donderdag 22 maart 2012

SGJ onder verscherpt toezicht gesteld


SGJ onder verscherpt toezicht gesteld

De Stichting Gereformeerd Jeugdwelzijn (SGJ) is een landelijk werkende instelling met verschillende vormen van jeugdzorg. De Inspectie Jeugdzorg heeft de SGJ per 20 maart 2012 onder verscherpt toezicht geplaatst voor de duur van maximaal een jaar.


20 maart 2012

De inspectie is tot deze maatregel overgegaan, omdat de SGJ over een langere periode en bij herhaalde toetsing door de inspectie niet in staat is gebleken om aan de gestelde kwaliteitseisen te voldoen. Er is sprake van aanhoudende tekortkomingen in alle door de SGJ aangeboden vormen van jeugdzorg. In de besluitvorming van de inspectie speelde verder calamiteitenonderzoek een rol, alsook de verschillende klachten en signalen die de inspectie de afgelopen periode ontving over het functioneren van de SGJ.

De inspectie verwacht binnen drie weken een schriftelijke reactie van de SGJ met daarin een duidelijke visie op de noodzakelijke verbeteringen. Daarna dient de SGJ een integraal verbeterplan op te stellen voor de gehele organisatie met concrete maatregelen en een duidelijk tijdpad. Tijdens het verscherpt toezicht vinden er regelmatig gesprekken plaats tussen de inspectie en de SGJ over de voortgang van de verbeteringen, terwijl daarnaast ook verwacht en onverwacht toezicht zal plaatsvinden.

11 opmerkingen:

  1. Zie het statement van de SGJ in reactie op het verscherpt inspectietoezicht (vers van de pers) op hun site: http://www.sgj.nl/download/Extra_inspectietoezicht_voor_SGJ.pdf
    (upload: 22-Mar-2012 15:20)

    Vreemd overigens dat de webmaster van de SGJ-site het persbericht over de januari-uitzending van VARA-ombudsman heeft verwijderd: http://www.sgj.nl/download/Persbericht SGJ uitzending VARA Ombudsman.pdf

    Op verzoek kan ik deze reactie uploaden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Leitklokje,

      Over het uploaden; ik ontvang graag de reactie van SGJ. Bedankt.

      Verwijderen
    2. Dag Sven,

      Ik neem een dezer dagen even per mail contact met je op.

      Goed bezig trouwens!

      Verwijderen
    3. Beste Leitklokje,
      zou je deze reactie mij ook willen mailen? Ik heb deze nodig voor donderdag.
      Moeder

      Verwijderen
  2. SGJ voor professionals

    http://www.sgj.nl/site_1.php?&pg=53&bc=Professionals

    Cliënten vragen naar hulpverlening van de SGJ, omdat ze het belangrijk vinden dat de hulpverleningsinstelling uitgaat van normen en waarden die de bijbel aanreikt. En dat de hulpverleners in hun eigen leven ook vanuit diezelfde normen en waarden leven.

    Welke bijbel?

    In mijn bijbel staat:

    Gij zult geen valse getuigenis tegen of over uw naaste spreken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo ken ik meer valse inzet (en dus dito getuigenissen) door gezinsvoogden van de SGJ en LdH (maar ook WSG en BJZ).
      Het gaat jammer-genoeg niet echt om de diagnostische waarheidsvinding voor het kind.

      Vreemd dat gezinsvoogden mensen zijn! Mensen die niet zelf kunnen denken na de hersenspoel-opleiding?
      De ontwikkelingspsychologie van hun opleiding vergetend?!
      Het kind voelt zich veilig thuis, en ontwikkelt zich daar het best, ook als het daar niet optimaal gaat.

      Maar bij een pleegtoestand kan het toch niet beter gaan! Het kind voelt zich -zo onbekend- niet veilig!

      Hoe komen gezinsvoogden erop dat het daar veiliger is? Hulp aan huis is bijna altijd beter bij de OTS+UHP-cases die wij tot nu toe zagen.
      (Uitzonderingen zijn de echte laag-IQ-ouders en ouders die hardnekkig allergisch zijn voor pedagogische boeken en -tips, en zich erg asociaal gedragen: 'multi-problem-gezinnen'. Maar die komen niet zo vaak voor als 10.000 x per jaar!
      Velen zijn gewóne gezinnen, die in feite vals beschuldigd worden met halve waarheden of insinuaties zonder echte deskundigenrapport, tegen het belang van het kind in.).

      Verwijderen
    2. ja, SGJ. Heb een positieve ervaring met 1 gezinsvoogd. Met twee andere zeer negatieve. Kort samengevat, machtsmisbruik, onjuiste feiten, geen samenwerken, doordrukken eigen ideen waar hv heel anders over denken. Niet reflecteren, negatieve foutencultuur. Ben zelf werkzaam in zorg en welzijn. Is echt schokkend hoe bij sgj aan toegaat bij de mensen waar ik mee te maken heb. Van alles wat ik beweer heb ik de harde bewijzen. Heb uit principe voor sgj gekozen maar wil graag terug naar jeugdzorg. SGJ wil daar op geen enkele wijze aan meewerken. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Helaas

      Verwijderen
    3. Begin vorig jaar heb ik een gezinsvoogd aangesproken op de 10 geboden, via de uitleg van de Catechismus. Die is niet misselijk en zeer toepasselijk.
      http://gezinszorg.wordpress.com/2011/01/17/christelijk-en-waarheid/

      Ik liep hier al een tijd mee. Op een maandag was de drang om dit ter sprake te brengen zo groot en na gebed, kon ik ook nog terecht die middag.... Dat vond ik al bijzonder....
      De g.voogd reageerde... die catechismus hebben we gister in de kerk besproken.... wow!
      Helaas... ze was niet onder de indruk...
      Onvoorstelbaar...

      Ze wilde hier als persoon niet op aangesproken worden; dat was privé.
      Verder houdt SGJ vol dat ze naar eer en geweten handelen.
      Gelukkig denkt zelfs de inspectie daar toch anders over. Is hoogtijd!

      Verwijderen
  3. Eerst even over de SGJ: 'eert uw vader en uw moeder' staat ergens bij de 10 geboden: WAAROM presteert juist de SGJ het om kinderen uit grote gezinnen te verkwanselen en omwille van geldelijk gewin uiteen te rukken en vindt dan een contact met ouders van 2 uur in de maand dan wel eigenlijk geen contact met broers/zussen 'in het belang van het kind'? In welke Bijbel staat zo'n gedrag als 'Christelijk' omschreven? Als het handelen van SGJ als voorbeeld van 'Christelijk' moet gelden, SCHAAM ik mij diep als ik tot zo'n groepering als SGJ zou behoren of hun geestverwanten....Ik probeer als Christenmens 'het woord God's' te volgen!

    Waarom wordt niet de algehele 'jeugdzorg' onder verscherpt toezicht geplaatst?
    Het is merkwaardig dat fouten en mistoestanden pas na meer dan 50 jaar naar boven komen tegenwoordig....dan zijn ze 'strafrechtelijk verjaard'. Gaan de mistoestanden die NU bekend zijn in jeugdzorgland pas in 2060 of zo onderzocht worden, terwijl kinderen, ouders en managers er alles van weten...? Ik noem:
    'Lijfstraffen mag, het zijn toch maar zwakbegaafde kinderen' (GV WSG/ 2010), 'Vlinderen' ze hebben er zelfs speciale toestemmingsformulieren voor...(het op de rug vastbinden van handen, zoals de politie dat doet bij geweldadige arrestaties van vermoede criminelen), naakt opsluiten in isoleercellen (gebruikelijk! Herinner u de zaken 'Jolande Venema' ca. 15 jr geleden en 'Brandon ca. 3 jaar geleden...het zelfde!), sociaal en maatschappelijk isoleren van kinderen (telefoons afnemen, internet verbieden en vooral geen vrienden / vriendinnencontacten buiten een 'open instelling', contact met familie minimaliseren....), 'seksueel misbruik binnen instellingen': klaag je, dan ga je naar een speciale instelling en word je als meisje opgesloten en gedrogeerd in een 'psychiatrische zorginstelling' als 'de Ruiterstee' in Smilde...want 'het is niet waar' en wordt zo een hele periode uit je leven gewist middels medicatie....

    Maar ja: deze misstandenm zijn kinderen en ouders bekend....via klachten en aangiften ook bij justitie en politiek.... maar 'onderzoek'? HO MAAR... de inspectie: 'wij gaan niet in op individuele zaken'... HOEVEEL individuele zaken wil de inspectie hebben????
    (Eigenlijk niet: ik mag de inspectie niet meer bellen, omdat ik steeds met individuele klachten kom, zijn ze niet van gediend....)

    Drs. N.J.M.Mul (17 jaar ouder-ondersteuner in Jz / Kb zaken)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb een gezinsvoogd bij de SGJ sinds november van vorig jaar. Zij is dit nog maar anderhalf jaar, maar ze doet echt haar best. Ook al zijn haar collega's het er niet mee eens of haar leidinggevende, maar zij gaat wel door met het geen ze heeft beloofd. Ik hoop ook dat ze het in een later stadium door kan zetten als ze echt met de rug tegen de muur gezet wordt . Omdat SGJ zegt dat het kind niet naar huis kan. De rechter zegt van wel. De gezinsvoogd moet zich in allerlei bochten wringen om haar zin door te laten gaan, zo ook met de hulp die ingezet moet worden.

    Ze vertelde mij dat ze alleen over de zorgen mogen praten in een zitting en niet over de dingen die goed gaan in een gezin, want dan zou het niet goed overkomen waarom ze bij de rechter zitten. Maar ze wil er nu wel alles aan doen om goed met mij als ouder samen te werken, maar dat het heel zwaar is voor haar als andere mensen andere dingen zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De SGJ is ook leugens over ons aan het verspreiden en daardoor dreigen wij ons kind nu voor een 3e keer te verliezen. laat ze de SGJ opdoeken en iedereen karretjes bij de Aldi laten duwen!

    BeantwoordenVerwijderen