dinsdag 18 oktober 2011

Veel aanmeldingen Jeugdzorg onnodig - Hoogleraar Hermanns

Hoogleraar Hermanns: veel aanmeldingen jeugdzorg onnodig

Reportage:


Veertig procent van de kinderen en jongeren die zich melden bij een Bureau Jeugdzorg heeft zulke lichte problemen dat ze helemaal geen professionele zorg nodig hebben. Toch krijgt de helft van hen een indicatie voor jeugdzorg. Dat blijkt uit onderzoek in drie provincies, zo stelt hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns in Netwerk.

“Uit onderzoek naar de instroom bij enkele Bureaus Jeugdzorg blijkt dat veertig procent daar helemaal niet had hoeven te komen. Met één of twee gesprekken was hun probleem oplosbaar geweest”, aldus Hermanns. Hij hield het onderzoek de afgelopen jaren in opdracht van drie provincies die meer wilden weten over het ontstaan van de wachtlijsten in de jeugdzorg.

De hoogleraar heeft in Netwerk kritiek op het beleid van minister Rouvoet als het gaat om de Centra voor Jeugd en Gezin die nu overal verrijzen. “ In de ogen van het ministerie zijn dat instellingen om verder door te verwijzen, maar het moet juist een plek zijn waar mensen daadwerkelijk hulp krijgen”, zegt Hermanns. Hij pleit er daarom voor geld voor dure gespecialiseerde voorzieningen over te hevelen naar de Centra voor Jeugd en Gezin. “Anders blijven we in een stelsel zitten dat alsmaar meer kinderen opslokt en problematiseert. We vergeten dan dat problemen ontstaan tijdens het gewone opvoeden en dat we erbij hadden moeten zijn toen de problemen daar ontstonden”.Jeugdzorg Nederland verstopt

Netwerk: Jeugdzorg Nederland verstopt - de wereld van de wachtlijsten | EO, NCRV, 30 oktober 2009

De jeugdzorg zit verstopt. Jongeren met een schreeuw om hulp stranden vaak op een te lange wachtlijst. De oppositie pleit vandaag in de Tweede Kamer voor een parlementair onderzoek naar de jeugdzorg.

Veel steun: Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) is de initiatiefnemer van het voorstel. Hij is het niet eens minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin, die wil wachten op een evaluatie van de Wet op de jeugdzorg. Vrijwel de hele oppositie steunt het voorstel, alleen de SGP niet.

"Volkomen onnodig"

Het beroep op het speciaal onderwijs is de afgelopen jaren gestegen met bijna 30% en het aantal jeugdigen dat gebruik maakt van een persoonsgebonden budget is in één jaar toegenomen met 40%. Minister Rouvoet vindt deze tendens in de jeugdzorg onwenselijk. In de uitzending is vanavond ook hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns. Hij vindt het "volkomen onnodig" dat 1 op de 7 kinderen gespecialiseerde zorg krijgt.

Wachtlijsten

Netwerk duikt in de wereld van de wachtlijsten. Met de 17-jarige Sjanna die al maanden tevergeefs wacht op hulp en in een jeugdgevangenis is geplaatst. Met de moeder van Jonathan die hulp voor haar zoon zocht en tot haar verbijstering met een uithuisplaatsing werd geconfronteerd. 

Het Centrum Jeugd & Gezin in 's Hertogenbosch werkte mee aan deze reportage.


               Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
  http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

2 opmerkingen:

 1. Eindelijk iemand naar mijn gedachten!! Iemand die weet wat er echt achter de gordijnen zich afspeelt..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er bestaan geen wachtlijsten, dat is enkel een natte droom van de Sticthing en hun vriendjes.

  Als je als manager van Stichting Tilburg met een ijzeren blik zegt; ja, wij hebben 600 kinderen onder ons toezicht ... dan ben je echt niet van deze wereld.
  Zijn die ouders echt zo dwaas?
  Ik denk dat BJZ wanhopig is omdat ze die bonussen samen met de rechters mislopen.

  BeantwoordenVerwijderen