vrijdag 4 oktober 2013

’Jeugdwet rampzalig voor kind én ouders’

DEN HAAG, vrijdag | door Hans Kuitert en Jan-Willem Navis

De nieuwe Jeugdwet die de Tweede Kamer volgende week woensdag behandelt, zal leiden tot nog veel meer kinderleed, rechteloosheid van ouders en een ontslaggolf voor duizenden hulpverleners in de jeugdzorg. Bovendien is de wet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van het Kind.

Dit voorspellen ouderorganisaties, Jeugdzorg Nederland, klinieken voor jeugdpsychiatrie, huisartsen, opvoedkundigen en een keur aan experts. Doel van de wet, waarvan de staatssecretarissen Van Rijn (VWS) en Teeven (Veiligheid en Justitie) deze week de laatste versie naar de Kamer hebben gestuurd, is het overhevelen per 2015 van jeugdzorg naar de 408 Nederlandse gemeenten, inclusief stevige bezuinigingen op het budget van 3,8 miljard.

De koepel van jeugdzorginstellingen, Jeugdzorg Nederland, is het wel eens met het principe dat problemen binnen een gezin moeten worden opgelost met één hulpverlener, maar vreest enorme chaos nu er geen ’fatsoenlijke overgangsregelingen’ worden getroffen. „Instellingen zullen met de kortingen op hun budgetten failliet gaan, met als gevolg kinderen en gezinnen in de kou, zegt Arthur Schellekens van de koepel.

„Er is veel te weinig tijd om die bezuinigingen zorgvuldig door te voeren”, aldus Schellekens. Jeugdzorg Nederland wil daarom dat de Kamer een overgangsperiode treft van ten minste drie jaar. De oppositiepartijen die nodig zijn voor steun in de senaat dringen ook aan op vertraging. In de Tweede Kamer ontstond deze week ruzie tussen coalitie en oppositie omdat de ingewikkelde wet in sneltreinvaart door het parlement wordt gejast. 

Lees verder…. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten