donderdag 22 augustus 2013

Het traineren van een terugplaatsing

Dat hele jeugdzorg moeten ze afschaffen.

Ze hebben mijn dochtertje uit huis gehaald toen ze zes  weken oud was. De reden? Haar vader (mijn ex) is alcoholist en ik zou niet voor haar kunnen zorgen, omdat ik zeer agressief ben. Ik zou haar slaapkamertje kort en klein geslagen hebben, terwijl er nog nooit iemand van jeugdzorg (of andere hulpinstantie) op haar kamer geweest was. Ik heb dit duidelijk aangegeven bij de kinderrechter, maar die deed er niets mee. Vervolgens gingen we het hele traject in met de hulpverlening. December 2011 heb ik besloten om bij mijn ex weg te gaan omdat ik het niet meer trok. Inmiddels heb ik een nieuwe partner, en alles gaat super goed. Het huis is in orde, hij heeft een vaste baan, ik een uitkering omdat ik gedeeltelijk ben afgekeurd en moeilijk aan het werk kom daardoor.

Tot voor kort zag ik mijn dochtertje één uurtje in de 3 weken. Nadat jeugdzorg maar bleef zeuren dat mijn dochtertje niet eerder terug zou komen zolang het contact tussen mij en haar vader niet goed was, heb ik aan de bel getrokken bij haar leidinggevende. Die wist mij te vertellen dat het "trekken aan een dood paard is" wat betreft het contact tussen vader en mij. Mijn vraag hierop, waarom er niet verder gekeken wordt en waarom IK dan niet beoordeeld word, kreeg ik geen antwoord. Alleen een heel boos telefoontje van mijn gezinsvoogd, met de sommering, diezelfde week nog op kantoor te verschijnen voor een "goed" gesprek. Zo gezegd, zo gedaan. En ineens kan er een traject uitgezet worden voor mij, om te kijken of mijn dochtertje bij mij en mijn partner terug kan komen.

Helaas gebeurt dit pas twee maanden voor de zitting. Vorig jaar heeft de kinderrechter uitgesproken dat Jeugdzorg "dit jaar" moet bekijken en beoordelen of beide ouders (los van elkaar) pedagogische kwaliteiten bezitten. Waarom wordt er dan pas twee maanden voor de zitting een traject opgestart? Pal voor de bouwvak. Hulpverleners hebben ook vakantie hoor! Dus ja hoor.. weer een paar weken stil. 

Nu willen ze dus weer voor een jaar uithuisplaatsing gaan aanvragen, omdat het niet duidelijk is bij jeugdzorg of ik die kwaliteiten bezit. De Video Home Training is gestart, en die mevrouw vraagt zich eigenlijk af waarom ik die training moet doen. Ik ga heel natuurlijk met mijn dochtertje om, vul goed aan bij de behoeftes van mijn kind en ga zo maar door. Positief dus! Maar zelfs dat neemt jeugdzorg niet mee in haar Plan van Aanpak naar de kinderrechter toe.  

Mijn dochtertje zit nu al ruim twee jaar in een pleeggezin en hoe langer het gaat duren, hoe kleiner  de kansen voor mij worden bij het realiseren van een terugplaatsing. Ik heb haar nu één  keer in de week een middag thuis. Dit gaat echt super goed. Jeugdzorg heeft dit met eigen ogen gezien en ze was zelf zeer tevreden over het verloop.  
 
Maar ook dit wordt niet vermeld in de rapportages.
Alles wat positief is, word niet vermeld.
Alles wat negatief is, staat meerdere keren in de rapportages.

Als je jeugdzorg hierop aanspreekt krijg ik iedere keer te horen:

"Deze discussie ga ik met jou niet aan"
"Ik weet even niet wat ik moet zeggen"
"Ik merk dat ik in de verdediging wil gaan"
"Ik vind niet dat ik hier antwoord op hoef te geven, aangezien het meerdere malen besproken is, dus het nu wel eens duidelijk moet zijn"

Dit is toch te idioot voor woorden?

Op 5 september 2013 is onze zitting en ik ga vol goede moed heen, want ik heb zeker de nodige dingen aan te kaarten over de werkwijze van jeugdzorg. De gezinsvoogd zal nog aanwezig zijn bij de zitting, maar 10 oktober zal zij met zwangerschapsverlof gaan. Want ja.. zij kan een kind opvoeden.. weliswaar uit een boekje, maar dat doet er niet toe. Ik heb haar ook de vraag gesteld of er bij haar kindje een gebruiksaanwijzing/ handleiding wordt geleverd. Zo ja, dan zou ik die graag even van haar lenen. Maar nee, ook zij krijgt hem niet. Maar naar haar word niet gekeken of ze het wel kan en of zij wel pedagogische kwaliteiten bezit. Zij heeft er immers voor geleerd, dus dan gaan ze er maar klakkeloos vanuit dat zij het kan. Zij wordt voor het eerst moeder, maar weet precies hoe ik mij voel en wat er in mij omgaat. Hoe kun je dat nu weten als je zelf geen moeder bent? En ook al ben je wel moeder, dan weet je het nog steeds niet, mits je in hetzelfde schuitje hebt gezeten, of nog steeds zit, als ik.

Ik wil hier zeker stappen in gaan ondernemen, want de kinderrechters zijn allemaal op de hand van jeugdzorg en geloven alles wat in de rapportages staat. Wij krijgen dezelfde rechter als vorig jaar, dus die ga ik eens even haarfijn de dingen onder de neus wrijven die zij vorig jaar gezegd heeft. En ik heb een geheugen als een olifant, dus ik weet nog heel goed wat er gezegd is. Ik ga uitzoeken wat ik kan ondernemen tegen jeugdzorg, want ze handelen echt niet in belang van het kind, maar alleen in het belang van hun eigen dikke portemonnee en die dik belegde boterham die ze elke dag naar binnen werken.

Mochten jullie tips hebben dan hoor ik ze graag!

Sterkte aan alle ouders die in hetzelfde schuitje zitten en hun kindje dankzij jeugdzorg moeten missen.

Motto van Jeugdzorg: ‘Wij zijn er om de kinderen te beschermen’
Mijn motto: Ik ben er om mijn kinderen te beschermen tegen jeugdzorg!

Groeten aan iedereen,


Anoniem


Update (2 september 2013): Ik heb vorige week donderdag te horen gekregen dat de gezinsvoogd niet aanwezig is bij de zitting, en dat een collega van haar er zal zijn.

“Word het je te heet onder de voeten heb ik haar gevraagd?!”

Als antwoord kreeg ik: “Nee hoor, ik heb al maanden geleden vrij gevraagd voor die datum, dus ja.. helaas.”

Vervolgens gaf ze aan, met mijn ouders om de tafel te willen. OM te horen hoe hun hier in staan.

Ik heb vervolgens met mijn ouders overlegd... en mijn ouders zeggen allebei: “ Na twee jaar deze ellende, nog gekend worden in het verhaal. Nooit is er contact met ons opgenomen. En nu mevrouw met zwangerschapsverlof gaat ineens met ons om de tafel?
Wij werken niet mee aan de praktijken van mevrouw. Het enige wat ze nu probeert, is haar gezicht te  redden.”

Op 24 september 2013 is er een gesprek met de VHT, gezinsvoogd en de pleegouders.
Hier zal ik ook kennis maken met de nieuwe gezinsvoogd.
Mijn vraag hierop was, waarom pas op 24 september, terwijl je 10 oktober al met verlof gaat. Als je nu al weet wie het word, waarom plan je dan nu niet een gesprek in met mij en vader?

Dit was niet aan de orde, en ze vind 24 september 2013 een prima datum!

Nou, ik zit nu echt vol zenuwen voor donderdag. Ik zie er enorm tegenop.

Wel kreeg ik nog even te horen van de gezinsvoogd dat het alleen maar in mijn voordeel zou uit kunnen pakken, nu zij er zelf niet bij zou zijn.
Alleen die opmerking al... dan ga je toch denken, dat ze iets te verbergen heeft??!!

Zodra ik wat meer weet, of er weer nieuws is, zal ik het hier posten!Update 5 september 2013: YES YES YES!!!! De kinderrechter heeft uitspraak gedaan! Mijn dochtertje moet binnen nu en 5 maanden terug geplaatst zijn!!!

Mijn dag kan niet meer stuk!Update 6 oktober 2013:

Zoals het er nu naar uit ziet, komt mijn dochtertje 26 november terug!
26 november is het gesprek met jeugdzorg, pleegzorg, PPG en pleegouders.
Hopelijk krijgen we die dag groen licht, en mag ik haar ook gelijk mee nemen.
Ze komt nu elke week 1 nachtje slapen en dat gaat reuze goed!
We gaan dit opbouwen naar een week en 26 november zal de uitslag er zijn, of ze dan direct terug kan.

De pleegouders staan helemaal achter ons en hebben duidelijk tegen jeugdzorg gezegd, dat het spelletje nu eens uit moet zijn!

Op 3 december is het eindgesprek met pleegzorg en zal PPG alles overnemen.

Nu heb ik afgelopen week PPG over de vloer gehad. Ze heeft anderhalf uur lang op d’r kont gezeten en alleen maar commentaar zitten leveren.

Waarom ik haar een cracker met kaas gaf tussen de middag in plaats van een boterham?

Dit heb ik later doorbesproken met de pleegmoeder en zij geeft aan dat zij de ene keer een cracker geeft en de andere keer een boterham.
Het is maar net waar mijn dochter zin in heeft op dat moment.
En met brood gaat ze zitten smeren en klieren en met een cracker niet.

Zelfs gaf PPG aan, dat ik haar niet te lang in een vieze luier mag rond laten lopen.
uuuhm... ik dacht dat ze een poep-luier had, en heb gekeken, maar de luier was gewoon schoon en droog. dus ja... waarom zou ik dan een schone luier om doen?

Ik moet haar meer stimuleren om op de wc te plassen.
Nou ik wil niet heel veel zeggen.. maar ze geeft het zelf aan als ze moet plassen op de wc, en heeft dat tot nu toe al een aantal keren gedaan... dus ik weet niet wat het probleem is..

Nu willen ze twee keer in de week bij mij over de vloer komen...
Ik heb hier dus echt geen zin in.
Ze willen een jaar lang PPG bij mij blijven doen.

Hallo.... ik ben geen inloophuis of wat dan ook hoor.. ik ben geen opvang!!!
Ik heb ook mijn privacy.

Waarom ik s'ochtends niet met mijn dochtertje de deur uit ga, iets leuks doen...
Nou... in de ochtend doe ik mijn huishouden en in de middag kunnen we leuke dingen doen. (het was die dag 9 graden hooguit...) En dan moet ik van haar naar buiten naar de speeltuin of iets dergelijks...
Mijn dochtertje gaf al aan.. nee, is koud buiten... lekker binnen spelen mama!

Wie zijn zij van PPG (Trias) om mij te vertellen hoe ik mijn dag in vul? En wanneer ik wat doe?

Ik wil graag nee zeggen tegen ze, maar ik ben bang dat dat de terugplaatsing op 26 november behoorlijk in de weg zal staan, of zelfs kan tegenhouden.

Morgen heb ik weer gesprek met PPG, dus dan ga ik dit wel aankaarten, dat ik ook mijn eigen leven heb en dat niet alles om hen draait.

Nou, zodra er weer dingen bekend zijn, zal ik hier weer wat schrijven!

Iedereen bedankt voor de belangstelling en succes!

15 opmerkingen:

 1. Heb je zelf een briefje voor de kinderrechter gemaakt? Gewoon aangeven. De mevrouw van de videohometraining is tevreden. Jeugdzorg was tevreden. Er is geen reden om nog langer te wachten, mijn kind heeft mij nodig en ons gezin. Er zijn geen redenen of argumenten die een zware maatregel als uithuisplaatsing nog langer te rechtvaardigen. Bij een kind komt elke dag er op aan. Elke dag dat ze niet bij haar moeder is is verloren.
  Niet erin wrijven hoor. Concreet en beleefd blijven. Jeugdzorg en de kinderbescherming verder negeren. Het gaat om de beslissing van de kinderrechter. Maak een kort briefje en laat dat toevoegen of als ze dat niet meer willen deel dat uit op de zitting aan zowel de kinderbescherming als de kinderrechter.
  Drama maken wordt niet in je voordeel uitgelegd. Neem iemand mee die je af en toe een schop onder de tafel kan geven zodat je je inhoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen idee in welke regio je zit, maar neem een scherpe advocaat mee. Ik kan die van mij zeker aanbevelen! Binnen 1,5 jaar was mijn kind terug geplaatst thuis en dankzij hem, is nu ook het verzoek verlenging OTS afgewezen!Niet de moed opgeven dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je wilt wat tips? Hier zijn ze:

  1. Je kunt zelf een verslag voor de kinderrechter schrijven (feitelijk, niet emotioneel) en dat afgeven op de rechtbank voor de zitting op.....
  Vraag een bewijs van inlevering bij de balie van de rechtbank. Meestal maken ze dan een copie van de aanbiedingsbrief (waarin jij hebt geschreven aan de kinderrechter wat het doel van dit verslag is), en dan zetten ze daar een stempel van ontvangst op.

  Controleer goed bij het begin van de zitting of de kinderrechter dit verslag ook inderdaad ONTVANGEN (en gelezen) heeft.
  We hebben het vermoeden dat soms ook bij de rechtbank op de administratie mensen werken die pro BJZ zijn en dergelijke initiatieven de kop indrukken.

  2. Schrijf van nu af alles op m.b.t. je contacten met BJZ. Iedere ontmoeting, ieder telefoongesprek en wat daarbij gezegd/voorgesteld/afgesproken wordt.
  Doe dat in een schrift, dan verlies je de blaadjes niet.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip/ NB Is het waar dat als je een advocaat via Juristen loket hebt dat die gebonden zijn aan een tijdslimiet dat ze je mogen helpen??

   Verwijderen
 4. Ligt eraan in welke regio u woont, u kunt zelf die rechter wraken voor de zitting. Soms heb je alleen de handtekening van de advocaat nodig en in sommige regio's niet. Schijn van partijdigheid is de reden van de wraking omdat de rechter in de vorige zitting partijdig is geweest. Zoek op http://namenlijst.rechtspraak.nl/ op de nevenfuncties van die rechter, heeft hij /zij een betrokken functie in de jeugdzorg dan is de wraking " schijn van partijdigheid ' helemaal op z'n plaats en verzoekt u om een andere rechter.

  Bovenstaande adviezen zijn te doen, in mijn geval was de advcocaat een sul en mochten wij geen brieven opmaken naast het verweerschrift. Je moet een rechter voor je zien die eigenlijk niets weet van het gezinsleven en alleen maar op de hand van BJZ zijnde conclusies neemt om u en uw kind te straffen. Ik zou Calkoen-Nauta's woorden uit het AD meenemen en de rechter laten lezen hoeveel foute rapporten BJZ aanlevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Iedereen bedankt voor de adviezen!

  Ik val trouwens onder Bureau jeugdzorg Overijssel. (Zwolle)

  Ik heb mijn dochtertje gisteren thuis gehad van 12:00 tot 17:00. Toen wij haar terug brachten op de fiets, zei ze dat ze niet terug wou, en bij mij wilde blijven.

  Ik ga voor mezelf alles op papier zetten, en de belangrijkste punten die ik wil aangeven bij de kinderrechter.

  Vorig jaar heb ik een advocate meegenomen, maar die heeft totaal niets kunnen bereiken. Alles wat zij vertelde, had ik zelf ook al verteld.
  Daarom ga ik dit jaar alleen! Daarmee laat ik (naar mijn idee) toch ook zien dat ik voor mezelf kan praten, en beslissingen kan nemen?!

  Ik vind ook dat ze nu eigenlijk geen enkele reden hebben om mijn dochtertje nog in het pleeggezin te laten.

  Iedereen is positief, behalve Jeugdzorg.
  Ik heb verslagen van Dimence (systeemtherapie en een psychologe) en die zijn allebei ook positief en tevreden.

  Wat zegt jeugdzorg...? Juist! Precies het tegenovergestelde van wat Dimence zegt.

  Ongelofelijk toch??

  Ik probeer Jeugdzorg nu al 3 dagen te bereiken, en 3 terug bel verzoeken achter gelaten, maar ze heeft het nu ineens hééél erg druk, en geen tijd om te bellen. Zodra ze tijd heeft belt ze wel terug krijg je dan te horen.

  Beetje vreemd allemaal.

  Ik ga er goed voor zitten.
  Ik ga alle papieren, bewijsstukken, verslagen, rapportages etc. erbij pakken, en alles duidelijk op papier zetten. Want Jeugdzorg doet dat toch niet voor me!

  Ik hou jullie op de hoogte, en ik hoop dat ik jullie volgende week donderdag eindelijk goed nieuws kan vertellen. Na twee jaar dat gezeik met jeugdzorg, zijn wij, en de rest van de familie en vrienden wel eens toe aan wat goed nieuws!

