zaterdag 31 maart 2012

Meldcode leidt tot misstanden

Bron RTV Rijnmond

Riagg: 'Meldcode leidt tot misstanden'

De Riagg Rijnmond stelt dat de meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling nu al tot misstanden leidt. Volgens directeur Jos Lamé wordt de privacy in enkele gevallen ernstig aangetast.
"Dossiers van cliënten worden vrijelijk uitgewisseld en rondgestuurd naar Jan en alleman. Daarin staan heel persoonlijke gegevens, die absoluut binnen de hulpverlening moeten blijven”.


Subsidie stopgezet

Lamé zei dat woensdag op de rechtbank Rotterdam, waar Riagg en de gemeente Rotterdam tegenover elkaar stonden. De Riagg weigert de meldcode te ondertekenen. Rotterdam heeft daarom drie ton aan subsidies stopgezet. De instelling stapte naar de rechter om het intrekken van de subsidie ongedaan te maken.

Jos Lamé hamert al jaren op de vertrouwensband tussen hulpverleners en cliënten. De meldcode druist volgens hem in tegen het beroepsgeheim. "Psychiaters en therapeuten zijn geen opsporingsambtenaren".De gemeente Rotterdam zei tijdens de rechtszaak dat de code geen verplichting betekent voor hulpverleners om vermoedens van geweld direct door te geven. "Wij willen dat hulpverleners doortastender worden, want maar een heel klein deel van de kindermishandelingen komt aan de oppervlakte”.

Politieke dwang


Volgens de Riagg staat ook voor haar de veiligheid van het kind voorop. "We melden ook volop”, zegt Lamé. "Maar dat moet een afweging van de hulpverlener zijn en niet onder dwang van de politiek. Nu dreig je als instelling afgerekend te worden op het aantal meldingen”.Hij denkt dat veel organisaties in Rotterdam de meldcode alsnog hebben getekend, omdat zij anders geen subsidie meer kregen. "Die meldcode is een politiek instrument en beslist niet door de beroepsgroep ontwikkeld”. Volgens de gemeente is de meldcode een succes en is de Riagg het buitenbeentje.

De Rotterdamse rechtbank zal binnen zes weken beslissen of de gemeente de subsidie al dan niet terecht heeft ingetrokken.


                     
                       
            Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse


1 opmerking:

 1. De ingeslagen weg baart mij ontzettend veel zorgen. Met oogkleppen op is nog maar een doel in zicht bij de autoriteiten en dat is, zoals ze het zelf noemen, het opsporen van kindermishandeling. De meningen over of dit het daadwerkelijke doel ook is verschillen nogal, maar dat is niet waar ik de nadruk op wil leggen.

  Ik wil mijn zorgen uiten over een situatie die zich straks gaat voor doen en dat is nl. dat mensen die hulp moeten zoeken dit niet meer doen uit angst. Je zit in de put.. je hebt medische zorg nodig of andere hulp, maar deze hulp/zorg vragen brengt een enorm groot risico met zich mee dat je voor je het weet in de klauwen van Jeugdzorg belandt. Of moet ik zeggen de roalercoaster to hell!

  Ik vind het zorgelijk dat Jeugdzorg zoals het nu opereert totaal verkeerd bezig is en totaal niet adequaat is om de daadwerkelijke hulp te bieden. Er is totaal geen inzicht lijkt het wel. Gezinnen waar dringend hulp moet komen is Jeugdzorg niet adequaat genoeg en gezinnen waar niets tot vrijwel niets aan de hand is en in ieder geval niet genoeg voor Jeugdzorg heerst Jeugdzorg met harde hand ten kosten van de kinderen en van de ouders.

  Waarom toch die heftige drang naar mensen steeds meer in een hoek drukken zodat ze straks geen kant meer op kunnen en zichzelf te kort gaan doen?

  Waarom niet eerst kijken naar datgeen wat er momenteel is en daar eens beginnen met alle fouten er uit te halen?

  Wil je de kinderen echt helpen.. dan ga je mijns inziens er eerst eens voor zorgen dat een melding serieus genomen wordt bij de melder (is deze persoon überhaupt in staat om een melding te doen en wat is de relatie tussen de melder en het gezin?), dat er eindelijk eens aan waarheidsvinding gedaan wordt (daar valt en staat toch alles mee? Een verdachte van een misdrijf is immers toch ook onschuldig tot dat na een gedegen onderzoek en een eerlijk proces het tegendeel wordt bewezen? Momenteel kan je beter crimineel zijn dan ouder helaas...), dat er eens een echte samenwerking komt tussen de ouders en Jeugdzorg en dat er eens echt gekeken wordt naar het belang van het kind en naar het belang van de ouders (kijken naar het belang van de ouders is immers ook kijken naar het belang van het kind).

  Jeugdzorg zou er weer gewoon moeten zijn voor de kinderen waarvoor het echt bedoeld is.

  Kijk alstublieft weer met een realistische bril naar de kinderen in Nederland! Laat het niet zo zijn dat je je laat leiden door de stroomversnelling die er momenteel is.. Meedoen met de kudde levert niet altijd het gewenste resultaat op.

  De kinderen in Nederland hebben recht op een zorgeloos bestaan bij hun ouders. Kinderen hebben er recht op om kind te mogen zijn. Lekker te kunnen spelen...

  Een kind verdient het niet om nodeloos met de gruwelijkheden van Jeugdzorg te worden geconfronteerd.

  Blijf van de rechten van de mens af en laat mensen leven!

  Als er hulp gewenst is, zijn er andere instanties en als een kind levensbedreigend wordt mishandelt en/of "lichte hulpverlening" niet voldoende is, zorg er dan voor dat er een goedwerkende Jeugdzorg is die realistisch is zodat ieder kind in Nederland daadwerkelijk de meest passende hulp krijgt.

  Laat het zo zijn dat mensen gewoon zonder angst hun arts, psycholoog, maatschappelijk werker, etc. kunnen bezoeken.

  Stelt u zich eens de vraag wat u wilt: een communistisch systeem waarin de burger in Nederland niets meer te zeggen heeft en is overgeleverd aan de grillen van ministers en Jeugdzorg? of een menswaardig systeem waarin kinderen leven als kinderen en mogen opgroeien in een heerlijk land tot zelfstandige gelukkige volwassenen die trots zijn op een land als Nederland. Want Nederland was toch dat vrije land???!!!

  Kijk wat je aanricht met deze roalercoaster!!!

  BeantwoordenVerwijderen