vrijdag 25 november 2011

Jeugdzorg vertraagt werk commissie Samson

vr 25 nov 2011, 10:44

Werk commissie-Samson loopt vertraging op

DEN HAAG -  Het werk van de commissie-Samson heeft vertraging opgelopen door discussies met de leden van Jeugdzorg Nederland. Dat staat in een voortgangsrapportage van de commissie. Die zal pas na volgende zomer rapporteren, in plaats van daarvoor, zoals gepland was.

De bezwaren vanuit Jeugdzorg waren dat de vragenlijsten veel leed zouden kunnen oprakelen en dat de privacy van de slachtoffers in het geding was. Traumadeskundigen hebben naar aanleiding van de bezwaren de manier van onderzoek en de nazorg bestudeerd en hebben op basis hiervan een positief advies uitgebracht: het onderzoek kan worden uitgevoerd. De commissie-Samson zegt nu te rekenen op de volledige medewerking van de jeugdzorginstellingen.
De commissie gaat ook onderzoek doen naar plegers van seksueel misbruik. Tot nu toe was het onderzoek uitsluitend gericht op de slachtoffers. De commissie kijkt naar de achtergrond, daderkenmerken en motivatie van plegers.
Inmiddels heeft de commissie 625 meldingen binnengekregen, 58 daarvan zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM) , dat bestudeert of er strafbare feiten gepleegd zijn. Hierdoor zijn onder meer 3 mensen veroordeeld, is 1 persoon vrijgesproken, worden 8 zaken niet verder vervolgd en zijn er nog 10 in onderzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten