dinsdag 27 november 2012

Dááág poppen

http://fpblog.nl/2012/11/26/chuckie/

http://fpblog.nl/

Posted on

by


Chuckie

Goed nieuws. Sinds mijn vorige blog over het waanidee dat je met Poppenvilla’s kindermishandeling kunt opsporen, is er vooruitgang geboekt. De Poppenvilla is in opspraak geraakt na protest van verontruste ouders. Het Netwerk Passend Onderwijs (een organisatie die het basisonderwijs ondersteunt) stopt daarom direct met het verspreiden van de Poppenvilla. Dag poppen!
En er is nog meer goed nieuws. Het gebruik van poppen of tekeningen wordt nogal eens aangemoedigd in politiestudio’s die ontworpen zijn voor interviews met kinderen (de zogenaamde kindstudio’s). In deze studio’s kunnen kinderen spelletjes doen, tekeningen maken en worden ze ondervraagd over een trauma dat ze zouden hebben meegemaakt. Het komt wel voor dat tijdens zo’n interview de rechercheur zich afvraagt wat het kind probeert te zeggen.

En dan wordt er een pop in de handen van het kind geduwd met de vraag om effe te laten zien wat er nu precies is gebeurd. Onlangs verscheen een overzichtsartikel van Amerikaanse onderzoekers. Ze schrijven over hulpmiddelen als poppen (props): “available research does not instill confidence that props are the best solution to interviewing challenges…”. Ook wij kwamen nog niet zo lang geleden tot dezelfde conclusie. Een aantal weken geleden spraken mijn collega’s en ik daarom met de rechercheurs van kindstudio’s.

We hadden het ook over het gebruik van poppen en tekeningen. Uitkomst: weg met de poppen, weg met de tekeningen. Ook hier dus is het bye-bye met de poppen.
Maar de poppen zijn taai. Tijdens ons gesprek met de politie werd duidelijk dat de poppen nogal eens door orthopedagogen worden gebruikt als er een vermoeden bestaat van misbruik. Dit is verontrustend. Zo hebben Britse onderzoekers al vaak laten zien dat zelfs bij mensen getraind in het gebruik van poppen de kans op suggestieve vragen en vals positieven aanzienlijk is (Lamb et al., 2007).

Dat zal vast niet anders liggen voor bijvoorbeeld orthopedagogen of andere professionals.
De poppen lijken familie van Chuckie te zijn: de bloeddorstige pop die sinds de jaren ’80 regelmatig de leading role heeft in horrorfilms. Hij is nog steeds springlevend, niet kapot te krijgen en blijft schade aan richten.


Henry Otgaar


http://www.klasvanjuflinda.nl/wp-content/uploads/2011/01/handleiding_huiselijk_geweldgoed.pdf

http://www.klasvanjuflinda.nl/wp-content/uploads/2011/01/theorie_deel_ahg1nieuw1.pdf            Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

 

9 opmerkingen:

 1. Over kindertekeningen gesproken. Er is een handleiding "Huiselijk Geweld in Kindertekeningen":

  http://klasvanjuflinda.nl/wp-content/uploads/2011/01/handleiding_huiselijk_geweldgoed.pdf

  http://klasvanjuflinda.nl/wp-content/uploads/2011/01/theorie_deel_ahg1nieuw1.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Huiselijk geweld OF tv-geweld? ? ?
   Want jonge kinderen krijgen veel mee van TV en 'spelletjes'.

   Verwijderen
 2. Verontrustend is dat als er een vermoeden is gerezen (in het brein van betrokkene), er wordt gefocust op de vraag wát er is gebeurd,

  terwijl de vraag óf er iets is gebeurd min of meer wordt overgeslagen.

  Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen aanvoelen dat er een antwoord wordt verwacht, en dat ze 'zomaar' iets kunnen zeggen in de hoop zo aan de wens van de vragensteller te voldoen.

  Kinderen overzien echter de mogelijke consequenties daarvan niet ..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ontvankelijke jonge kinderen.... en
   ja, ze voelen aan dat de volwassene een bevestiging wil.
   Ze zijn afhankelijk van volwassenen en stellen de volwassene gerust.
   Dat is dus geen feitenonderzoek.

   Verwijderen
 3. Zo kwam een jongen van 10 jaar uit de buurt met twee blote poppen aan, over de schutting begon het ongevraagde poppenkastspel namelijk een vrijpartij op een wel heel eigenaardige en agressieve manier ... de kleintjes die aan het spelen waren in de tuin moesten lachen. Moet ik dit ook melden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de kleintjes het ergens gaan naspelen, dan volgt een AMK-melding vanzelf, indien de betrokkene waarnemer geen hersens heeft.
   Ik zie nergens dat de 'professionals' van jeugd'zorg' met TV rekening houden. En de computerspelletjes en tekenfilms voor 12+.

   Verwijderen
  2. Juist!

   Toen de kleintjes weer binnen speelden haalden ze hun eigen poppen en beertjes tevoorschijn, en wat bootsten ze na? De ene beer kreeg wel een petje op, de pop een mandje met bloemen en het sprekende beertje een tuutje ... zie je dat al voor je, een Meldcode voor het nabootsten van een poppenkastspel?

   Verwijderen
 4. In mijn zoektocht naar gekken en kindertekeningen kwam ik een artikeltje tegen van deze mevrouw:

  Theresa Foks-Appelman 28 november 2012 17:04

  Als u mijn boek "Kinderen geven tekens, de betekenis van kindertekeningen vanuit het perspectief van de analytische psychologie", verschenen bij uitg. Eburon Delft, 5e druk en vertaald in het Engels, Hebreeuws en Chinees, bestudeerd zou had, zou u niet zulke onzin dingen verklaard hebben. De analyse van kindertekeningen dient vanuit de Jungiaanse psychologie te geschieden. Er is best wel iets te zeggen over een diepere of onbewuste betekenis in een tekening, maar het moet wel professioneel gebeuren.

  Wie Theresa Foks-Appelman is en welke opleiding zijn heeft gevolgd kun je hier vinden.
  http://www.kindertherapie.8m.com/
  http://www.kindertherapie.8m.com/wiebenik.html (ze is slechts psychologisch assistent NIP)
  http://www.kindertherapie.8m.com/kindertekeningen.html#kindertekeningen

  Hier vind je de cursussen c.q. workshops die zij geeft aan HBO opgeleide aangaande de interpretatie van kindertekeningen.
  Deze is net zo gevaarlijk als Liliane Limpens en haar Muppets.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb die folder een bekeken.

  Alle kleuren behalve oranje en bruin zijn zorgwekkend.
  Ooit eens een kindertekening gezien met alleen oranje en bruin .. ?

  De rest wordt je helemaal niet goed van: elke afwijking van normale verhoudingen is zorgwekkend.

  En dan te bedenken dat volwassenen cursussen volgen om te leren hoe je correcte verhoudingen tekent!

  "Beam me up Scotty, there is no intelligent life here"

  BeantwoordenVerwijderen