maandag 30 september 2013

"Oeps"

Voor mijn werk ben ik regelmatig aanwezig bij voorlichtingsbijeenkomsten betreffende de nieuwe Jeugdwet.

Op al die voorlichtingsbijeenkomsten over de nieuwe Jeugdwet, merk ik dat ouders en kinderen bijna niet worden 'gezien'. Ik was bij een voorlichtingsbijeenkomst op 19 september 2013 in Haarlem. 

In de Jeugdwet staat een artikel waarin wordt aangegeven dat ouders ook keuzevrijheid hebben en dat gemeenten dat moeten faciliteren (met een persoonlijk budget dat de Sociale Verzekerings Bank dan gaat uitbetalen aan de gekozen zorgaanbieder!?). 

http://www.cs-vng.nl/onze-diensten/hand-outs/voorlichtingsbijeenkomsten-nieuwe-jeugdwet.aspx

 
Geen bezwaar mogelijk 

Ouders moeten dan wel hun wens bij de gemeente toetsen die het ook kan afwijzen (geen bezwaar mogelijk).  

Ouders hebben dus het recht om een andere hulpaanbieder te kiezen. Dat kan een andere hulpaanbieder zijn dan diegene die de gemeente heeft ingekocht. De wens van ouders moet dan volgens de nieuwe Jeugdwet zoveel mogelijk gerespecteerd worden. De gemeente moet daar dan een budget voor toekennen.  Ouders moeten dan hun plan voorleggen aan de gemeente. Bijvoorbeeld dat ze liever zorg en ondersteuning van de Opvoedpoli willen of een andere instantie. De gemeente moet toetsten of de desbetreffende instantie een goede club is. Er komt dan wel of niet een beschikking van de gemeente.  

Hoe groot is uw kans? 

Hoe groot schat u uw kans dat de gemeente zo’n beschikking zal goedkeuren,  als ze al een langdurig contract hebben afgesloten met een hulpaanbieder? In Amsterdam sluit de gemeente al een drie-jarig contract af met BJAA (die onder verscherpt toezicht staat van de Inspectie Jeugdzorg). Hoe vaak zal de wens van ouders dan gerespecteerd worden? Je kunt je euro tenslotte maar één keer uitgeven.  

Waar blijft de werkgroep? 

Het is triest om te merken dat KING, een organisatie die werkt voor de Vereniging Nederlandse Gemeente daar nog een ‘werkgroepje’ voor moet instellen. En dat ze daar dus nog steeds niet over hebben nagedacht.  

Het valt mij al vaker op dat men bij de Transitie helemaal niet aan ouders denkt. Toen ik daarnaar vroeg zei de spreker van de VNG: “Oeps, ja, dat moeten we nog in een werkgroep uitzoeken.”    


Anoniem (naam bekend bij Dark horse)

4 opmerkingen:

 1. De nieuwe jeugdwet is een feestje van de politiek en bureau jeugdzorg. Verder heb je er niets aan. Laat dat maar duidelijk zijn. Ouders en kinderen hebben niets te winnen bij de nieuwe jeugdwet. Het wordt gewoon een nog grotere jungle dan het al is. Daar kan de gemeente dan fijn mee stoeien verleid door de retoriek van jeugdzorgbestuurders. En maar blijven volhouden dat ouders zo niet deugen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. OUDERS hebben wel veel te verliezen met die jeugdwet...
   KINDEREN hebben veelal veel te verliezen met die jeugdwet.
   Kijk eens op artsennet.nl (zoek Transitie jeugdzorg) en lees de bedenkingen van artsen en hoogleraren over deze fijne wet.
   Een werkgelegenheidsfeestje, ja, en ouders en kinderen hebben wel een belang... dat die wet niet zo doorgaat!

   Maar gemeenten kunnen iets bijstellen door artsen aan zorginkoop te regelen i.p.v. het niveau Jeugdzorg.

   Kinderen hebben onder de jeugdwet veel minder recht op zorg.

   Dat kan de gemeente dus bijstellen, en dat bespaart dure lange jeugdzorgtrajecten met dure dwang. "De rechter heeft bepaalt, dus betalen maar..." is niet goed voor de gemeentelijke heffingen, die gaten moeten dichten die de landelijke overheid heeft weg gedelegeerd naar de gemeenten. Diagnostiek is effectiever, korter, goedkoper!

   Verwijderen
 2. http://www.hartvannederland.nl/nederland/zuid-holland/2013/omstreden-babyhuis-bijna-open/
  Charmant initiatief om babies op te vangen buiten bureau jeugdzorg om. Het zal mij benieuwen of het ze gaat lukken om uit de klauwen van deze 'kinderredders' te blijven.
  De initiatiefneemster vangt samen met vrijwilligers en professionals babies op van moeders die tijdelijk de weg kwijt zijn en ze daarmee de kans te geven hun leven op de rit te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Via de Wet Openbaar Bestuur moet het toch mogelijk zijn om inzage te krijgen in HET AANTAL (van de zozeer gewilde) BABIES wat jaarlijks door BJZ afgepakt wordt van de ouders.

  Welke jurist gaat hiermee aan de slag????

  BeantwoordenVerwijderen