zaterdag 7 juli 2012

Tv Show: The next pleegouders van Holland

Bron: Geen stijl

 

TALPATV! The Next Pleegouders of Holland


Cool! Nieuwe spelshow van Talpa in de maak! So You Think You Can Pleegouder. Of The Pleegouders of Holland. Een pleegkind met een schrijnend verhaal zit in een omgedraaide stoel en potentiële pleeggezinnetjes doen een blind audition.

Zij proberen het pleegkind te overtuigen dat zij absoluut het leukste pleeggezin van Nederland zijn. Als het pleegkind drukt, gaan het pleeggezin mee naar de LIVE SHOWS! waar de Battle plaats vindt. Hoe cool! Pleeggezinnen die het opnemen tegen elkaar en elkaar op het gebied van zakgeld, avondklok en PS3-uren proberen af te troeven.

De hele show wordt uiteraard aan elkaar geluld door een professionele tranentrekker als John Williams of Natasja Froger. Die laatste heeft al ervaring met het emotioneel vernaggelen van kinderen voor marktaandeel van een commerciële zender. Na het psychisch slopen van kinderzielen door de scene met papa die afscheid neemt in het programma Echt Scheiden drie keer over te laten doen kunnen pleegkinderen immers ook nog wel ingezet worden als kijkcijfervlees. Kortom, zij is de ideale kandidate voor deze show.

De pleegkindertjes worden door de redactiemeisjes van Talpa met de hand geplukt bij de Amsterdamse Jeugdzorginstelling Spirit. Hoe zieliger het verhaal, hoe groter de kans dat ze op TV komen. Leuk koppie, brutale babbel of hoge cutenessfactor een pre.

Minderjarige wegwerpBN'ers heeft Talpa nodig, waarmee de kijker zich emotioneel identificeert voor precies de duur van het programma, om daarna mentaal verknipt weer terug te vallen in de maatschappij. Pleegkind zoekt pleegouders, binnenkort de proefafleveringen "om te onderzoeken of het mogelijk is op een mooie en integere wijze een tv-serie over dit onderwerp te maken."

Als de uitkomst van dat onderzoek 'nee' is, zijn er gelukkig alleen maar proefpleegkinderen het slachtoffer. Talpa, omdat er geen onderwerp heilig genoeg is om op ranzige wijze uit te buiten voor het vermaak des volks.


Johnny Quid |

http://www.nu.nl/media/2853625/talpa-overweegt-pleegkind-via-tv-serie-brengen.html

Talpa overweegt pleegkind via tv-serie onder te brengen

 

AALSMEER - Talpa overweegt een televisieserie te maken waarin pleegkinderen vanaf 12 jaar hun pleegouders kiezen. De televisieproducent werkt samen met Jeugdzorg Nederland.

Die instantie schrijft momenteel de 1800 bestaande pleeggezinnen aan met de vraag of ze mee willen doen en of ze nog een kind bij hen thuis willen opnemen. Als dat voldoende respons oplevert, kan het concept worden omgezet in een definitief plan.

''Momenteel staan heel veel kinderen op de wachtlijst voor een pleeggezin'', aldus Thomas Notermans, woordvoerder van Talpa. ''We willen kijken of we dit onderwerp in de Nederlandse huiskamers ter sprake kunnen krijgen. Mogelijk dat meer mensen zeggen: pleeggezin zijn is ook wel wat voor ons.''
Hoe het programma er eventueel uit komt te zien, weet Notermans nog niet. ''Dat is een volgende fase. Eerst moeten we kijken of er voldoende belangstelling is.''

Negatieve reacties vreest hij niet. '' {Nee, want daar trekt men zich al decennia niets van aan} Als we daar bang voor zijn, komen we niet verder. Ik denk dat wij dit heel integer kunnen uitvoeren.'' {integer? Het hele idee is walgelijk}

            Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

7 opmerkingen:

 1. RTL is niet geïnteresseerd in waarheid, alleen geld en geld alleen. Derek Ogilvie is daar bewijs van, (RTL) heel vatbaar Nederland wordt verknipte ideeën van de wereld voorgespiegeld. TV producenten zijn rijk en machtig en doen wat ze willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Robert Slis, Rotterdam7 juli 2012 om 17:55

  Dit is echt zwaar ziek. als dit echt gaat gebeuren mogen ze Nederland weer in de zee laten verdwijnen.
  En op zo'n manier ook weer proberen om de pleegouders nog een goede naam te geven ook

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Media mogen dus van BJZ met het ontwikkelingsbelang van een kind spelen. Dat is op zich kindermishandeling!

  Een kind behoort als het heel echt nodig is (met diagnostieke onderbouwing) het juiste pleeggezin te krijgen passend bij het probleem. Het behoort eigenlijk een netwerkplaatsing te krijgen.
  Het kind behoort z'n grenzen te leren en accepteren; niet naar een ad hoc-willekeur van een leuk moment een niet-passend gezin te kiezen.

  Laat Talpa/RTL maar eerst eens bewijzen hoe de pleeggezinnen door de screening zijn gekomen van ortho-pedagogische bekwaamheid, welke diploma's hebben die pleegouders wat opvoeddeskundigheid betreft??????

  Spelen door BJZ met een kind buiten zijn genetische family-life is zeer risicovol. Het kan een kind op langere termijn schaden! Z'n verdere leven!
  Wil RTL daaraan meewerken, inspelend op emoties van ondeskundige kijkers??? Over het hoofd van kinderen!!! Kortetermijns-effecten van kijkcijfers??!!!
  Krijgen pubers hun zin, als genetische ouders aan morele waarden werken??? Is dat pedagogisch???
  Dit is weer een voorbeeld van de ondeskundige attitude van BJZ.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Betreffende de Talpa show: Er is een bezuiniging van bijna drie procent in alle stilte doorgevoerd in de week van 'de week voor de jeugdzorg'. Dus de eerste tweet van Arthur Schellekens vandaag over dit onderwerp was dan ook dat iedereen nu wel boos is op Jeugdzorg Nederland, maar dat niemand boos is over bezuinigingen over de rug van kwetsbare kinderen. Dus die kant zal het vanuit de jeugdzorg wel uit gaan: we moeten wel. Hetzelfde verhaal van de wachtlijsten, het is allemaal politieke druk om meer geld binnen te slepen over de rug van kinderen en niet in het belang van kinderen,.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bezuinigen op Bjz cs is niet moeilijk:

  Bij 2/3 van de gezinnen heeft Bjz geen of negatief effect.

  Als Bjz cs zich nu concentreert op de 1/3 echt schrijnende gevallen, kan er zo 2,5 miljard (!) bezuinigt worden.

  (Das heel wat meer dan 3% (van ~4 mrd = 120 miljoen))

  Scheelt en passent nog een hoop leed ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ‘Spirit zorgt ervoor dat kinderen, jongeren en hun gezinnen de juiste hulp krijgen. Om dat te realiseren werken we samen met talrijke andere maatschappelijke organisaties in de gemeente, buurt of wijk. We gaan met hen in gesprek en bekijken samen welke hulp er
  nodig is.’

  Leuk om zo’n tekstje te lezen in de brochure van Spirit.
  Sinds gisterenmorgen begrijp ik dat zij met die talrijke maatschappelijke organisaties ook het mediabedrijf ‘Talpa’ bedoelen. Talpa laat pleegkind ouders kiezen!
  In de loop van de zaterdag werd me meer en meer duidelijk dat het geen smakeloze grap betreft, maar dat het een serieus plan is.
  De veelal afwijzende c.q. boze reacties van luisteraars op het plan gaan vooral richting Talpa.
  Renske Leijten van de SP fulmineert in een radio-interview tegen geldwolf Talpa in de persoon van programmamakerNotermans. Renske Leijten legt uit dit een verkeerde manier te vinden om de wachtlijstproblematiek op te lossen. ‘Kinderen kiezen er niet voor om in deze situatie te zitten. De keuze voor pleegouderschap en een pleegkind moet een zorgvuldige beslissing zijn van beide kanten. Het is onverstandig dit te doen via een tv-programma. Er wordt een morele grens overschreden.’ Leijten: ‘Het gaat om kinderen die niet opgevoed kunnen worden door hun ouders. Het is misbruik maken van kinderen op deze wijze, hun leed wordt zo vergroot op televisie’. Ze wil daarom dat de staatssecretaris ingrijpt en dat de voorbereidingen voor dit programma gestopt moeten worden. In NRC-next lees ik:
  ‘Voorlichter Janette Reukers bij Pleegzorg Nederland zegt dat het idee voor een tv-serie is ontstaan omdat het ‘buitengewoon lastig is om voldoende pleegouders te vinden.’ Dat geldt vooral voor kinderen van 10 jaar en ouder. ‘Wij werken landelijk met drieduizend pleeggezinnen per jaar. Als we ons bestand op peil willen houden, dan moeten we jaarlijks zo’n duizend extra pleeggezinnen werven.’
  Een woordvoerster van Spirit slingert in een interview op Radio 1 het getal 20 000 de ether in. 20 000 Kinderen per jaar kunnen voor korte of langere tijd niet bij hun ouders wonen. Daarom kunnen ze het beste worden opgevangen in een pleeggezin. Dus, willen we het aantal pleeggezinnen op peil houden, dan moeten we er minstens per jaar 4000 werven, waarvan we er dan 3000 overhouden. Als we niet genoeg pleeggezinnen hebben moeten de kinderen ondergebracht worden in grote instellingen. Missen ze de vaak de warmte van een gezin. Tot slot zegt ze, buitengewoon zorgvuldig om te gaan met de belangen van het kind en de pleegouders.

  Radio 1 laat de luisteraars reageren. Talpa krijgt veeal de zwarte piet toegespeeld, over de handel- en denkwijze van Spirit en Jeugdzorg Nederland hoor ik nauwelijks reacties. Luisteraars accepteren zondermeer de geschetste problematiek door deze instellingen. Ze geven tips, denken mee hoe er op een andere wijze toch aan pleegouderwerving gedaan kan worden op TV. Ik hoor geen kritische vragen over hoe zorgvuldig een kind uit huis geplaatst is, hoe zorgvuldig er door professionals is vastgesteld is dat de echte ouders niet voor het kind kunnen zorgen. Geen vragen over de totstandkoming van die hoge aantallen en de toename ervan. Geen vragen over welke impact het programma op de echte ouders en familieleden van het kind zal hebben.
  Van Notermans hoor ik dat ze al ruim een jaar in gesprek zijn met Jeugdzorg Nederland en Spirit. Vorige week heeft Spirit hun pleegouders per brief geïnformeerd over het plan. De reacties van de pleegouders op het sturen van de brief waren positief geweest. En op het plan? Hebben er zich al ouders aangemeld? ‘Nee, maar dat kan ook niet. Dat is te kort dag, pleegouders willen zo’n stap natuurlijk eerst goed afwegen.’
  De eerste uitzending zal waarschijnlijk eind van dit jaar op de buis verschijnen.
  Wedden dat het rond sinterklaas en kerst wordt gepland?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeugdzorg schrikt, Ouders Gezocht terug naar tekentafel

  "De premature commotie die is ontstaan rondom het Talpa-format Ouders Gezocht heeft er in gehakt bij Jeugdzorg Nederland, dat zijn medewerking verleent aan de show. Zaterdag kwam naar buiten dat er een tv-programma wordt ontwikkeld waarin pleegkinderen een nieuw pleeggezin kunnen kiezen. Doel is niet zozeer controverse te veroorzaken, maar meer de problematiek van het tekort aan pleegouders aan de kaak te stellen. Verschillende politici spraken vervolgens hun huiverige gedachtes al uit. Jeugdzorg stuurt nu een persbericht uit waarin het Talpa maant het format nog zorgvuldiger aan te pakken.
  In het statement valt te lezen: “Het bestuur van Jeugdzorg Nederland juicht positieve aandacht op de tv voor de pleegzorg toe. Daarvoor moet een format worden gekozen dat de belangen van de jeugdige, ouders en pleegouders niet schaadt. Het bestuur van Jeugdzorg Nederland is van mening dat het huidige format – waarin een jeugdige publiekelijk voor een pleegouder kiest – onvoldoende waarborgen biedt en daarom niet passend is. Jeugdzorg Nederland wil daarom samen met de pleegzorgaanbieders en Talpa in gesprek om tot een aangepast format te komen.”

  Zie ook:
  - BNN had Donorshow, Talpa werkt aan Kies Je Pleeggezin.

  Zullen wij, als ouders ,vragen aan TALPA een programma te maken met als onderwerp: KIES JE EIGEN GEZINSVOOGD?

  Criteria voor een goede gezinsvoogd zijn………….

  BeantwoordenVerwijderen