dinsdag 18 oktober 2011

Veiligheid in de pleegzorg moet beter

Jeugdzorg: Veiligheid in de pleegzorg moet beter
 
De Inspectie Jeugdzorg stelt het heel omzichtig: "De veiligheid van kinderen in de pleegzorg was in voorgaande jaren soms nog onvoldoende gegarandeerd." Vandaag bracht de Inspectie haar Jaarbericht 2009 uit en daarin werd speciaal aandacht gevraagd voor de veiligheid in de pleegzorg.

Onvoldoende zicht
"We constateren dat pleegzorgbegeleiders soms nog onvoldoende zicht hebben op risicovolle situaties in pleeggezinnen," zo redeneert de Inspectie.


Misbruikschandaal pleegzorginstelling
Dat het in pleeggezinnen vreselijk mis kan gaan zonder dat voogden of pleegzorgmedewerkers dat merken werd ook pijnlijk duidelijk in de Netwerk-reportage van 11 mei waarin een misbruikschandaal binnen de William Schrikker Groep centraal staat.

Uit het jaarverslag van de Inspectie Jeugdzorg valt op te maken dat dit geen toevallig incident was bij deze ene instelling, maar dat de veiligheid in pleeggezinnen lange tijd een soort blinde vlek binnen de jeugdzorg is geweest.

Onderzoeken
De veiligheid in de pleegzorg wordt er in het nieuwste jaarbericht nu specifiek uitgelicht. De Inspectie heeft vorig jaar een serie onderzoeken gehouden naar de veiligheid in de pleegzorg en veel instellingen scoorden niet best op dit onderdeel.

Adoptie
Verder heeft de Inspectie ook zorgen over interlandelijke adoptie. Het blijkt soms onmogelijk om de juiste informatie over kinderen boven water te krijgen waardoor niet beoordeeld kan worden of adoptie wel in het belang van de kinderen is. En wat er achter die woorden schuil gaat, heeft u ook eerder in Netwerk kunnen zien in onze reportages over adopties uit India en China...

Door: Henk Valk, redacteur EO-Netwerk

             Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
 http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten