dinsdag 18 februari 2014

Seksvragen van GGD gaan te ver

http://www.telegraaf.nl/binnenland/22309045/__Seksvragen_schokken_ouders__.html

Onderkant formulier
Seksvragen schokken ouders

AMSTERDAM – 

De GGD stelt tweedeklassers in het voortgezet onderwijs expliciete vragen over hun seksualiteit. Ouderenorganisaties reageren geschokt op de vragenlijsten die kinderen krijgen voorgelegd.

Dat schrijft het AD. In een online gezondheidsonderzoek komen vragen aan bod als: ,,Hoe oud was je de eerste keer?" Volgens de website van Ouders Online, maken ouders zich zorgen om de vragen.

Grootste zorg is de persoonlijke levenssfeer van de kinderen. ,,Vaak ontstaat het gevoel dat ze worden gecontroleerd in plaats van dat er ondersteuning wordt geboden."

Ook voor de VVD gaan de vragen te ver. ,,Er is geen enkele noodzaak om jongeren van 13 of 14 jaar ongericht te vragen naar seksuele activiteiten of andere persoonlijke vragen", aldus Kamerlid Brigitte van der Burg. De VVD wil dan ook dat de GGD zo snel mogelijk stopt met het afnemen van de vragenlijsten. 

Zie ook: http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/02/ouders-u-bent-gewaarschuwd.html  

Niet invullen lijst maakt u als ouder(s) verdacht

VVD en ouders springen op seksvragen-bandwagon

Het is fijn dat VVD-kamerleden en bezorgde ouders GeenStijl lezen. En kamervragen stellen cq achterbanmobiliseren naar aanleiding van topics waarin wij dingen tikken die misschien belangrijk kunnen zijn voor u, demense. Toch, Brigitte van der Burg (VVD) en Werner van Katwijk (Ouders en Coo)? Kijk, vorige week schreven wij over de vragenlijsten die tweedeklassers moeten invullen van de GGD. Die lijsten bestaan al jaren, maar nu is de ophef eindelijk daar, alsook het duo Geschokt & Verbijsterd.

Beetje jammer alleen dat we zo'n onuitroeibare domineesmentaliteit hebben hier. Want neehee, het probleem is niet de vragen over seks 'waardoor kinderen het idee krijgen dat seks op jonge leeftijd normaal is.' Het probleem is dat die 'vertrouwelijke' vragenlijsten die uw kind 'niet verplicht' en 'geanonimiseerd voor derden' invult een privacylek van ongekende proporties zijn, en helemaal niet zo anoniem en vrijwillig. Ons bereikten naar aanleiding van de verherpublicatie van deze lijst diverse verhalen over hoe het weigeren om mee te werken werd gezien als 'verdacht'.

Hoe kinderen naar aanleiding van hun antwoorden werden teruggeroepen voor vervolggesprekken onder schooltijd, dus daar ga je al qua anoniem. Hoe de ouders van kinderen die zo dom waren eerlijk in te vullen dat ze weleens een jointje roken gewoon toch gebeld werden, tot zo ver 'vertrouwelijk.' Maar er was ook hoop: veel puberts in den lande nemen de vragen niet al te serieus en melden dat zij alle veilige antwoorden aanvinken, want geen zin in gezeik. Dat geeft de burger moed, wat betreft bemoeizuchtontwijkende capaciteiten van den jeugd.
Oh, en VVDmevrouw en Ouders en Coo-mijnheer. Het feit dat het seks-drank-en-drugsgedrag van kinderen ons overheidje geen zak aangaat, wil niet zeggen dat we er niet over moeten praten met ze he. Dat ze 'daardoor denken dat seks op die leeftijd normaal is', is nogal een fabeltje. Kinderen moeten informatie over dergelijke onderwerpen krijgen, en niet geven.

2 opmerkingen:

 1. Niet alleen wordt de opgroeiende geconfronteerd met seksuele mogelijkheden, maar de jeugdzorg is verheugd met het daarbij aanvullen van het EKD, de Verwijzingsindex, dat gebruikt kan worden om een kind onder toezicht te stellen of uithuis te plaatsen, als werkgelegenheidsobject voor de jeugdzorg, .... zonder diagnose uiteraard!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoelang zal het duren eer de jongeren gaan demonstreren dat deze vorm van belagen de deur uit moet van scholen, GGD en dergelijke instanties? Laten we onze kinderen eens eerst wijs maken hoehet allemaal inelkaar zit. Flyers huis aan huis?

  Nog een vraag voor de jongeren met antwoord/wedervraag: 'heb je weleens sexuele verlangens als je in de klas zit? Leerling: tja soms ..., wat moet ik doen als de juf mij vaak aanraakt op een bepaalde manier? (Dit kan dus een hetero of een lesbo zijn) Hoe toesten ze dit dan?
  ECHT BELACHELIJK!!!!!! Wát heeft dit met onderwijs te maken?
  Natte dromen zullen nu dus open en bloot op tafel gelegd worden, ja dan wordt het wel gezellig onder de jongeren en kunnen die zgn 'pieten' een oor aannaaien. Dit kan je toch niet meer serieus nemen. Hoe belachelijk gaat Nederland zich nog meer maken?

  BeantwoordenVerwijderen