vrijdag 16 december 2011

Miljoen voor beter onderzoek kindermishandeling(Novum) - Het kabinet trekt een miljoen euro uit om kindermishandeling beter te kunnen herkennen. Dat zegde staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) donderdag toe in een debat in de Tweede Kamer.

Extra investeringen in zogeheten forensisch-medische expertise moet ervoor zorgen dat bij het vermoeden van kindermishandeling eerder duidelijk wordt wat er aan de hand is. "Het gaat om waarheidsvinding", zei Veldhuijzen van Zanten.

"Als een kind blauwe plekken heeft kan dat heel veel oorzaken hebben. Het is heel belangrijk om dat goed uit te zoeken." De bewindsvrouw noemde het voorbeeld van een kind dat broze botten heeft, en zo vaak iets breekt. Als ouders vervolgens valselijk van kindermishandeling worden beschuldigd kan dit voor hen een traumatische ervaring zijn.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat als er wel sprake is van kindermishandeling, de betrokken instanties dit snel herkennen en kunnen ingrijpen.
De Tweede Kamer onthaalde de toezegging van de staatssecretaris met enthousiasme. VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg zei 'enorm blij' te zijn. "Kinderen worden in Nederland uit huis geplaatst en onder toezicht geplaatst op basis van meningen in plaats van feiten. Ik vind dat bij ernstige vermoedens van kindermishandeling zo snel mogelijk de feiten boven tafel moeten komen."

SP-Kamerlid Nine Kooiman is 'ontzettend opgelucht' * dat er extra geld wordt uitgetrokken voor forensisch-medische expertise. "Hulde", riep ze de staatssecretaris toe. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot sprak van een 'wijze beslissing' van Veldhuijzen van Zanten.


* Toevoeging redactie Dark horse: Het is vraag waar mevrouw Kooiman nu zo ontzettend opgelucht over is. In onze contacten met haar hebben wij nooit de indruk gehad dat Waarheidsvinding bij de SP hoog op de agenda stond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten