donderdag 15 augustus 2013

De traumatische ervaring van een uithuisplaatsing

sitestat


5 jaar geleden werd Laura samen met haar broertje uit huis gehaald door de Jeugdzorg. 

Ze zou suicidaal zijn en de kinderen waren thuis in accuut gevaar. 

De ouders van Laura hadden zelf psychologische hulp gezocht omdat broer en zus veel ruzie hadden. 

Laura baalde van de psychologische dagopvang en wilde weg. 'Ik pleeg zelfmoord als ik hier niet weg mag!' riep de 12 jarige. Dat zette een proces in werking dat 9 maanden later tot stilstand kwam. Een traumatische ervaring.

Nu blikt ze 5 jaar later terug hoe het was om uit huis geplaatst te worden. 

Jeugdzorg Dark horse: Een klassiek jeugdzorgverhaal. De ouders kloppen bij jeugdzorg aan om hulp. Vervolgens valt er een rapport op de mat vol met leugens. Verhalen van iemand die het gezin niet eens kent worden in het rapport opgenomen. De moeder van Laura over het rapport: "Het klopt van geen kanten. De dingen wordt zo uit zijn verband gerukt. We waren verbijsterd".

Ouders zouden niet over pedagogische vaardigheden beschikken en er is waarschijnlijk seksueel misbruik in het spel. Elf dossiers later hebben ze hun beide kinderen terug. Jeugdzorg vindt het geen goed idee dat de kinderen teruggeplaatst worden, maar nadat de kinderen thuis zijn gekomen gaat het gewoon goed. Laura en haar ouders vertellen in deze uitzending wat de bemoeienis van jeugdzorg in hun leven met hen heeft gedaan. 

9 opmerkingen:

 1. Ik denk niet dat Laura of haar broer, ooit HULP zullen zoeken bij BJZ als ze later zelf kinderen hebben.
  Die les zit er kei-hard in en hopelijk delen ze hun ervaring met iedereen die het maar horen wil, zodat die bij opvoedingsproblemen zich wel 10 keer bedenken voor ze naar BJZ stappen. Immers dat biedt geen hulp, het enige wat ze te bieden hebben is nog meer problemen in je gezin!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geluk voor jeugdzorg en de gezinsvoogd van destijds!
  Dit meiske is intelligent, en kon dus de angst en trauma te boven komen door relativatievermogen.
  Een reeks maanden voelde ze zich in een jeugdgevangenis, en daarna de angst in haar ontwikkelende puberjaren bij geluiden en omstandigheden wegens verlatingsangst, dank zij het onzorgvuldig handelen, het speculatief handelen door jeugdzorg en gegevens overnemende kinderbeschreming.
  |
  Wat had er van dit meiske terecht gekomen als ze niet zo kon relativeren???
  Wat een geluk voor de jeugdwerkers van destijds dat ze het wel kon.
  Want wat voor gebolsterd geweten moet je hebben als jeugdzorgwerker of gezinsvoogd of teamleider, nu je de resultaten ziet van je speculatief handelen van destijds???
  Sterk gebolsterd, omdat je natuurlijk vanwege je werkgever BJZ geen excuus en schadeloosstelling mag geven. - Hoe verwrongen 'gewetensvol' om zo door te werken tot de dag van vandaag.
  En hoe nu verder???
  Wat kan je als jeugdzorgwerker, gezinsvoogd, indiceerder, teamlid, hier van leren?
  Of blijft de bezettingsgraad halen belangrijker?
  Of het gewin wegens de Normbedragenregeling?
  Of het gevaar je baan te verliezen?
  Of gewoon voortgaan met negeren van deze waarheid?
  Tja, hoe blijf je geloven in jouw heldendom als gezinsvoogd, als jeugdbeschermer, als je geen excuus kan voelen en geven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal waarschijnlijk geen antwoord krijgen vanuit de jeugdzorg?
   Ook al is nu bewezen wat het vals uithuisplaatsen doet met een opgroeiende?!

   Verwijderen
 3. Beste mensen ,

  Er valt helaas niets te melden hierover behalve dat het zo herkenbaar is als een verdomde kanon !!! Fatsoen is ver te zoeken en mensonterend is het juiste woord...Alleen met kracht kom je hier door,maar de scheuren in je hart blijven altijd branden....Respect voor deze familie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, geweldig dat ze niet zijn gaan afwachten. Ze hebben effectief verweer gevoerd, keer op keer, en snel na elkaar.
   Toch duurde het maanden, waarin de 13-jarige zich als in een jeugdgevangenis voelde, en de angst die ze nadien had!!!
   Ernstig, een gevolg van jeugdzorg.
   Dat is nog eens een vorm van 'zorg'! Maar zorg voor het kind òf zorg voor iets anders van de grote mens, de jeugdzorgwerker of jeugdzorgbestuurder?!
   Wil het bestuur van BJZ antwoorden?

   Verwijderen
  2. Uh....Antwoord van BJZ ongeveer zo: Wij betreuren het, helaas is er hier waarschijnlijk een inschattingsfout gemaakt. Maar wij staan 100% achter onze medewerkers besef wel dat die onder zeer moeilijke omstandigheden hun werk moeten doen.
   Helaas kunnen wij vanwege privacy niet nader ingaan op dit specifieke geval...bla.....bla.de bla......... zo een antwoord?

   Verwijderen
 4. Wie wil er nog kinderen nemen in deze wereld van bedrog?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeugdzorg is klot#!!! Ik heb zelf een ots gehad voor een jaar. Ik heb nog slapeloze nachten soms...ze maken je kapot...alles draait om geld...is dat bed volgende week niet perfect opgemaakt "halen we jullie kinderen weg, uhp stelletje idioten! Wat heeft bijvoorbeeld een verfrommelde deken te maken met zorgen over het kind...'Oh mama mijn deken ligt niet waterpas..Ik haat je en wordt nooooit meer gelukkig'..Pfff B.S.-jeugdzorg...ga op jacht naar kindermisbruikers of mensen die hun kind willen vermoorden. Val niet mensen lastig die alles goed proberen te doen en soms zwemles een keertje vergeten...#jeugdzorg is de hel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dreigen zijn ze ook heel goed. Een alleen staande moeder met 4 kinderen waar van 2 (tweeling) Asperge hebben. 1 Van de 2 ging op een gegeven moment zo uit haar dak dat ze met 6 politiemensen uit huis gehaald is. Een paar dagen gedwongen opnamen en mocht weer gaan. Uiteindelijk komt ze via via in een crisisopvang terecht. Dat ging alleen dicht met de feestdagen en ma werd gedwongen om haar weer in huis te halen anders gingen ze ook de andere kinderen nog wel eens even "bekijken". Dus, omdat de opvang dicht gaat moet moeder het maar zien op te lossen. Ook dit liep via Jeugdzorg. Eigenlijk is het bijna onvoorstelbaar dat ma het nog steeds gerooid heeft. Haar 2ling is ze kwijt (de 1 gewoon uit huis gegaan en op zich zelf gaan wonen maar kiest er nu voor zijn moeder niet of nauwelijks nog te zien. De andere is dus van de regen in de drup gekomen en voor zover bekend is het nu een redelijk junkie die van huis naar huis zwerf). Gelukkig heeft z de andere 2 nog steeds thuis en dat gaat prima. Maar moraal van het verhaal, Jeugzorgd haalt weg maar gaat dreigen als ze zelf even omhoog zitten. Schade aan de andere kinderen wordt dan even niet naar gekeken. Tot het mis was gegaan natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen