zaterdag 7 april 2012

‘Moralistische vertellingen’


(Ter lering van een bestuurders volk)


In een bootjeOp een zonnige dag, zaten eens een wethouder van Onderwijs & Jeugdzaken en een schreeuwerige propagandist van een kinderrooforganisatie, in een bootje op een groot meer. Ze spraken wat over hun beider werkzaamheden, wat ze dikwijls deden aangezien ze beroepshalve vaak met elkaar te maken hadden.

De wethouder die in een ‘gekke bui’ was, keek de propagandist opeens ernstig aan. Hij zei:”Erik, vind je eigenlijk ook niet dat Jeugdzorg aan waarheidsvinding zou moeten doen? ‘Wat zeg je!??”, riep Erik verschrikt. “Nou”, zei Lodewijk, “Je weet wel, het achterhalen van de feiten, voordat er tot verdergaande maatregelen wordt overgegaan. Het doen van zorgvuldig diagnostisch onderzoek en het verzekeren van de rechtspositie van ouders, zodat deze niet voortdurend een strijd moeten voeren tegen roddels en achterklap.” Hij bleef Erik ernstig, maar vriendelijk aankijken. Deze was volkomen op het verkeerde been gezet.  “Maar, maar,..” hijgde hij. “Je zegt in feite dat, dat wij… dat de ouders…ik bedoel… waarom…"

Toen sloeg de wethouder hem keihard op de schouder en riep: “1 april!!! Ha! Ik had je even mooi beet, hé?" De propagandist was helemaal uit het veld geslagen en had moeite zich te herstellen. Hij veegde het zweet van zijn voorhoofd met een zakdoek en stamelde “Ik dacht dat je het meende. Ik kreeg al visioenen van honderden ontslagen BJZ-medewerkers. Waarheidsvinding!! Als we daar aan gaan beginnen! Ik dacht écht dat je het meende.” Ze keken elkaar een moment aan zonder iets te zeggen. Toen proestten ze en daarna bulderden ze van het lachen.

Van al dat gelach begon het bootje te schommelen en plotseling kapseisde het. De beide vrienden waren hier zo door verrast, dat ze een grote slok water binnen kregen en hun oriëntatie kwijt raakten. Zo zonken de propagandist van BV ‘Kinderroof’ en de valse belofte van de PvdA, langzaam naar de bodem van het meer. En als niemand ze van die drabberige bodem (hoe toepasselijk bij Jeugdzorg) heeft opgedregd, dan liggen ze daar nu nog…

                                                    - - - - - - - - - - - - - -

Bij de dokterOp een dag kwam de directeur van Jeugdzorg bij de dokter. Deze vroeg hem wat er aan scheelde. Hij zei:”Dokter ik kan niet slapen”. De dokter vroeg hem waar dat aan lag. “Ach’, zei hij, “Ik heb de laatste tijd van die waanideeën. Het is midden in de nacht net of ik kinderen hoor schreeuwen.” De dokter keek hem verbaasd aan. ”Kinderen die schreeuwen, zegt u?” “Ja, hoe zal ik het zeggen”, zei de directeur. “Het zijn een soort stemmen in mijn hoofd, maar dan héél veel. Duizenden! Ik word er gek van! Volgens mij gaat het niet goed met me.” De dokter onderwierp hem aan een grondig onderzoek, waarbij hij zowel zijn psychische, als zijn lichamelijke conditie in ogenschouw nam.

Na enige tijd kwam het verlossende antwoord. “Meneer, u bent helemaal in orde hoor. Er is niets om u zorgen over te maken.” “Hé”’, zei directeur BJZ, “hoe kan dat nu? Ik hoor ’s nachts toch duidelijk kinderstemmen in mijn hoofd. Dat geeft toch aan dat ik hallucinaties heb. Is dat niet gevaarlijk dan?” “Welnee” zei de dokter (die ook esoterisch onderlegd was) “U heeft geen waanvoorstellingen. Die kinderstemmen die u hoort, die zijn echt. Dat zijn de duizenden onterecht uit huis geplaatste kinderen wiens gehuil en geweeklaag u hoort. U bent paranormaal begaafd, waardoor u dit soort dingen langs geestelijke weg kunt waarnemen” “Echt waar??” vroeg de patiënt verbaasd. “Is dat mogelijk? Maar, wat een verschil met hoe je dat leest op papier!! Als er in een rapport een UHP vermeld staat, dan voel ik dat niet zo. Maar ik hoor het nu echt in mijn hoofd.”

 “Tja”, zei de dokter. “Het is voor uw werk maar het beste als we dit soort waarnemingen een beetje kunnen afzwakken. Ik zal u een paar krachtige pillen voorschrijven die een gewetensonderdrukkende functie hebben. Dat zal voor u een stuk prettiger functioneren zijn. U heeft tenslotte een belangrijke baan en u moet wel kunnen slapen.” “Ja, dat is waar” zei de Jeugdzorgdirecteur. En tevreden ging hij met zijn pillen richting huis..

                                                       - - - - - - - - - - - - - - -     

De tuinman en de JeugdzorgdirecteurOp een dag kwam een directeur van BJZ die een wandeling door het park maakte, een tuinman tegen. Deze was met een hark alle dorre bladeren bijeen aan het brengen en vormde ze tot een grote hoop. Gefascineerd bleef de Jeugdzorgdirecteur er bij staan en hij begon een praatje. “Weet u” zei hij, “U en ik hebben eigenlijk hetzelfde soort werk. U harkt bladeren bijeen van allerlei soorten en afmetingen en gooit ze gewoon op één grote hoop. Ik hark zoveel mogelijk verschillende kinderen bijeen, voor een OTS en UHP en gooi ze ook gewoon -  zonder gespecialiseerde individuele diagnose - op één grote hoop. Nee, eigenlijk hebben we drie hopen. Eén voor de hechtingsstoornissen, één voor de ernstige bedreigingen (maar daar kunt u van alles onder verstaan hoor) en één voor…. voor, uh….ach ik weet niet meer precies waarvoor, maar daar verdienen we ook een hoop aan!

“Dat is interessant” zei de tuinman. “En wat doet u vervolgens? Kijk, ik steek de oude bladeren in de brand, om er vanaf te komen. Doet u dat ook met de kinderen?” “Uh, nee”, zei de BJZ directeur, “die dumpen we gewoon in een voogdijinstelling of een commercieel pleeggezin. Maar we zorgen er wél voor dat ze met wortel en tak van hun hele familie worden losgerukt. Dat heeft ongeveer hetzelfde effect.” “Ah, ik begrijp het”, zei de tuinman.”En dan? Ik strooi de verbrande bladeren namelijk rond de planten van dit park, zodat de grond vruchtbaar wordt en alles beter kan groeien. Maakt u de maatschappij ook vruchtbaar met uw bijeengeharkte en uit huis geplaatste kinderen?”

“Nou, niet direct de maatschappij”, zei de BJZ-directeur. Wel de Jeugdzorg, want als deze psychisch beschadigde kinderen straks volwassen zijn, met al hun trauma’s en  hechtingsstoornissen door ontworteling, ouderverstotingssyndroom, schuldcomplexen en emotionele afsluiting, en zij totaal verknipt aan de maatschappij worden afgeleverd, dan is dat voor Jeugdzorg weer vruchtbare aarde. Deze jonge volwassenen zullen door de constante wisseling van pleeggezinnen, voogdijinstellingen, gezinsvoogden en dergelijke, moeite hebben om een gezonde relatie met iemand op te bouwen. Dat zal zijn weerslag hebben op hún kinderen, die daar weer de volgende slachtoffers van zijn. En dan kunnen wij als kinderbeschermers weer rijkelijk oogsten.”

“U bent een wijs man” zei de tuinman. En dat vond de BJZ-directeur eigenlijk zelf ook.

Sven Snijer

             Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse


8 opmerkingen:

 1. SCHITTEREND!

  Misschien aardig om een reëel beeld bij te plaatsen van een UHP-video of een foto van een 'jeugdzorginstelling' met een ME-auto van c.q. voor de 'kinderroversbende' voor de deur??

  Nico Mul

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eigenlijk zo reëel dat de BJZ-werkers en -besturen alle moeite hebben om zich hierin NIET te herkennen. Alhoewel de Inquisitie weinig moeite had Galileo in te binden (martelen helpt).
  Gezinsvoogden zijn immers gehersenspoeld met dat UHP 'veilig' is (- voor de 'grote mens' zeggen ze er niet bij.)?!

  Hun oorspronkelijke leerstof, dat kinderen zich jaren lang nog na UHP niet veilig voelen zonder eigen ouders, onderdrukken ze stevig. "Professioneel" kan daar dus niet 'deskundig' betekenen, maar 'brood-verdienend'.
  BJZ heeft zo'n mooie p.r. dat dit alles tegenhoudt dat het geweten en verstand zou moeten aanspreken: goede smoezen zijn kostbaar, ook op het gevolg.

  Al komt de vermeende bedreiging van wat anders dan lossehandjes-ouders, dan nog is de bedreigings-smoes basis voor een UHP, die een veilige ontwikkeling in de weg zal staan.

  'Alle ouders zijn een bedreiging voor de ontwikkeling van een kind': dat is zo omdat mensen wel eens niet optimaal handelen; het zijn N.B. mensen!
  Mensen zijn door de chemie in hun hersenen nooit constant, maar flexibel. Behalve natuurlijk de werkers bij BJZ: die zijn zo constant dat alleen daar 'betrouwbaar' gehandeld wordt.
  BJZ-werkers zijn kennelijk bovenmensen, übermenschen?

  Echte onafhankelijke wetenschappers zijn per definitie van BJZ zo lastig als Galileo en zijn theorie dat de Aarde om de Zon heen draait, wat volgens de Inquisitie niet van god mocht. Echte wetenschappers zeggen dat BJZ de deskundigheid niet bij de individuele zaak brengt, en dat er als jeugd-zorg-ingang deskundige centra moeten komen per groep soort gezinnen of problemen.
  Maar snelle echte diagnose zou te goedkoop zijn om zo veel aan te verdienen als BJZ e.c.. Dat wil de politiek natuurlijk niet zien, al zeggen ze te willen bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. MISLEIDENDE RECLAME

  Herinnert u zich nog de uitzending van Pauw en Witteman op 5 april 2012?

  Daarin werd het onderwerp misleidende reclame behandeld.
  De dame, gaste in dit programma, had na haar teleurstellende ervaring met een door haar gekocht en zeer duur product van deze fabrikant, terecht onderzocht of de tekst wel de juiste informatie verstrekt had aan haar als consument! Met andere woorden: of de vlag de lading wel dekte!

  Dit bleek dus niet het geval te zijn en de rechter heeft daarom besloten dat deze misleidende teksten NIET meer gebruikt mochten worden op deze dure producten of in brochures!! Het product mag wel blijven bestaan, maar de fabrikant mag niet meer liegen!! De consument moet op juiste wijze worden voorgelicht. Mag niet meer voor de gek gehouden worden!

  Geweldig he??

  Nu het product en aanverwante artikelen van onze fabrikant BJZ nog!

  Daarvan is wel inmiddels bewezen, door professoren en (echte) wetenschappers, door advocaten, ervaringsdeskundigen en wat dies meer zij, dat de producten van deze fabrikant niet het beoogde effect hebben voor de cliënten, zoals beloofd en aangeprezen in brochures door deze fabrikant en zijn vertegenwoordigers.

  Sterker nog… een averechtse en schadelijke uitwerking hebben op de gezondheid van diegenen die deze producten gedwongen of uit vrije wil gebruiken. Dat blijkt uit de vele klachten die er zijn en worden ingediend ten aanzien van deze fabrikant en zijn producten.

  Ik wacht op een uitspraak van de rechters ten aanzien van deze misleidende reclame en praktijken…..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig! Hele mooie verhalen.

  Het zou mooi zijn als die bij de columns van Erik Gerritsen in Binnenlands Bestuur zouden worden geplaatst.

  Want de censuur neemt weer toe. Nu doen ze net alsof het steeds dezelfde persoon is die reageert. Natuurlijk reageren mensen wel eens onder een andere naam als een eerdere reactie is weg gehaald.

  Maar het staat vast dat ze reacties van meerdere mensen weghalen. Zo zijn er wel eens reacties van mij weg gehaald maar ook van anderen. Dus dit is de zoveelste truc van Gerritsen.

  En op Twitter maar verlicht doen. Dan doen of kritiek goed is, Gerritsen beweert nu zelfs dat het jammer is dat Vara's ombudsman weg is. Want dat was goed 'tegen bureaucratie in de jeugdzorg'.

  Ook mevr. Olde Weghuis (als ik het goed heb) wordt weg gecensureerd op Binnenlands Bestuur. Maar als zij op Twitter reagereert dan doet Gerritsen net alsof het nieuw is en hij open staat voor haar klachten. 'Mail het me maar, Karin'

  Het zou goed zijn als zoveel mogelijk mensen blijven reageren op Erik Gerritsen, week na week in Binnenlands Bestuur en ook op Twitter en Facebook. Want die man heeft vreselijk veel macht en is momenteel alle gemeenten voor zich aan het inpalmen.

  Hij haat kritiek in het echt, dat weten we allemaal. Want juist nu is kritiek op hem het effectiefst, doorkruist het zijn plannen voor meer macht en geld.

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/opinie.2265933.lynkx
  http://www.facebook.com/egerritsen1?sk=wall
  http://twitter.com/#!/egerrit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja,ja,

   diezelfde mevr.olde weghuis.ik zei de gek.hi,hi.heeft gerritsen een paar keer flink op zijn lazer gegeven,waardoor ik er inderdaad vanaf gehaald ben.humor hoor.
   dus ga ik op twitter en co vrolijk verder.
   ik moest wel lachten toe hij zei;""mail het me maar"".dus ik;nou wat dacht je van;openlijke ontvoering met voorbedachte rade,laster en smaad,sexueel misbruik,etc...

   niets meer gehoord....goh,heeft gerritsen iets te verbergen dan.?kennelijk.!!

   Verwijderen
 5. PS Gemeenten lezen Binnenlands Bestuur en die worden straks verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Ze zijn erg bang dat de kosten de pan uit rijzen en voor klachten en claims.

  Het is daarom belangrijk in Binnenlands Bestuur vooral op de inefficiency en ineffectiviteit van de plannen van Gerritsen te wijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In het licht van de geldverspilling met betrekking tot 'jeugdzorg' attendeer ik hierbij op de brief van 2-4-2012 van de staatssecretaris van VWS aan de Tweede Kamer... lees haar over de 318 'jeugdzorg-interventies' waarvan er slechts 3 werken en 140 theoretisch zouden kunnen werken...z e wil een extra onderzoeksinstelliing om alle interventies in 4 jaar te gaan onderzoeken + geld gaan investeren om de BJZ-medewerkers te 'professionaliseren'...: WAANZIN: je kan niet zomaar een stelletje amateurs zonder gedegen beroepsopleiding 'professionaliseren' na meer dan 10 jaar aangerommel over de ruggen van kinderen en ouders...
  Hier de brief: http://dl.dropbox.com/u/3224280/kamerbrief-over-kwaliteitsbeleid-voor-de-brede-zorg-voor-jeugd.pdf
  en hier mijn antwoord aan de Tweede Kamer: http://dl.dropbox.com/u/3224280/Brief%20aan%20straatsecretaris%20VWS%204-4-2012.pdf
  Het lijkt er zelfs op dat de staatssecretaris geen enkel idee heeft over wat BJZ wérkelijk doet...
  Uiteraard staat het een ieder vrij om deze brieven verder te verspreiden...
  Misschien lezen een paar 'wethouders jeugdzorg' mee over deze kwestie en misschien luisteren ze naar ouders...

  Nico Mul (ouder-ondersteuner in Jz-Kb zaken)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoeveel mensen kunnen er nu eigenlijk niet meer op de site van Binnenlands Bestuur? Wel interessant om uit te vinden.

  Overigens kun je er wel op met een zogenaamde proxy, even googelen of iemand vragen die dat kan.

  Maar het is wel belangrijk om uit te vinden? Want zo komt Erik Gerritsen voor de zoveelste keer weg met een truc, dat het zogenaamd allemaal dezelfde persoon is.....

  BeantwoordenVerwijderen