woensdag 18 september 2013

School en AMK meldingen

Wij zijn geconfronteerd met wat  in de volksmond  een ‘valse AMK-melding’ heet.

Vogelvrij 

Je lijkt als ouders vogelvrij bij een AMK melding. In ons geval heeft een leerplichtambtenaar van de Gemeente De Bilt ons eerst gedreigd met het AMK. Ze vroeg in aanwezigheid van iemand die onze dochter geïntimideerd heeft, om de naam van de psycholoog van onze dochter te vertellen. Toen we de naam van deze psycholoog, in die situatie niet direct wilden overleggen dreigde ze in een vergadering op school met het AMK. Daarbij was onder andere een schoolbegeleidingsdienst aanwezig, haar coördinator en de leerplichtambtenaar. We hebben daar voet bij stuk gehouden.  

Met als resultaat dat ze inderdaad kort daarop een melding heeft gedaan.

Wij beschouwen dit als machtsmisbruik. Ze laadt bovendien de verdenking op zich dat ze de schoolleiding beschermt, in het nadeel van een slachtoffer. We zijn vervolgens door het AMK benaderd, hebben het AMK kort onze kijk op de situatie uitgelegd en ons verder na advies op ons zwijgrecht moeten beroepen.
 
Omdat we tot zeer recent geen advocaat toegevoegd kregen. Inmiddels is de acceptatie door de rechtshulpverzekering (eindelijk) rond. Momenteel leven we in grote onzekerheid of  we hiervan nog iets zullen horen. 

Machtsmisbruik 

We vinden het uiterst kwalijk dat de melder, c.q. leerplichtambtenaar wel heel erg goed beschermd is, en je daar feitelijk weinig tegenover kunt stellen. We zijn wel bij de wethouder onderwijszaken van de gemeente De Bilt op gesprek geweest en die geeft aan dat hij op dit soort zaken eigenlijk weinig invloed heeft, omdat de leerplichtambtenaar (door justitie) beschermd wordt. Hij komt in een politieke spagaat als wij bijvoorbeeld de schade weten te verhalen op de gemeente of in de media melden dat de gemeente machtsmisbruik pleegt.  

In ons geval is het aantoonbaar (klacht tegen intimidatie op school was veel eerder dan de AMK melding) dat het een onterechte melding is. De huisarts verklaart dat ons gezin veilig is.  

Informatie wordt nooit vernietigd 

Toch loop je het risico dat de overheid iets bedenkt om jou de schuld in de schoenen te schuiven van een misstand. Als we uiteindelijk wel een bevestiging krijgen dat ons geen blaam treft, dan staan onze kinderen nog jaren in de archieven van justitie. Ik heb inmiddels gevraagd ze te verwijderen. Op projecten die ik ooit bij justitie heb gedaan heb ik geleerd dat ketenpartners nooit echt  informatie definitief vernietigen, zeker niet als het om jeugdzaken gaat. Ook niet als dit wettelijk vereist is. 

Je bent dus voor lange tijd gebrandmerkt. 

Veel succes met je boek. Ouders hebben er denk ik echt belang bij dat het er komt.
 

Ch. Fr.

4 opmerkingen:

 1. De Bilt dus, de leerplichtambtenaar.
  We zouden een register moeten aanleggen waarin dit soort zaken bijgehouden wordt.
  Het zijn ook vaak dezelfde mensen die geen boodschap hebben aan 'ambtelijke integriteit'. En ouders bedreigen is in feite heel makkelijk. De meesten schrikken zich een hoedje en laten zich makkelijk intimideren.
  De Bilt dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad is in De Bilt een leerplichtambtenaar die erg van het dreigen is....
  Mijn zoon had blijkbaar geen recht op passend onderwijs, werd nergens aangenomen...en zij draaide het zo dat het uiteindelijk MIJN schuld was, hahaha...ik heb haar de wind van voren gegeven....opzouten en je werk doen, muts...
  Gelukkig gingen toen alle daders draaien...mijn zoon zit weer op school

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier hoort de reactie dat als artikel is gepubliceerd -2 nieuwer dan deze- bij.
  Informatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach hier in Wijk bij Duurstede loopt er ook 1 rond die dreigt met meldingen, ook hier heb ik met haar de vloer aan gedweild.

  BeantwoordenVerwijderen