donderdag 10 oktober 2013

Vervolging inzake De Terebint

http://eservice-data.solidam.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/publication/telegraaf/native-app/issue/2013/10/10/0001/public/frame/ce5287ecfd29b8af02ddd0721902141aca5e7741.html

Vervolging ’tante’ toegejuicht

’Fysieke en geestelijke mishandeling in tehuis’ 

NIEUWLEUSEN, donderdag | door Arjen ten Cate en Rob Hirschmann  

Ex-bewoners en medewerkers van het christelijke gezinshuis De Loot in Nieuwleusen zijn opgelucht dat justitie pleegmoeder Wilma E. (72) gaat vervolgen voor diverse mishandelingen. Ook het onderzoek naar stichting De Terebint – waar De Loot onder valt – juichen ze toe. „Dat werd tijd”, zegt voormalig bewoonster Jacquelina Koopman. 

http://www.eo.nl/tv/devijfdedag/reportage-detail/justitie-onderzoekt-leefgemeenschap-terebint/  

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3523991/2013/10/09/Oud-pleegmoeder-gezinshuis-vernederde-pleegkinderen.dhtml

In het tehuis, waarin mensen met (psychische) problemen werden opgevangen, zouden tussen 1984 en 2010 meerdere zware mishandelingen zijn gepleegd. Niet alleen lichamelijke mishandelingen, maar ook geestelijke. 

De Terebint zelf weigert om op de zaak in te gaan. „Wij hebben besloten geen commentaar te geven”, zegt een medewerkster van de stichting resoluut. Ook op de vraag waarom de onder vuur liggende christelijke stichting niets kwijt wil, komt geen antwoord. „Dat zeg ik niet”, stelt ze, voordat de hoorn erop wordt gegooid. 

Voormalige bewoners en medewerkers van zowel De Loot als de Terebint zelf schetsen een vreselijk beeld van hoe het er in de instellingen van deze stichting aan toe gaat. Een van de hoofdrolspelers in dat drama is volgens de betrokkenen Wilma E., ook wel ’tante Wilma’ genoemd. Zij runde jarenlang De Loot in Nieuwleusen en zou daarbij alle perken te buiten zijn gegaan. 

Zo gaan er verhalen over mishandelingen met mattenkloppers, bewoners die aan de haren werden getrokken of in de vrieskou buiten de deur werden gezet en kwetsbare slachtoffers die werden vastgebonden aan stoelen. 

Het Openbaar Ministerie vervolgt Wilma E. voor een nog onbekend aantal geweldplegingen, maar benadrukt dat van stelselmatige mishandelingen geen sprake was. Hoeveel zaken er op de dagvaarding van tante E. verschijnen, is afhankelijk van de bewijzen die voor elke afzonderlijke aangifte zijn gevonden. Dat kon een woordvoerder gisteren nog niet vertellen. 

In een nieuw onderzoek wordt de rol van de top van De Terebint onder de loep genomen. De stichting werd geleid door het echtpaar Grietje en wijlen Harry Terpstra. Zij zouden de grote boosdoeners in de inrichting zijn. 

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/05/stelselmatige-mishandeling-in.html


http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/05/william-schrikker-groep-reageert-op.html
 

1 opmerking:

  1. 'Oud-pleegmoeder gezinshuis vernederde pleegkinderen'

    09/10/13, 10:10 − bron: ANP
    Justitie vervolgt de 72-jarige oud-pleegmoeder van gezinshuis De Loot in Nieuwleusen (Overijssel) wegens meerdere lichamelijke en geestelijke mishandelingen van pleegkinderen. Het Openbaar Ministerie moet nog diverse mogelijke slachtoffers van de oud-pleegmoeder spreken en kon daarom woensdagmorgen nog niet precies zeggen wat de aanklacht tegen de vrouw wordt. .

    De vrouw zou vrijwel alle pleegkinderen die in De Loot werden geplaatst, jarenlang hebben vernederd en mishandeld. Ze zou kinderen hebben geslagen met de mattenklopper, voor straf buiten in de vrieskou hebben gezet, hebben getreiterd en vernederd. Ook zou er sprake zijn van seksueel misbruik en een streng religieus regime. Regionaal daglad De Stentor bracht de zaak in het voorjaar van 2012 naar buiten.

    De Loot maakt deel uit van de christelijke stichting De Terebint in Punthorst bij Staphorst. De landelijke instelling voor jeudgbescherming William Schrikker Groep (WSG) plaatste er van 1984 tot 2010 kinderen die niet thuis konden wonen.

    Deze instelling liet vorig jaar zelf ook onderzoek doen naar de misstanden. Daaruit bleek dat de WSG zo heeft gefaald in toezicht op en begeleiding van kinderen in De Loot, dat directeur Peter Kouwenberg in november openlijk zijn excuses aanbood voor het leed dat de kinderen is aangedaan. De Inspectie Jeugdzorg heeft de WSG in januari van dit jaar voor een jaar onder toezicht geplaatst.

    Justitie start volgens een woordvoerster ook met een onderzoek naar de leiding van De Terebint, een leefgemeenschap die op christelijke basis mensen 'met privé- en levensproblemen' opvangt. Ook hier zou sprake zijn van misstanden en geweld.

    In De Loot worden ondertussen geen jeugdzorgkinderen meer geplaatst. Het gezinshuis is onder een andere leiding nog wel open.

    BeantwoordenVerwijderen