vrijdag 13 september 2013

Zorgcontroleurs komen straks ongevraagd bij de mensen binnenvallen

In een advies aan staatssecretaris Van Rijn (PvdA, volksgezondheid) oordeelt de Raad van de Rechtspraak vandaag hard over diens plannen voor de hervorming van de zorg. 

In strijd met EVRM
Eén van de hardste noten die de Raad kraakt, is de bepaling dat gemeenten straks ongevraagd bij inwoners kunnen binnenvallen. Dat is nodig, zo staat in de nieuwe WMO, omdat gemeenten moeten kunnen controleren of de zorg aan inwoners goed geleverd wordt. "Het uitoefenen van toezicht zou vaak niet goed mogelijk zijn indien de toezichthouder uitsluitend met toestemming [...] toegang zou hebben", staat in de toelichting op de WMO.

De Raad begrijpt dat ongevraagd bezoek te rechtvaardigen valt als er bijvoorbeeld een vermoeden bestaat van bijstandsfraude. Maar in dít geval noemt de Raad het zomaar binnendringen in strijd met de Grondwet en het Europese verdrag voor de rechten van de mens (EVRM).

Ook stoort de Raad zich aan de verslechtering van de rechtspositie van zorgbehoeftigen. Wil iemand na 2015 bijvoorbeeld een traplift of vervoer van de gemeente, dan moet hij of zij eerst 'een melding' doen. De gemeente onderzoekt dan of de persoon in kwestie daar recht op heeft.
 

Lees verder…….. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten