zaterdag 31 augustus 2013

Heeft u al getekend?

http://www.petitiejeugdggz.nl/?wysija-page=1&controller=email&action=view&email_id=22&wysijap=subscriptions
 
33.045 handtekeningen
 
 
Alweer meer dan 33.045 handtekeningen. Laten we er met zijn allen flink de schouders onder zetten om zoveel mogelijk handtekeningen binnen te halen voordat de Jeugdwet in december naar de Eerste Kamer gestuurd wordt! Laat familieleden, collega’s, ouders en cliënten allemaal individueel de petitie ondertekenen op: www.petitiejeugdggz.nl/petitie. 
 
Op 5 september 2013 vindt een rondetafelgesprek plaats over de nieuwe Jeugdwet (Kamerstuk 33 684). Deskundigen, cliënten, werkers in de jeugdzorg, gemeenten en instellingen zijn uitgenodigd om met de vaste Kamercommissie VWS in gesprek te gaan over de nieuwe Jeugdwet. Wij hebben helaas moeten constateren dat de vertegenwoordiging vanuit de GGZ nagenoeg ontbreekt.
 
Wij denken dat inbreng vanuit de jeugd-ggz in de voorbereidingen op de wetsbehandeling belangrijk is. Daarom is er, mede namens een aantal andere organisaties een brief verzonden naar de vaste Kamercommissie VWS, waarin we onze zorgen uiten.
Lees de complete brief hier:  Brief rondetafelgesprek d.d. 20-08-2013
De Jeugdwet in het nieuws
 
De Telegraaf heeft de afgelopen weken meerdere keren aandacht besteed aan de nieuwe Jeugdwet. In het artikel 'Ambtenaar wordt jeugdpsychiater' wordt ingegaan op de zesdaagse basiscursus jeugdpsychiatrie die ambtenaren van de gemeente gaan volgen om te kunnen beoordelen of jongeren psychiatrische hulp nodig hebben. In ‘Jeugdzorg kop-van-jut’ wordt aangegeven dat de nieuwe Jeugdwet geen gouden oplossing zal bieden voor veel van de zaken waar Bureau Jeugdzorg mee te maken krijgt. Tenslotte publiceerde de Telegraaf het artikel ‘Besparing jeugdzorg werkt averechts.’ Dit artikel gaat in op de kosten die de Jeugdwet met zich meebrengt. Met een groot deel van de kosten wordt nu nog geen rekening gehouden. Er wordt in het artikel ook gepleit voor een gefaseerde invoering van de Jeugdwet.
 
Opiniestukken

Naast de berichtgeving in de Telegraaf over de Jeugdwet zijn er weer diverse opiniestukken verschenen, onder andere in reactie op het artikel ‘Ambtenaar wordt jeugdpsychiater’ van de Telegraaf.
‘Jeugdwet: medische invalshoek zoek’ door Lode Wigersma van de KNMP;
‘Babylonische Jeugdzorg’ door Hans Moolenburgh, huisarts;
‘Transformatie is nodig, transititie niet’ door Catrien Reichart, kinder- en jeugdpsychiater bij Curium-LUMC;
‘Jeugdpsychiater in 6 dagen’ door Luuk Koelman, columnist en blogger voor  Metro.
 
Nieuw lid groep petitie jeugd-ggz 

Swanet Woldhuis, directeur van de landelijke oudervereniging Balans, versterkt sinds deze week formeel de groep petitie jeugd-ggz. Swanet heeft achter de schermen al veel gedaan voor de petitie. Ze is sinds 1 juni 2013 de nieuwe directeur van Balans. 
 
Volg het petitienieuws via Twitter en Facebook. Voor meer informatie over de petitie kunt u contact met ons opnemen via:
 
info@petitiejeugdggz.nl
 

 

2 opmerkingen:

  1. Dit is (psycho-medisch) echt nodig.

    De overkoepeling van BJZ's, Jeugdzorg Nederland heeft al in een schreeuw om geld (wegens de bezuinigingen) reeds aangegeven dat ze straks de j-GGZ minder zullen consulteren (voor diagnostiek) en dat er onverkoopbare gebouwen van de j-GGZ leeg zullen komen te staan.

    Deze erkenning geeft aan dat de kwaliteit met de zorginkoop van jeugdzorgwerkers nog verder omlaag dendert.

    En als straks het van die jeugdzorgwerkers (niveau sociaal werk zonder medische opleiding) afhangt of uw kind een psychomedische therapie vergoed krijgt of waarschijnlijk niet, of u wel met uw kind naar een diagnost mag.

    Dan is de kans groot dat u zelf moet gaan betalen (niet meer zorgverzekerd) of dat u dwanghulp aangeboden wordt, en wanneer u dat niet aanneemt dan heet u een pedagogisch onbekwame ouder, waarvan het kind uithuisgeplaatst dient te worden voor de veilige ontwikkeling van het kind.

    Die mate van veiligheid is wel is waar zeer dubieus en de grens aan het afzakken, maar de rechter gelooft jeugdzorg.

    Het is een keuze om niets te doen.
    Daarmee helpt u geen kinderen, die zich veiliger thuis voelen, in hun vertrouwde levenssfeer.

    Therapie op diagnostiek werkt effectiever en is goedkoper, en duurt korter.

    Daar ligt de bezuiniging die gehaald kan worden door geen jeugdzorg in te kopen door de gemeenten, maar de regionale diagnosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/188-ncrv-dokument
    Nog niet beschikbaar maar gezien op Nederland 2 vanavond 2 september.
    NCRV Dokument: Nachtmerrie
    Deense ouders die een door familie gedane onterechte zorgmelding doorstaan. De wethouder beslist tot uithuisplaatsing.
    In Denemarken is zelfs de kinderbescherming ondergebracht bij de gemeente. Verder precies hetzelfde als in Nederland. De kinderbescherming levert niet onderbouwde beschuldigingen uit een zieke geest en ondanks vrijspraak zet de kinderbescherming door, kinderen komen niet thuis, er komen nieuwe niet onderbouwde beschuldigingen en nieuwe rechtzaken.

    BeantwoordenVerwijderen