  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik leef met je mee, want ik ben ook de dupe geworden van jeugdzorg, maar blijf vechten voor je kindje en geef het nooit op !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik leef ontzettend met je mee. Ik ben ook al twee jaar bezig om mijn kind terug te krijgen. En elke keer verzinnen ze weer wat nieuws en het word gewoon maar aangenomen door de rechter...en inderdaad de rechter roept in de rechtszaal wat bjz fout doet en dat ze dat heel snel moeten herstellen, maar in de beschikking van de rechter vind je daar niets meer van terug?? Zodat BJz weer kan uitstellen en weer je leven met het zoveelste kapot kan maken. Zowel dat van ons als van mijn kind!!! Het interesseert ze geen fluit! Alleen maar voor de centen die zij voor mijn kind vangen!! Het is vreselijk vermoeiend al die negativiteit, maar wat moet je dan? Blijven vechten tegen dat hele stinkende zooitje daar!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Neem je ouders mee naar de zitting. Ze kunnen misschien wel mee naar binnen en anders wachten op de gang. Om te laten zien dat je netwerk wel betrokken is.
  Voor hetzelfde geld rapporteert zo'n gezinsvoogd dat je netwerk niet betrokken is want je wilde niet in gesprek met de gezinsvoogd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Van harte gefeliciteerd dat je dochter van de kinderrechter terug mag komen. Ik duim voor je dat BJZ daarin meegaat en loyaal zorgt dat je kind ook echt terugkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben nu ook een OTS en hetzelfde problemen. Je kletst in feite tegen een muur. Zij doen immers alles goed en ze kunnen kijken in de toekomst.

  Ik kreeg van mijn netwerk (bestaande uit familie, politie en officieren van justitie werkende in andere districten) het advies de gesprekken op te nemen.

  Je moet dan wel eerst aangeven dat je het gesprek opneemt voor jezelf, om zo het gesprek terug te kunnen luisteren.
  Voor eigen gebruik doen ze dus niet moeilijk, maar nu komt het.
  Je hebt bij voorhand al gezegd dat je het gesprek opneemt als die vraag op de tape te horen is en het antwoord dat het goed is ook dan kun je dat vervolgens bij de zitting gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gefeliciteerd met de terugplaatsing! Ik kan begrijpen dat het een enorme schending van je privacy betekent als ze twee keer in de week langs willen komen en dan ook nog gaan vertellen hoe je dagindeling eruit moet zien. Maar als je dit bij ze aan wil kaarten, doe dit dan rustig en forceer niets.

  Je kind terug krijgen is het allerbelangrijkste en je grieven kun je ook later nog eens uiten als alles achter de rug is. Ook lijkt het me verstandig om het de eerste weken helemaal volgens hun inzichten te doen en later wanneer ze tevreden zijn over je medewerking voor te stellen of het ook anders kan, meer passend bij jouw eigen dagindeling en levensritme.

  Ook zij willen het gevoel hebben dat ze belangrijk zijn en dus moet je toch af en toe de indruk wekken dat je wat van ze leert. Ga ervan uit dat als ze het idee hebben dat alles goed gaat, ze de frequentie zullen afbouwen en je langzaam je eigen leven weer terug krijgt. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap je heel goed Sven, maar op hielenlikken en kontkruipen zitten de meeste jz slachtoffers niet te wachten, zo ook niet iemand die jou komt vertellen hoe en wat in je eigen huis. Gewoon zelf ook een camera laten meedraaien, kijken hoe daarop wordt gereageerd.

   Johnny van der Horst

   Verwijderen
  2. Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen verschillende jeugdzorgslachtoffers. Sommigen hebben een reële kans hun kind terug te krijgen en dan lijkt mij enige medewerking verstandig.

   De camera is een goed idee als je merkt dat het de verkeerde kant opgaat en er gezocht wordt naar dingen om tegen je te gebruiken. Het verschilt per persoon en situatie. Het heeft niets te maken met hielenlikken, maar met strategisch denken. Wij hebben ook heel goed met Altra meegewerkt, hoewel er geen enkel zinnig doel was opgesteld omdat de hele zorg om ons gezin misplaatst was.

   Wat er met onze dochter was gebeurd, was op de school gebeurd en niet thuis. Maar we hebben die idioten tijdelijk hun zin gegeven en later deze blog opgericht. Ik durft te beweren dat zij (jeugdzorg) meer last hebben gehad van ons, dan wij van hen.

   Verwijderen
 12. YES!!! Volgende week 10 december komt mijn dochtertje weer definitief thuis wonen!!!! EIN-DE-LIJK!!!! de nieuwe gezinsvoogd heeft er gelijk werk van gemaakt! PPG zei gelijk al... Het meisje moet terug naar haar moeder... waarom zo lang wachten! Nu nog even een paar daagjes heel stil in huis... en dan alle dagen drukte!! :D Maar ik heb er alle vertrouwen in, dat ik samen met de mensen om mij heen het allemaal goed gaat komen!

  Bedankt voor het volgen, maar hier eindigt mijn verhaal.

  Mochten er mensen zijn die tips of adviezen willen, mogen ze mij altijd benaderen.

  marktplaats_89@hotmail.nl

  Bedankt allemaal!!!

  BeantwoordenVerwijderen