zaterdag 24 november 2012

Onduidelijk of toezicht gezinsvoogd werkt

http://www.zorgwelzijn.nl/web/Actueel/Nieuws-/Onduidelijk-of-toezicht-gezindsvoogd-werkt.htm

Het is onduidelijk hoe effectief het is om kinderen van ouders die zijn verwikkeld in een vechtscheiding onder toezicht te stellen van een gezinsvoogd. Dat komt omdat de Bureaus Jeugdzorg (BJZ) niet bijhouden hoe vaak ondertoezichtstelling wordt toegepast, laat staan dat de verregaande maatregel wordt geëvalueerd.
Dat stellen de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer en de Kinderombudsman Marc Dullaert in een dinsdag gepubliceerd rapport. 'Een ondertoezichtstelling kan werken, maar kan ook verdere escalatie betekenen. Daarom is het noodzakelijk dat de partijen zich bezinnen op de effectiviteit ervan.'

Stadium

Ook schiet het aanbod van ondersteunende hulp bij de maatregel te kort. Verder zou BJZ al in een eerder stadium bij de problemen in het gezin moeten worden betrokken.

Gezag ouders

Bij een ondertoezichtstelling wordt het gezag van de ouders over het kind beperkt. Daartoe kan een kinderrechter besluiten omdat door problemen in het gezin de ontwikkeling van een kind in gevaar komt. Ondertoezichtstelling van een gezinsvoogd komt onder meer voor bij echtparen die in conflict liggen bij een echtscheiding, een zogenoemde vechtscheiding.

Curator

Kinderombudsman Dullaert pleit in deze gevallen voor een bijzonder curator 'Met zo’n zaakwaarnemer wordt het belang van het kind centraal gesteld. En dat is goed, zeker als het om vechtscheidingen gaat.'

Ondertoezichtstelling

Dat de ondertoezichtstelling niet wordt geëvalueerd, heeft Brenninkmeijer zonder meer verbaasd omdat Nederland kampioen ondertoezichtstelling is. 'Het is een heel zwaar middel en dan moet je zeker weten dat het werkt. Als je vraagt waarom dat niet gebeurd, krijg je te horen: druk, druk, druk.'

Jeugdzorg

Ombudsman Brenninkmeijer krijgt al tijden een constante stroom van tientallen klachten over de rol van BJZ bij scheidingen. Dullaert: 'Ook bij de Kinderombudsman staan klachten over Jeugdzorg in de top vijf.' Naar aanleiding daarvan begonnen de ombudsmannen hun onderzoek.

Partijdig

De meest gehoorde klacht is dat een gezinsvoogd partijdig zou zijn. Brenninkmeijer zegt dat het soms aan specifieke deskundigheid bij de gezinsvoogden ontbreekt om bij hele heftige conflicten zelf geen onderdeel van de strijd te worden. 'BJZ heeft vaak al hele dossiers liggen die een goed beeld geven van hoe de strijd verlopen is. Een goede voorbereiding kan zorgen voor een betere onafhankelijke rol.''

Kennis delen

Hij zegt dat er Bureaus Jeugdzorg zijn die het naar verhouding goed doen. 'Het is belangrijk dat de verschillende bureaus kennis met elkaar delen. Gezinsvoogden zouden van elkaar moeten leren en worden getraind om wetenschappelijk onderbouwde strategieën goed toe te passen.'


            Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse5 opmerkingen:

 1. Als mensen willen scheiden, dan moeten ze een advocaat of eigen advocaat (wij hadden beiden één advocaat) nemen die tevens een mediator is.
  Deze advocaten -mediators zijn beter dan de NO, KO, RvdK en BJZ. Deze advocaten houden de gang naar het AMK en fatale (OTS/UHP) diagnoses tegen!!!! Slimme scheidende ouders; bezint eer ge begint.

  Weg met die verzinsels van de heer Brenninkmejer en Dullaert.
  Dus deze mannen willen zeggen dat de OTS van ons ongeldig is; Wij zijn 8 jaar geleden gescheiden en ons kind werd gepest op school. Bij het aankondigen dat wij de vrijwillige kinderpsychiatrische dagbehandeling wilden stoppen en de behandelaars wilden aangeven bij de politie, meldde de GGz hulpverleners (kinderarts, psycholoog i.o. en ambulante hulpverlener)ons aan bij het AMK. Gevolg> OTS, MUHP (kind weer thuis) Nu is de OTS blijven steken vanwege onderwijs, wat mij eerder een taak lijkt voor deskundigen in het onderwijs, zoals de Leerplicht.
  Scheidingsproblemen hadden wij niet heren. Kunt u beiden mijn OTS nietig laten verklaren per direct???? Ik wist dat jullie in het straatje van BJZ zouden gaan praten op z'n tijd.


  BeantwoordenVerwijderen
 2. In 2002 is er een onderzoek naar de effectiviteit van de OTS'en gehouden. De kinderombudsman dringt nu aan op een nieuw onderzoek, en dat gaat er naar alle waarschijnlijkheid ook komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En weer een hoop gaat kosten. Leuk toch die subsidie-inners. En ondertussen gaan al die OTS-kjes en UHP-en gewoon door. Anders verliezen al die zeikers hun banen.

   Verwijderen
 3. BJZ is sociaal werk-niveau, en zeker geen specialist.
  Ga naar een specialist.
  Ge gaat toch ook niet voor een verkoudheid naar de pedicure?
  Zeker als die pedicure graag opereert (OTS/UHP), wat nogal ingrijpend is.
  Een extreem ingrijpen waar onderzoek op niveau nodig is. Psychomedisch.
  Waar juiste begeleiding van emoties nodig is.
  Waar het scheiden van echtscheidingsgevoel tegenover de verantwoordelijkheid als ouders naar het kind nodig is.
  Waar ouderschap dus belangrijker is dan partij trekken.

  Een ortho-pedagoog-generalist is dan beter dan sociaal werk vanuit BJZ.

  Ziet hoe juristen toch weer willen knoeien met iets dat niet tot universitair niveau verheven kan worden.
  BJZ als afvoerputje: dan is het probleem weg? Echt? Welnee!

  BJZ dient te verdwijnen in de bezuinigingen, met 2 miljard.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lullige is dat als je een indicatie nodig hebt voor hulp, omdat je het zelf niet kan bekostigen, het ALTIJD via jeugdzorg moet. En BJZ bepaald dan heel vaak dat wat jij wilt niet goed genoeg is en ramt je andere hulp door je strot op straffe van AMK melding als je het niet doet! En zo worden heel veel kindjes aangemeld voor intensieve behandelingen terwijl dat niet nodig was en al helemaal niet de hulpvraag was. Want ouders snappen natuurlijk niet wat ze nodig hebben, dat weet zo'n wicht aan een tafeltje veel beter, ook al is ze 20 jaarjonger en geheel kinderloos, zonder ervaring in opvoeden en amper de pubertijd ontgroeit. pfffffff

  BeantwoordenVerwijderen