zondag 29 april 2012

Verhoging griffierechten van de baan


De Raad voor de rechtspraak heeft met instemming kennis genomen van het feit dat de griffierechten (het toegangskaartje voor de rechter) niet worden verhoogd.
Daartoe besloten VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie gisteren (26 april 2012). De partijen werden het eens over een bezuinigingspakket van ruim 12 miljard euro. Onderdeel van het pakket is het schrappen van geplande maatregelen van het gevallen kabinet-Rutte, waaronder de verhoging van de griffierechten. ‘We zijn verheugd dat de toegang tot de rechter gewaarborgd blijft’, zegt voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Erik van den Emster. ‘Gelukkig hebben onze rechtstatelijke argumenten gezegevierd.’

Kostenverhogend

Het Wetsvoorstel verhoging griffierechten lag bij de Tweede Kamer. Het idee van het kabinet was een gang naar de rechter ‘meer kostendekkend’ te maken. Als het wetsvoorstel zou zijn aangenomen, zou het aanspannen van een zaak bij de rechter fors duurder zijn geworden. Het kabinet hoopte met het voorstel 240 miljoen euro te besparen.


Negatief advies

De Raad voor de rechtspraak adviseerde vorig jaar twee keer negatief over het wetsvoorstel, de eerste keer naar aanleiding van het oorspronkelijke voorstel, de tweede keer nadat het wetsvoorstel was aangepast. De Raad wees er vooral op dat de toegankelijkheid van de rechter voor burgers en bedrijven onder druk zou komen te staan. De Raad wees in zijn advies op negatieve gevolgen voor de samenleving en economie. Als burgers een gang naar de rechter niet meer kunnen betalen, ontstaan er ongewenste vormen van conflictbeslechting, waarschuwde de Raad, zoals eigenrichting. En bedrijven laten zich bij  investerings- en vestigingsbeslissingen onder andere leiden door het heersende rechtssysteem.


Zorgen

De Raad voor de rechtspraak stond niet alleen in zijn kritiek op het voorstel de griffierechten te verhogen. Veel maatschappelijke organisaties, waaronder de Nederlandse Orde van Advocaten, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Inter Provinciaal Overleg, de belangenorganisaties voor bedrijven VNO-NCW en MKB Nederland, de vakbonden FNV en CNV, de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis uitten hun zorgen.

Advies 21 juni 2011
Advies 25 november 2011

              Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

3 opmerkingen:

  1. God zij dank!! Het zou ook leiden tot klassenjustitie. Alleen de rijken zouden dan hun recht kunnen halen1

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer, geen hogere drempel om veelal zinloze rechtszaken op te starten om bijvoorbeeld vader uit een ouderschapsplan te krijgen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De door WSG/Jeugdzorg afgedwongen vele rechtszaken kosten ouders, ook zonder verhoging van de griffierechten, al enorm veel en brengen ze van modaal naar armlastig. Dit is 1 van de punten waar Jeugdzorg graag gebruik van maakt. Dan is er toch weer een reden voor de UHP; ouders hebben financiële problemen.

    BeantwoordenVerwijderen