woensdag 11 september 2013

Kinderbescherming maakte ons kapot - Megaclaim om ruïneren gezin

http://eservice-data.solidam.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/publication/telegraaf/native-app/issue/2013/09/11/0001/public/frame/c90b340c876305288b02b56dec8e2d269a5c0f7e.html
 
’Kinderbescherming maakte ons kapot’ 

MEGACLAIM OM RUÏNEREN GEZIN

door Etienne Gozems

ZOETERMEER, woensdag 

Een echtpaar uit Zoetermeer eist een ongekend hoge schadevergoeding van ruim 6,5 miljoen euro van de Raad voor de Kinderbescherming. Door misstappen van deze instantie veranderde hun leven naar eigen zeggen van de een op de andere dag in een ware nachtmerrie toen hun drie kinderen uit huis geplaatst werden. Nooit eerder werd er in Nederland zo’n megaclaim tegen de Raad ingediend.

„Mijn leven is kapotgemaakt”, vertelt de 32-jarige moeder Sarah, die voor privacy van de kinderen verder anoniem wil blijven. „Ons gezin is geruïneerd.” Na een slepende juridische procedure is het ouderpaar inmiddels helemaal gerehabiliteerd. „Zij willen nu een schadevergoeding voor emotionele en materiële schade”, legt hun raadsman mr. Ad Westendorp uit. „Als wij er met de instantie zelf niet uitkomen, dan stappen wij naar de rechter.” 

Rugzakje 

Ruim zes jaar geleden kreeg het leven van het tot dan toe gelukkige gezin een dramatische wending. „Via een leerkracht op school kreeg ik te horen dat onze oudste zoon een motorische achterstand had. Hij kon niet goed knippen en plakken.” Op advies van de school klopte Sarah vervolgens zelf aan bij Bureau Jeugdzorg om een ’rugzakje’ voor haar destijds 5-jarige zoontje te vragen zodat hij geholpen kon worden. „De grootste fout van mijn leven.” 

’Niet te geloven’ 

Tot haar verbijstering stond namelijk na een paar maanden de Raad voor de Kinderbescherming voor de deur om haar drie kinderen uit huis te plaatsen. „Mijn jongste dochter was toen tien maanden oud. Zij werd letterlijk uit mijn armen getrokken. Ik kon het niet geloven.”

Toen de ouders de volgende dag bij de Raad om opheldering kwamen vragen, konden zij hun oren niet geloven. Een geplande verhuizing van Den Haag naar Zoetermeer werd door de instantie omschreven als een vluchtpoging voor Jeugdzorg. Ook werd gesteld dat de moeder, omdat zij op advies van de kinderarts haar dochter een kuur liet volgen, leed aan het Münchhausensyndroom, een psychische aandoening waarbij mensen constant aankloppen bij medische hulpverleners om aandacht te krijgen.
 
Uiteindelijk lieten de ouders zichzelf uitgebreid onderzoeken door een psycholoog en psychiater, die concludeerden dat er van de bevindingen van de Raad niets klopte. Ook wisten zij de rechter ervan te overtuigen dat de kinderen ernstig leden onder de uithuisplaatsing. Hierop mocht het drietal na negen maanden toch weer naar huis. De Nationale ombudsman concludeerde achteraf dat de Raad voor de Kinderbescherming onzorgvuldig en vooringenomen heeft gehandeld.

Nietig 

Het rapport van de Raad voor de Kinderbescherming is inmiddels nietig verklaard. Ook heeft staatssecretaris Teeven in samenspraak met de Raad aangegeven tot een passende vorm van excuses en erkenning te willen komen. 
 
De perikelen hebben diepe sporen nagelaten. „Een van de kinderen lijdt aan selectief mutisme en regelmatig ontwaken zij ’s nachts gillend en huilend uit hun nachtmerries.” De Raad voor de Kinderbescherming laat via een woordvoerder weten dat er geen juridische grondslag is voor de claim en dat deze daarom niet zal worden ingewilligd.

„Wij handelen altijd in het belang van het kind.” 

14 opmerkingen:

 1. Door een Jeugdzorgbestuurder

  Vanuit mijn deskundige visie kan ik in deze casus constateren dat wij als jeugdbeschermers de kinderen voldoende hebben beschadigd en getraumatiseerd om ze voor langere tijd in ons bezit te houden. Het is in dit soort situaties gebruikelijk om dan ook de volgende stap te zetten en de ouders de schuld te geven van de psychische toestand waar de kinderen zich momenteel in bevinden. Ik begrijp dan ook niet waarom dit niet gebeurd is. Begrijpen de professionals van onze organisatie dan niet dat de wielen van de werkgelegenheidsmachine moeten blijven draaien? Iemand heeft hier duidelijk niet zitten opletten…

  Mijn advies: waar deze kinderen dringend behoefte aan hebben is een extra portie jeugdzorg. Want onze financiën zijn, pardon hun ontwikkeling is in gevaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Walgelijk wat u schrijft. Diegene die nodig hulp behoeven, zijn medewerkers van jeugdzorg instellingen zelf. En vooral het bestuur moet maar eens flink op de schop. U heeft ook euro tekens gezien in de schoolbanken zeker!

   Verwijderen
  2. Door een jeugdzorgbestuurder

   Ik begrijp uw terechte boosheid, want ik ben natuurlijk geen echte Jeugdzorg-bobo. Maar wel goed gespeeld hé? ;)

   Verwijderen
 2. Speculatief uithuisplaatsen zonder diagnostieke gronden en dito onderzoek is, zo zegt de Raad, ˊALTIJD in het belang van het kindˊ.
  Deze verwonderlijke en telkens terugkerende zin moet toch eens uitgelegd worden.
  Is de Raad of de jeugdzorg die de Raad adviseert daartoe bereid?

  Waarom zonder diagnostisch onderzoek met zware pathogene beschuldigingen komen, waar uit degelijk onderzoek de oorsprong van zorg voor 1 kind, het knippen, niet zou mogen exploderen tot beweringen over pathogeen gedrag van ouders.
  Daar lijden opeens 3 kinderen onder!
  Oorzaak knippen bij 1 kind!

  Jeugdzorg/kinderbescherming moet toch na decennia weten dat UHP schadelijk is voor een kind? Dat UHP een uiterste maatregel behoort te zijn, waar hulp aan huis niet meer helpt?!

  Vele jeugdzorg-ervaren ouders zullen met deze claim eens zijn.
  De kinderen, en daar gaat ˊt om, dienen toch centraal te staan met hun welbevinden, en dat is ernstig geschaad (BW1:254 lid 1) maar nu dus door jeugdzorg/bescherming. -
  Nu moet deze RvdK+BJZ uithuisgeplaatst te worden, als dat kan met een claim. Hoe anders?
  Ja: opheffen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Martin Vrijland heeft een verhelderend filmpje kunnen maken binnen Transferium, een instelling van jeugdzorg.

  http://www.actueelnieuwsnederland.nl/artikel/100010665/de-waarheid-achter-jeugdzorg-verborgen-beeld-en-geluidopnames.html

  Kijk en oordeel zelf, of dit in het belang van het kind is.

  Kinderen worden als criminelen behandeld, klein gemaakt, kapot gemaakt.
  Dit is de "behandeling" van Transferium. gehoorzamen zul je, anders worden er 10 broeders opgepiept, die je tegen de grond werken, om je vervolgens in de isoleercel te stoppen. Zonder enige duidelijkheid wanneer je er weer uit mag. Contact met thuis mag niet.

  Paul Frissen, hoogleraar bestuurskunde, vertelde in een interview bij het programma Boeken over zijn boek "De fatale staat", dat Nederland, door zo diep in te grijpen achter de voordeur, waarbij iedereen moet voldoen aan het gelijkheidsbeginsel, waar ambtenaren (jeugdzorgwerkers, politie, leerplichtambtenaren, leerkreachten) bezig zijn met protocollen volgen en vooral niet nadenken een totalitaire staat is geworden, waar men wordt geleerd te gehoorzamen.

  Hij heeft gelijk, maar omdat het zo absurd klinkt, geloven we het nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons in de buurt zijn er kinderen door een valse melding van een stalker (Reinier C. en buren waar hij mee bevriend is geraakt om het gezin te stalken)en BJZ en RvdK dit niet wilde inzien, toch uithuis geplaatst.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Uiteraard ziet de Raad voor de Kinderbescherming geen grond voor een juridische claim. Als ze dat toegeven moeten ze die 6,5 miljoen gaan betalen! Ze hebben er al spijt van als haren op hun hoofd dat ze bepaalde fouten hebben toegegeven.

  Vanaf nu is de strategie dat ze volkomen juist hebben gehandeld en dat het vervelend is dat de ouders het 'zo beleefd hebben'.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe durven ze de slogan 'In het belang van het kind' te gebruiken!!!Twee kinderen die niets liever willen dan bij hun papa en mama en zusje te wonen worden gewoon elders geplaatst!

  Je gaat met een vrijwillige hulpvraag naar Jeugdzorg en je denkt de hulp te krijgen die je nodig hebt... Nou, je tekent je eigen doodvonnis!

  Jeugdzorg, Raad voor de Kinderbescherming en de kinderrechters in Breda zijn een grote corrupte bende. Niets wordt gecontroleerd, alles wordt maar geloofd en klakkeloos aangenomen.

  Hoe kan een kinderrechter oordelen terwijl hij/zij deze de ouders helemaal niet kent? De kinderen zijn geen nummertjes, maar extra inkomsten per dag...

  Een OTS en een UHP leveren alleen maar geld op voor deze hufters. OTS €7.700 en UHP €40.000 tot €50.000 per jaar per kind.

  De kinderen worden getraumatiseerd, gezinnen worden ontwricht!
  24/7 moeten wij met dit verdriet leven. Ze werken altijd op dezelfde manier

  Je gaat vrijwillig, dan OTS en dan een UHP. En bij iedereen altijd hetzelfde smoesje: "geen toekomstperspectief"

  Zoek NOOIT hulp bij Bureau Jeugdzorg, wat er ook met je kind mag zijn.Los het zelf op, want als je eenmaal naar die klootzakken gaat dan ben je je dierbaarste bezit KWIJT!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet niet hoe groot de bende is in Breda, maar groter dan in Amsterdam kan hij volgens mij niet zijn.

   Sterkte.

   Verwijderen
  2. Helemaal mee eens ze maken gezinnen totaal kapot, ben ooit vrijwillig doorverwezen om nu al 3 jaar mijn "alles" te moeten missen, kinderen zijn kapot gemaakt door jeugdzorg "vanwege trauma kinderen geen toekomstperspectief bij moeder en door dat UHP al 3 jaar duurt, niet in belang van kinderen terugplaatst te worden, als moeder niet accepteert maatregel beëindiging ouderlijk gezag" Er zijn gewoon geen woorden voor!!!!!!!

   Verwijderen
  3. RvdK, AMK, jeugdzorg en jeugdbescherming is 1 onproffesionele pot nat. Het is een grote schande dat deze instanties zoveel gewicht in de schaal heeft bij een Rechterlijke instantie. Het niveau is schrijnend, keer op keer weer. Men weigert zaken die niet goed schriftelijk op te tekenen. Bij feiten waarom men niet heen kan kijken ze de andere kant op en wordt afgedaan onder de noemer "wij doen niet aan waarheidsvinding". Men mag en kan een andere mening hebben zonder hiervoor argumenten te noemen. Men dreigt als je niet doet wat zij willen. Jeugdbeschermer vind niveau werk RvdK slecht en zeer bedenkelijk, maar wil collega instantie hier niet op aanspreken. Men houdt elkaar de hand boven het hoofd. Het zijn walgelijke instanties waarvan de mensen nog walgelijker zijn. Men heeft macht, ze weten het, misbruiken het in gesprekken en wanen zich onaantastbaar. Ga niet zonder vertrouwenspersoon in gesprek en neem de gesprekken op!!!

   Verwijderen
  4. Hmm,ik ben blij dat ik lang geleden door de jeugdzorg uit huis ben geplaatst. Want ik ben uiteindelijk wel goed terecht gekomen. Mijn beide ouders waren verslaafd en de situatie was onhoudbaar thuis.

   Verwijderen
 7. Dit is niet meer te bevatten...De trauma's die nu zijn ontstaan zijn kapot makend. Mensen van dit verhaal; stap niet in hun waarheid, blijf in je eigen verhaal staan.

  Ik ben een moeder van 1 kindje, geboren na een ifv traject. Wij zijn ook in aanraking gekomen met het AMK. Het is zo erg dat alles wat ik hier lees ook herken.

  Ze slaan de plank compleet mis en bekijken alles via hun koker, daarbij zijn de meeste medewerkers zelf ernstig getraumatiseerd (oh, ik ben zo mishandeld, ik ga nu andere kindjes helpen...) en gaan met dit referentiekader aan de slag.

  Daar zit je dan als ouders, waarbij het AMK zelfs niet de moeite neemt om een medisch onderzoek in te stellen bij een baby met botbreuken, die zowat 3 maanden in het ziekenhuis heeft gelegen met allerlei behandelingen. Maar wel foto naar een kinderradioloog opsturen zonder MEDISCHE voorgeschiedenis, want dan krijgen ze een gekleurd beeld....

  Het dringende advies om zelf geen verdere onderzoeken in te stellen, dat is te belastend voor de baby. Bij het wel doen; komt er een andere conclusie en wat zegt de kinderarts; ja, is niet zo sterk, het AMK voelt zich nu voor het blok gezet!!

  Wij konden onze oren niet geloven. De medische experts op dit gebied, werken vanuit dezelfde koker en houden elkaars hand boven het hoofd.

  Helemaal als ze samen vakliteratuur maken, dan moet je elkaar bijstaan... WAT mensen vergeten is dat ze bewust en dan meen ik erg bewust hebben geprobeerd ons gezin kapot te maken. Wij zijn ons aan het beraden over verdere stappen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik loop al jaren met de gedachten om een aantal instanties, waaronder St. Gereformeerde Jeugdzorg, maar ook de Raad vdK, een megaclaim neer te leggen. Dit omdat mijn leven (vm. eigenaar van een bedrijf met personeel), en die van mijn 4 kinderen volledig geruïneerd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen