donderdag 24 april 2014

Opperhoofd Teeven ziet het met vertrouwen tegemoet


Schrijnende toestanden in tbs kliniek De Rooyse Wissel die naar voren komen in de documentaire van Dit is de Dag. (EO)

De reactie van het ministerie van Veiligheid en Justitie:
“Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt hoge eisen aan forensische klinieken die uitvoering geven aan de TBS. De veiligheid van personeel, patiënt en de samenleving staat hierbij voorop. De Rooyse Wissel heeft altijd voldaan aan de hoge eisen die aan hen worden gesteld, dit blijkt ook uit de meest recente inspectierapporten van de verschillende onafhankelijke inspecties uit 2008, 2009 en 2011.  Het ministerie heeft dan ook geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit die de Rooyse Wissel levert. De Rooyse Wissel heeft naar aanleiding van recente berichten in de media de Inspectie Veiligheid & Justitie (IV&J) en de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) uitgenodigd om te oordelen over de veiligheid en het behandelklimaat in de kliniek. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wacht de bevindingen van de inspectie af. Het onderzoek van de IGZ en de IV&J - dat op dit moment nog steeds loopt- ziet de Rooyse Wissel met vertrouwen tegemoet.”

In eerste instantie bevreemdde mij de afgevlakte reactie van het Ministerie op de reportage van ‘Dit is de dag’, gezien de ernst van de zaken die er in werden aangetoond. Meer nog dan boosheid, werd ik gegrepen door een gevoel van ongeloof dat het Ministerie werkelijk niets meer wist te verzinnen dan de volstrekt betekenisloze tekst, die op geen enkele manier van toepassing leek op wat de beelden hadden laten zien. Maar toen las ik de eerste lezerscommentaren eronder en begreep ik het. Er waren al jaren klachten over deze instelling en daar was natuurlijk nooit iets mee gebeurd. En als je als overheid eenmaal in de ontkenning zit moet je blijven volhouden, ook al druipt het bloed straks van de muren.

Opeens kreeg ik een vertrouwd en geruststellend gevoel. Ik herkende jeugdzorg en hoe de overheid dáár omgaat met de misstanden. Het is dus overal hetzelfde in Nederland, of het nu over bouwfraude gaat, woekerpolissen, reclassering, jeugdzorg of TBS-klinieken…voor alles is een toepasselijke doofpot. En als het gruwelijk mis gaat, dan is het achteraf (volgens protocol) toch goed gegaan. De maatschappij is langzaam aan het wegglijden in domheid, lafheid en inhumaniteit, maar op papier klopt het, dus kunnen ze fijn zo blijven doorgaan.

Sven Snijer

2 opmerkingen:

  1. Het valt te vrezen dat het wachten is op het moment dat een wanhopige burger de wapens (letterlijk) opneemt tegen de overheid ..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Teeven zou een goede gezinsvoogd kunnen zijn; die weten ook de waarheid te ontwijken in het belang van z'n werkgelegenheid.
    Zo maken politici als hij de werkelijke praktijk kapot! Wat een fijn land worden we onder de VVD!

    BeantwoordenVerwijderen