuwe leugens en Jeugdzorg komt er mee weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor zover mij bekend is het bij Jeugdzorg wat betreft de archievering van dossiers een zootje...is het niet de inspectie geweest die daar onlangs op- en aanmerkingen over heeft gemaakt?
  Het verbaasd me eerlijk gezegd niets...waarschijnlijk kunnen ze ook niet archieveren en je vraagt je af of er iets waar ze dan wèl goed in zijn...
  ja...manipuleren,kwakzalver-psychologie,liegen,bedriegen en rechters klem zetten...dat kan Jeugdzorg als geen ander.
  Het is natuurlijk in hun voordeel geen of een chaotische bewaring van hun dossiers te hebben;dit maakt het voor de controle een stuk moeilijker om allerlei onrechtmatigheden aan het licht te brengen,waardoor claims een stuk moeilijker zijn.

  Ik kan me ook niet voorstellen,dat als jij het dossier opvraagt,dat je alle stukken toegestuurd krijgt..en zeker niet die stukken die voor henzelf belastend zijn.

  Maar ik kan me de angst van moeder Ranada ook heel goed voorstellen,dat zo'n dossier,weliswaar vol met leugens,je als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt en het weerstand oproept om sowieso de hulp in te roepen van instanties die onder ''controle'' staan van Jeugdzorg zoals
  bijna alles wat met jeugd te maken heeft.
  Je bent dan gedwongen een keuze te maken...kies ik voor de gezondheid van mijn kind en neem ik de risico's die daar aan verbonden zijn op de koop toe,òf neem ik een groter gezondheidsrisico voor het kind...
  Eigenlijk schandalig dat je als ouder voor een dergelijk dilemma gesteld wordt...maar het is helaas een stukje realiteit.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry..ik ben de ondertekening vergeten...opa.

   Verwijderen
 4. Voor écht mishandelde kinderen, die soms hun hele leven in de jeugdzorg hebben gezeten, zijn dossiers soms het enige wat ze over hun jeugd weten. Het enige over hun geschiedenis. Maar inderdaad, jeugdzorgmedewerkers vertellen ook dat dossiers geschoond worden. Dus dan krijgen kinderen dat eindelijk, zijn die dossiers niet compleet. Gaat het wéér om de belangen van jeugdzorg (geen schadvergoedingen) en niet om die van hen. Ook is het vaak erg pijnlijk om alle verdachtmakingen en beschuldigingen te lezen, ook staat er vaak helemaal niets leuks in over deze kinderen. Alleen maar wat ze fout doen in instellingen, wat hun zogenaamde psychiatrische stoornissen zijn (die natuurlijk niet behandeld worden).

  Maar Ranada, ik lees net op Twitter dat er een récht op vernietiging van het dossier bestaat, bij Nine Kooiman en in haar discussies. Zou dat uitkomst kunnen geven?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou das ook ónzin, want daar staan zoveel verzonnen verhalen in, dat de kinderen (volwassenen dan) een hekel gaan krijgen aan de echte ouders.

  En zo onthecht zijn dat ze hun familie na al die cowboy verhalen van het AMK/Jeugdzorg niet eens meer terug willen zien!!

  En 75% daarvan komt in de goot, 25% wil niks meer met familie te maken hebben. Sommige redden het net aan!
  Maar geestelijk helemaal kapot gemaakt door Jeugdzorg!!!
  Terwijl ze hun echte familie nooit echt leren kennen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het hiermee eens. In het rioolrapport wat AMK - BJAA over ons schreef stond; dochter heeft een hartafwijking.
   Het stond er op zo'n manier alsof dat onze schuld was! Wij schenen ook ernstige individuele problematiek te hebben (knettergek dus). En we waren meerdere malen naar de huisartsenpost geweest. Onze kinderen waren toen nog klein. Bij de huisartsenpost zie je wel meer bezorgde ouders met baby's en peuters die plotseling hoge koorts krijgen en niet willen drinken of eten.

   Als goede liefdevolle ouders ga je dan naar de huisartsenpost, maar blijkbaar maakt je dat ook al verdacht.
   Toen wij het rioolrapport lazen was de eerste gedachte; 'dit gaat over andere mensen, dit zijn wij niet. Ze hebben zich vergist'.

   Want, deze twee ouders waren rijp voor een psychiatrische inrichting. Als onze kinderen dat later zouden lezen (als ze daadwerkelijk d.m.v. de leugens van BJAA uit huis waren gesleurd) hadden ze hun echte ouders nooit meer willen leren kennen.

   Verwijderen