maandag 19 augustus 2013

Ontzettend veel verhalen over Jeugdzorg

AD Red Centraal Researchteam researchteam@ad.nl

 
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/08/kinderen-worden-onterecht-uit-huis.html
 

Beste lezers,
 
Ontzettend bedankt voor alle reacties. Ik heb ontzettend veel verhalen binnengekregen van mensen die in hetzelfde schuitje zitten als Tamar. Helaas is het voor mij ondoenlijk om me in ieder verhaal te verdiepen. Wat ik ga doen is het volgende. Ik ga alle e-mails grondig lezen, bekijken welke rode draad daarin valt te ontdekken en vervolgens bezien of ik daar een nieuw verhaal van kan maken. Het is mogelijk dat ik u op een later moment alsnog persoonlijk benader, maar dat kan ik niet beloven.  

Wat ik u wel kan aanraden, is uw verhaal te vertellen aan de Kinderombudsman. Hij is op dit moment bezig met een onderzoek naar Jeugdzorg. Onderstaand verzoek komt bij hem vandaan:   

Onderzoek Kinderombudsman 

De Kinderombudsman onderzoekt of er in jeugdzorg voldoende aan waarheidsvinding wordt gedaan, van de eerste meldingen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) tot aan de uitspraken bij de rechter en gaat bekijken hoe dit verbeterd kan worden. De Kinderombudsman gaat in gesprek met de RvdK, BJZ, kinderrechters en de Inspectie voor de Jeugdzorg. Ook gaat de Kinderombudsman in gesprek met ouders en kinderen, om van hen te horen hoe hun stem wordt meegenomen in de rapportages. Meer informatie over dit onderzoek vind u op de website van de Kinderombudsman. 

De Kinderombudsman ontvangt voor zijn onderzoek graag verhalen van ouders en kinderen over hun ervaringen met waarheidsvinding. Dit gebruikt hij om een goed beeld te krijgen van de werkwijze van jeugdzorg. Dit kan per mail, ombudswerk@dekinderombudsman.nl. De Kinderombudsman behandelt gedurende het onderzoek geen individuele klachten over dit onderwerp.  Klachten kunt u wel altijd voorleggen aan de klachtencommissie van de desbetreffende jeugdzorg-instantie. Het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg kan u daarbij eventueel helpen. Informatie over deze onafhankelijke instantie vindt u op hun website www.akj.nl.  
 

Met vriendelijke groet,

 
Ellen van Gaalen (journaliste AD)

4 opmerkingen:

 1. Klachten indienen bij BJZ en rvdK helpt niets. Het AKJ en/of Zorgbelang evenmin, daar werken voormalige gezinsvoogden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb deze zelfde mail ook ontvangen na het indienen van mijn verhaal inclusief bewijsstukken! Het toont duidelijk aan dat er VEEL ouders zijn die vreselijke ervaringen hebben met de jeugdzorg. Vaak hoor je de smoes dat het zou gaan om incidenten, dit staat ook op de site van BJZ Rotterdam, hier staat dat de negatieve berichtgevingen over bjz slechts een incident zou zijn. Opmerkelijk als er zoveel ouders hun verhaal inzenden dan spreken we niet meer over incidenten! Dit is pure kinderhandel en dit gaat aan het licht komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kindermishandeling is vakjargon om ouders snel onmondig te maken door ze verdacht te maken voor de gemeenschap.
  De Kinderombudsman snapt niet dat zorgmeldingen 'kindermishandeling' vakjargon zijn voor hulpverleners die hun eigen ideetjes en meningen dwingend willen opleggen aan ouders. Dat buren en omstanders die zorgmeldingen misbruiken om hun ongenoegen over lastige kinderen en buren te uiten. Dat scheidende ouders elkaar daarmee om de oren kunnen slaan. Kindermishandeling is elke gepercipieerde tekortkoming van ouders die in rapporten uitvergroot moeten dienen als legitimatie van pseudohulpdwang. Dan heb je dus rechtzaken, OTS en UHP en als het goed is komt er nog een beetje hulp als het geld tenminste niet allang verspild is aan die juridische zaken.
  Zonder die kindermishandelingsonzin bleef er veel meer geld over voor echte hulp aan kinderen. Misschien komen we dan ook eens echt af van die meer dan 100 gepercipieerde mishandelde kinderen per jaar. Dat kindermishandelingssysteem dat we nu hebben wil daar maar niet in slagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat mw. van Gaalen zich heeft laten gebruiken om ouders wat stoom (en energie) af te laten blazen.... Als mw. van Gaalen zich enigszins zou verdiepen in deze materie stuit ze op twee manieren van AWBZ zorgverlening in Nederland:
  1) Minderjarigen Nederlanders krijgen een indicatie van een sociaalwerker op ten hoogste een HBO niveau. Waarbij de werkgever extra geld verdient als er meer AWBZ hulp geïndiceerd wordt.

  2) Volwassen mensen (dat is tegenwoordig op gezondheidsgebied ouder als 23 jaar) krijgen een medische diagnose van een Universitair opgeleide arts. De arts krijgt geen hoger inkomen naarmate hij meer zorg diagnosticeert.

  Als u even googled op de effectiviteitsonderzoeken van de overheid bij de jeugdzorg, geeft de overheid zelf het bewijs. Maar ik denk als u vier dusdanige artikels heeft geplaatst, uw werkgever u inmiddels al heeft vervangen. (dat weet u en dat weten wij)

  BeantwoordenVerwijderen