woensdag 21 augustus 2013

Dokter Overheid en zijn assistent Gemeente

20 augustus 2013 

Dokter Overheid en zijn assistent Gemeente 

Voor wie het nog niet weet: De overheid wil niet alleen de provinciale jeugdzorg maar ook de gezondheidszorg voor kinderen en jeugdigen met een psychische aandoening inrichten als een gemeentelijke voorziening. Tegen dit wetsvoorstel is buitengewoon veel protest.  

Vrijwel alle deskundigen verwachten dat hiervan de jeugdzorg niet beter wordt en de jeugdggz veel slechter. De kernhoogleraren psychiatrie spreken van een historische blunder. De overheid lijkt niet in het minst onder de indruk en ook de vereniging van Nederlandse gemeenten kan haast niet wachten dit varkentje eens te wassen. 

Dokter Overheid 

'Komt u verder. Dokter Overheid is de naam en dat is mijn assistent Gemeente. Eens even zien. Ai, ai. Dat ziet er niet goed uit. Heel wat klachten. U hebt last van meerdere hulpverleners in een gezin, medicalisering, onnodig dure zorg en u bent erg gegroeid, overgewicht dus. Dat wordt een hele zware operatie mevrouw Jeugdzorg. En u zult fors op dieet moeten. 

Wat zegt u? U bent mevrouw Jeugdggz?  Ja, dat zei ik toch? Jeugdzorg. Wat? Oh, is dat iemand anders? Nou u woont anders wel allebei in de Kinderstraat. Dat is toch allemaal hetzelfde. 

U hebt helemaal geen veel last van meerdere hulpverleners in een gezin? Nou des te beter. U ziet dat het al helpt. U wilt niet demedicaliseren? Ja, ja, dat zeggen ze allemaal, maar het is echt beter. Die pillen zijn niet goed voor u. Hoe ik dat weet? Nou, nou. We zijn wel mondig nietwaar? Dat weet ik gewoon. Dat weet iedereen. Pillen zijn gewoon niet goed.  

Als we nu even de operatie bespreken. Ik verwacht daar echt heel veel van. Het is een nieuwe operatie, die in kleinere vorm slechts een keer eerder is uitgevoerd in Denemarken en daar was het een succes. Een groot succes.

Wat zegt u? Er zijn mensen die zeggen dat het daar mislukt is? Dat er ongelijkheid ontstond per gemeente? Dat er te goedkope zorg ingekocht werd? Dat de kosten eerst toenamen?
 

Lees verder…. 

 

2 opmerkingen:

 1. http://www.petitiejeugdggz.nl/petitie/
  in de hoop dat er politici zonder steekpenningen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volg Menno Oosterhoff en ontketen de twitterstorm tegen de jeugdwet. Twitter naar ouders en anderen met veel volgers.
  https://twitter.com/oosterhoff2
  Teken rechtstreeks de petitie: http://www.petitiejeugdggz.nl/petitie/
  Ambtenaren en amateurs die de psychische gezondheid van kinderen moeten gaan beoordelen. Dat is terug naar de middeleeuwen.
  Psychische ziekten wachten niet tot een kind volwassen is. Door de inzet van ambtenaren en amateurs worden kinderen niet geholpen maar gezinnen en de samenleving in moeilijkheden gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen