Dagblad van het Noorden
12 april 2012 , pag. 30
Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie gaat met pensioen
Door Arend van Wijngaarden
Groningen
Hoeveel ouders jarenlang in therapie zijn geweest omdat hun kind psychische problemen
had? Duizenden. Het is een van de ’misstanden’ in de psychiatrische zorg aan kinderen en jongeren waar professor Ruud Minderaa verbetering in heeft aangebracht, stelt Peter Dijkshoorn van Accare, de noordelijke instelling voor kinderen jeugdpsychiatrie.
Minderaa, hoogleraar kind en jeugdpsychiatrie en bestuurder bij Accare, gaat met pensioen. Hij houdt vandaag bij zijn afscheid een toespraak in het UMCG. Een van zijn verdiensten is dat er meer gebruik wordt gemaakt van wetenschappelijke resultaten in de kinderpsychiatrie, vinden oud-collegabestuurders bij Accare. Waar eerst het ’gevoel’ overheerste in de zorg, wordt nu meer gewerkt met methodes die op wetenschappelijke wijze hun nut hebben bewezen.
Zo worden ouders nu niet meer zomaar als schuldige aangewezen. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat veel problemen weinig met de ouders te maken hebben, maar meer in kinderen zelf liggen. Zoals adhd, autisme en angst. Die zijn voor een groot deel in aanleg bepaald. Nu worden de kinderen er dus voor behandeld en de ouders worden alleen betrokken, maar gaan zelf niet meer ’op de sofa’.
Ruud Minderaa heeft zich volgens Accare altijd sterk gemaakt voor behandeling van kinderen thuis. Alleen in uiterste noodzaak worden kinderen nog opgenomen. Het aantal bedden is de afgelopen jaren dan ook fors gedaald bij Accare. Minderaa kwam in 1987 naar Groningen, waar hij begon als hoogleraar biologische kinder- en jeugdpsychiatrie. Hij werd opleider en medisch directeur van het Universitair Centrum voor Kinder- en
Jeugdpsychiatrie, later gefuseerd met andere instellingen tot Accare.
Minderaa gaat met emeritaat, maar blijft actief als voorzitter van de Europese Vereniging Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html
Het is wel waar dat ouders meestal de aandoeningen van het kind werd kwalijk genomen,of nalatigheid in het behandelen ervan.
BeantwoordenVerwijderenHet probleem bij BJZ is dat zij deze (mogelijke)aandoeningen bij voorbaat al als tekortkoming vd ouders beschouwen,en zich altijd gedragen alsof de voorkeur van behandelswijze van de ouder niets voorstel,en/of niet afdoende zou zijn ,waardoor het kind op zijn beurt weer bedreigd zou worden in zijn veiligheid,of opvoedingssituatie,of ontwikkeling,blablabla,etc.etc.
Voordat je t weet komen ze het halen..en weg is je kind,want BJZ hanteert nog steeds deze barbaarse praktijken