dinsdag 8 januari 2013

De VVD op de bres voor onderzoek kindermishandeling

De VVD gaat zich maandag in de Tweede Kamer hardmaken voor de forensische letseldiagnostiek bij kinderen. De liberalen willen dat het geld dat er nu is voor medisch onderzoek naar mogelijke kindermishandeling structureel in de begroting komt te staan.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg zal er maandag voor pleiten tijdens een Kamerdebat over de jeugdzorg met de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Justitie). Voor dit en volgend jaar is 1 miljoen euro beschikbaar, maar Van der Burg vreest dat het budget verdwijnt in 2014. De zogeheten forensische-medische pediatrie wordt ingezet bij vermoedens van kindermishandeling.

Diagnose  

Gespecialiseerde artsen, van wie er op het moment zeven zijn in Nederland, kunnen objectief vaststellen of er al dan niet sprake is geweest van mishandeling van het kind. Zij kunnen het met hun expertise herkennen als een kind met een brandblaar geen heet water over zich heeft heeft gehad, maar eigenlijk een strijkbout tegen het been heeft gekregen.
 
Andersom is het volgens Van der Burg ook van groot belang dat als één van de ouders in een vechtscheiding beschuldigd wordt van mishandeling, een arts dan kan vaststellen of er ook daadwerkelijk sprake was van mishandeling of dat het kind om andere redenen letsel heeft.

"Ik geef een voorbeeld. De dochter van ouders die gescheiden leven, een heel jong meisje, gaat naar haar vader. Ze komt terug en ze blijkt tussen haar benen beurs te zijn en te bloeden. Er ontstaat grote paniek en er wordt gedacht aan seksueel misbruik. Er wordt iemand met forensisch-medische pediatrische expertise bijgehaald. Wat blijkt? Er is niets aan de hand. Het kind heeft voor het eerst gefietst en is op de stompe stang van het stuur gevallen. Ook dat is belangrijk om te constateren om ouders niet onnodig te beschuldigen, met alle gevolgen van dien.

Vorig jaar heb ik van de staatssecretaris de toezegging gekregen dat deze expertise door de ministeries van VWS en Justitie structureel gefinancierd zal worden en dat deze expertise op een goede manier in de keten wordt verankerd. Gelukkig is het geld ook beschikbaar gesteld voor 2012 en 2013." (Van der Burg)

Veilige situatie

"Dit is expertise die snel beschikbaar moet blijven omdat het veel ellende kan voorkomen", zegt Van der Burg. Enerzijds voorkomt een goede diagnose dat een kind teruggaat naar een onveilige situatie en anderszins dat een ouder valselijk wordt beschuldigd.
Van der Burg zal maandag ook opnieuw aandringen op een 'demedicalisering' van de jeugd. Kinderen met een probleem of afwijkend gedrag moeten in haar ogen minder vaak automatisch medicijnen krijgen voorgeschreven. De Kamer nam hierover eerder een motie aan, maar die is niet opgenomen in een nieuw wetsvoorstel voor de jeugdzorg.


Redactie Jeugdzorg Dark horse: Misschien is het een idee om die gespecialiseerde artsen ook eens langs te sturen bij een aantal instellingen waar uithuisgeplaatste kinderen verblijven, om na te gaan hoe de kinderen daar aan al hun schaafwonden, blauwe plekken en kneuzingen komen. Zachtzinnig wordt er vaak niet met ze omgegaan.

Het aantal van zeven gespecialiseerde artsen lijkt bovendien wat weinig voor heel Nederland. Het aantal ouders dat ten onrechte van misbruik/mishandeling van hun kind wordt beschuldigd, is bijzonder hoog en met de verklaring die nog vaak in AMK-rapporten voorkomt dat het misbruik 'niet bewezen is', voelen ouders zich na afloop erg besmet. Het zou prettig zijn, als door een echte deskundige wordt vastgesteld dat iets nooit gebeurd is.

MedicaliseringHet terugdringen van de medicalisering van de jeugd, zoals Van der Burg wil, is in principe toe te juichen. Alleen zou het wenselijk zijn dat daarbij ook uitgezocht wordt hoe het komt dat er op dit moment zovéél kinderen aan de medicatie zijn. Ik heb hier al eerder aandacht aan besteedt en gesteld dat het niet van een politiek/maatschappelijke 'mode' afhankelijk zou moeten zijn, of er meer of minder gedragsregulerende medicijnen worden voorgeschreven door kinder-psychiaters. Als het goed is, wordt het aantal gevallen van voorgeschreven medicatie, bepaald door de kwaliteit van de diagnostische deskundigheid.

Als er nu opeens een 'trend' zou aanbreken waarbij de jeugd minder gemedicaliseerd zou worden (zoals de vorige Staatssecretaris VWS ook al bepleitte), dan mag daarbij aangegeven worden hoe dit dan mogelijk wordt gemaakt en welke inzichten daarbij een rol spelen. Zijn die psychiaters dan van mening veranderd ten aanzien van de werkelijke aantallen van pervasieve ontwikkelingsstoornissen; hebben veel kinderen ten onrechte een 'labeltje' gekregen, of worden wel de juiste (aantallen) diagnoses gesteld, maar is er te snel ingezet op medicatie, in plaats van meer aandacht te geven aan een andere benadering in de opvoeding?

Ik zou graag willen weten of er slecht wordt gediagnosticeerd, of dat er veel luie ouders, psychiaters en pedagogen rondlopen. Zelf denk ik dat van beide soorten incompetentie sprake is. Er worden naar mijn idee vaak kinderen niet gediagnosticeerd met de aandoening die ze wel degelijk hebben, omdat de ouders er niet van willen weten (en de onderzoeker er wat anders van maakt) en er worden kinderen vol gestopt met chemicaliën, omdat dit makkelijker is dan opvoeden.

Als er niet voldoende uitleg wordt gegeven over waarom de aantallen voorgeschreven medicatie naar beneden zou kunnen, wordt het een raadspelletje dat het vertrouwen in de professionals en de politici niet zal vergroten. 

-Moet er bezuinigd worden en wil men om financiele redenen minder kinderen aan de gedragsregulerende medicatie, die dat eigenlijk wel nodig hebben?
-Zijn onze kinderen jarenlang 'gedrogeerd' terwijl het totaal niet nodig was, als ze maar wat meer persoonlijke aandacht en begeleiding hadden gekregen?
-Weten de specialisten vaak zelf ook niet goed of hun diangnoses juist zijn en doen ze maar wat?
- Is er vanuit de farmaceutische industrie een lobby om meer te gaan voorschrijven?
- Zijn de klassen overvol en kinderen van huis uit minder opgevoed (welvaarts/verwencultuur) en is het voor docenten wel prettig als er een paar belhamels in de slaapstand worden gezet?

Op deze vragen zou ik graag antwoord willen, zowel voor wat betreft het opvoeren van de medicatie voor kinderen, als het naar beneden brengen ervan. Feitelijk is het niet aan politici om te bepalen hoeveel gedragsregulerende medicijnen zouden moeten worden voorgeschreven. Er zijn mensen die er speciaal voor geleerd hebben en laat die maar uitleggen waarom het medicijngebruik voor zoveel kinderen noodzakelijk, dan wel dubieus is.

Als er niet met de juiste motivatie zal worden afgebouwd, zullen we straks weer in een situatie terecht komen (Nederlanders draven graag door!) dat er een soort taboe komt op medicatie voor kinderen. En dan zullen er weer ouders zijn, van wie het ongecontroleerde gedrag van hun kind, dat nog niet met alle liefde en wijsheid in de wereld te verhelpen valt, omdat er écht wat aan de hand is in de hersenen, die te horen krijgen dat ze 'onbekwame opvoeders' zijn.

Niet alleen betekent dat onnodig veel werkgelegenheid voor AMK/BJz, maar het is ook oneerlijk tegenover het kind. Daar zal tot in den treure mee geoefend en getraind worden, terwijl het niet eens begrijpt wat er van hem/haar verlangt wordt.

Sven Snijer

                   Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

12 opmerkingen:

 1. Zouden ze ook de mentale mishandeling van kinderen en ouders door Bjz kunnen onderzoeken?

  Zoals altijd leidt onmacht en onkunde tot (ernstige) misstanden ..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Teeven wist vanmorgen rond 09.30h op de radio te melden dat het 'goed' gaat met de OTS en met de UHP.

  Wat dat precies moest betekenen maakte hij niet duidelijk.

  Nu is het typisch Nederlands om te zeggen dat er geen reden tot zorg is, juist als alom bekend begint te worden dat er ernstige problemen zijn.

  (u hoeft geen zorgen te hebben over ABNAMRO, ING (2008), SNS (2012), u kunt rustig gaan slapen (mei 1940), enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb stukken waaruit blijkt dat Teeven's ministeriële ambtenaren brieven van ouders en deskundigen bij hem weghouden.
   Dan kan Teeven onbewust van de selectie zeggen dat het 'goed gaat' met OTS en UHP, maar het is een blijk van onkunde.

   Het ministerie weet van de misstanden en een beter plan tot onderzoek, en de noodzaak van specialisme in de ingang en van de noodzaak van diagnostiek en bescherming van gewone gezinnen die lijden onder de BJZ-suggesties en -insinuaties.

   Signalen worden weggehouden of niet-serieus genomen, terwijl ze wel onderbouwd zijn met wetenschap en feiten.

   Verwijderen
 3. Beste Sven,

  Neem eens contact op met professor Emeritus Sjef Teuns MD > Kinderpsychiater, zenuwarts, psychoanalitucus MD. Op al die vragen kan hij een simpele antwoord geven en daar hebben politici geen kaas van gegeten. En wij, BJZ plus vriendjes als leken ook niet. Ouders die kinderen met een label hebben met medicatie vinden het wel goed zo op een hoop na die wel een vraagteken achter die labels zetten. NL en US gebruiken en misbruiken (€) deze gevaarlijke en beangstigende vorm van mishandeling.

  Hoe komt het dat derde wereldlanden dit soort kwakzalverij niet kennen en kinderen gewoon normaal kinderen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3368183/2012/12/24/Meer-kinderen-dan-gemeld-slachtoffer-seksuele-uitbuiting.dhtml

  zal mevrouw Kooiman dit ook schokkend vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, denk maar aan Jansen-Steur.
  Maar we weten nu allemaal hoe onze Inspectie Gezondheidszorg daarmee is omgegaan. Evenals het Twentse ziekenhuis, die gaf hem een half miljoen mee om te zwijgen!
  Inspectie Jeugdzorg is niets beter. Ze gaan niet in op individuele gevallen, zelfs niet als het kind vermoord wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slodderwetenschappelijk handelen rond BJZ.

   Verwijderen
 6. Ik moet nog zien of deze parlementaire bemoeienis ook maar iets oplevert.
  Het is wel een VVD-lid die dit aanroert en het hele jeugdzorg-gebeuren valt dus kennelijk onder een ministerie waar VVD-ers de dienst uit maken.
  Ik verwacht van de politiek sowieso weinig tot niets..daarvoor zijn de instanties te zeer verweven met de politici..

  Alleen bij massale negatieve publiciteit is er een kans dat de politiek om electorale reden de ogen opengaan.

  opa

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het werd ooit door een CDA kamerlid botweg gezegd in de camera; "ik kan pas iets doen aan de mishandelingen van dat kind die in de instelling vastzit, als het kind overlijdt."

  Ik weet wel zeker dat er niet eens zoveel kinderen mishandeld worden in hun eigen huizen, het wordt door de media en alle geldwolven opgeblazen. Er zijn meer kinderen die dagelijks op scholen en in instellingen fysiek en mentaal mishandeld worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zorg dat hun salarissen met de helft gekort worden, vanwege hun jarenlange martelpraktijken en ondeskundigheid, dan zal je die katten rare sprongen zien maken.

  Het is nooit goed gegaan, en zal het ook nooit worden zolang er pingping in het laatje wordt gepompt, daar in circusland.
  Gemeenten moeten nu een plan gaan bedenken om alles over te nemen begin 2014.

  Als je mensen kent die in een ledenraad zitten van uw gemeente probeer ze dan aan te vertellen wat er werkelijk gaande is.

  Mensen achter hun bureautjes kunnen daar niet over meepraten (Teeven & Co). Problemen kunnen opgelost worden zonder horrorscenes vanuit politiek/justite/rechtstaat en jeugdzorg. Hopeloos tijdverlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het zou fijn zijn als ouders, maar ook de gezinsvoogd worden onderzocht op kindermishandeling.

  Ik had afgelopen week een hoorzitting bij de klachtencommissie, en ben me, omdat ik stukken in handen kreeg, die ik niet eerder had gezien lamgeschrokken.

  Uit een stuk was zo duidelijk te halen, dat het niet om het kind gaat, maar om eigen baan behoud/centjes.

  Namelijk, BJZ had in hun eigen contactjournaals een stuk geschreven, over een telefoongesprek met een andere instantie.

  Daarin kwam naar voren dat mijn zoon ontzettend verdrietig en boos op mij was. De reden die werd aangegeven heeft me zo ontzettend kwaad gemaakt. Namelijk ik zou op een zelfgemaakte kaart, waar hij heel trots op was, geen ENKELE reactie hebben gegeven.

  Dit zou in augustus gebeurt zijn. Ik mocht dit afgelopen januari lezen en was hier nooit van op de hoogte gesteld.

  Als de gezinsvoogd ontdekt dat een kind zoiets erg dwars zit, wat verwacht je dan. Ik verwacht dat de gezinsvoogd dan een telefoontje of e-mailtje zou sturen.

  Het kan best dat je of niet gereageerd hebt, of er ergens bv bij de post iets mis is gegaan. De gezinsvoogd had helemaal niets ondernomen, en dit als reden aangegeven om het contact met mij en mijn zoon niet te herstellen.Er was geen andere reden te vinden in dat gesprek.

  Mijn zoon woont bij zijn vader, en wordt vaker beschuldigd van geen rectie te geven. Die zomer heb ik bewust geen kaartje gestuurd, maar per email een leuk kaartje gemaakt zowel voor mijn zoon en voor mijn dochter.

  Deze zijn ook gemaild naar de vader van de kinderen waar ze wonen.
  Wat daar er mee gebeurt is weet ik niet.

  Bij de klachtencommisie heb ik hem deze mail overhandigd.
  En daarmee word mijn klacht hopelijk serieus genomen. Dat de gezinsvoogd die mij niet serieus neemt, partijdig is.

  Voor mij was het helder, deze gezinsvoogd is er niet voor mijn kind, maar voor zijn eigen centen.

  Een moeder.

  We wachten af de uitspraak af.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waar kan men schadevergoeding eisen van BJZ en meer?
  Ik vraag me dit af, na schandelijke achtervolging waar men alles beter wist.
  Gelukkig heb ik niet meegewerkt anders was mijn kind nu een wrak geworden voor de rest van haar leven.
  Zij wenst genoegdoening van deze mensen, zij eist het zelfs van mij, wat kan ik doen?
  Er konden nog geen excuses van af.
  Men wist alles beter dan wij uiteraard de zg professionals.
  Ondertussen was men bezig met een intense belangenverstrengeling tussen bedrijven waar veel geld in om ging.
  Ik hoop dat zij gepakt gaan worden tzt.
  Dat zal iets goed maken aan het onrecht dat zij ons aangedaan hebben!

  BeantwoordenVerwijderen