donderdag 26 juli 2012

Kindermishandeling na geen zorg geven door BJZ


Veel kindermishandeling ontstaat door het gezin eerst te laten zwemmen, geen begeleiding van effectieve zorg (BJZ doet graag zo) te bieden.
En dan is een gezin rijp (en het kind geschaad) om als werkgelegenheidsobject onder toezicht (OTS) te stellen of zelfs met dubbele bonus het kind te scheiden van mogelijk wel leerzame ouders met een uithuisplaatsing (UHP).

Hoe vaak wordt een kind niet geschaad door een OTS of UHP, dat de gemoederen in een gezin in negatieve zin doet aanslaan? - Is dat geen institutionele kindermishandeling door bureaus Jeugdzorg (=BJZ/CJG/AMK)?!

BJZ zou moeten worden afgeschaft (mooie bezuiniging!) en gezinnen moeten directe toegang krijgen tot een orthopedagoog of zelfs jeugdpsychiater. Vele gedragsstoornissen worden bij BJZ niet onderkend! De ouders worden beschuldigd van iets onnozels waar de zorg al eerder wat aan had kunnen doen.

OTS en UHP schaden vaak kinderen in hun beleven en ontwikkeling, zijn naar eigen beleven niet veilig al beweert BJZ van wel. Ontvankelijke kinderen voelen dat ouders zich beschuldigd en gediskwalificeerd voelen, met ontneming van instemmingsrecht bij OTS en UHP. Dat gevoel kan schaden!

De overgang van vrijwillige hulp tot gedwongen maatregelen dient enkel bij de RvdK te berusten met voorwaarden dat er degelijk en ook diagnostisch wordt onderzocht; geen roddel wordt gebruikt; en de Raadsmedewerker beëdigd wordt op de rechtszitting. Tuchtrecht met begrijpelijke normering en beroepscode en -ethiek dient daarbij te helpen de kwaliteit te verhogen.
Eerder hulp bieden.
Een verplichte, leuke opvoedcursus kan veel schelen.

Adoptievader


              Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

8 opmerkingen:

  1. Niet eerder hulp verlenen, maar veel minder hulp verlenen. Ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding, niet de overheid. Als ik lees dat slechts circa 25% van de kinderen baat heeft bij interventie door JZ, maar een even groot deel er schade door leidt en het voor de overige 50% niets uitmaakt, dan lijkt me de stelling wel gerechtvaardigd dat JZ weggegooid geld is. Per saldo schiet de samenleving als geheel er niets meer op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ouders zijn naar BW1:247 verantwoordelijk voor hulpverlening, en als ze hulp vragen (naar kinderrecht IVRK 24) dan geeft de overheid in BJZ en CJG (en AMK) niet die hoogwaardige hulp of zorg!!!
      Neen, zonder bewijs en diagnose doet BJZ aan institutionele kindermishandeling: OTS en UHP zijn schadelijk voor meer dan 72%!!! Er zijn zelfs cijfers die over 97% niet-effectief spreken. De overheid is verantwoordelijk voor beleid tot echte zorg op hulpvraag.
      OUDERS mogen naar orthopedagoog i.p.v. BJZ.!

      Vat 'HULP' op als recht op hulpverlening op niveau naar IVRK art. 24 !
      Niet speculatieve hulp. JZ is geen hulp-verlener!

      Verwijderen
  2. Kinderen kunnen door diverse oorzaken in de knel komen. Aanleg en ziekte, mislopende contacten met anderen, drukke en voor kinderen ongeschikte schoolomgevingen, ouders die knel zitten met werk, inkomen, huisvesting, ziekte en hun relatie onderling. Kortom een aantal concrete zaken waar je aan kunt werken. Dat zou de focus moeten zijn. De hulp die daar nodig is is echter versnipperd, vaak ondeskundig en van matige tot slechte kwaliteit en ontoegankelijk en door de verantwoordingsdrift moeten ouders zich invechten. Van de overheid moet je het niet hebben.
    Het is niet anders. Mijden als de pest en als het niet anders kan hulp zoeken in je omgeving en bij ouderorganisaties om samen die strijd aan te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er wordt geëtaleerd met BJZ als de grote ingang, en straks het CJG.
      Mijdt CJG/BJZ/AMK!
      Maar ouders mogen naar een ortho-pedagoog-generalist met een verwijsbriefje van de huisarts! (Opletten dat het geen aan BJZ gelieerde pedagoog betreft!) Of naar een jeugdpsychiater.
      Waarom doen ouders dat niet?
      Die weg ligt al open!
      Er zijn ook hechtingsdeskundigen en
      adoptiedeskundigen, met kwaliteit.
      En zo nodig Video-interactie-begeleiding (VIB) door BasicTrust.com .
      Tip:
      Wissel vanaf het begin niet enig woord met BJZ of AMK of CJG!!!!!! Geen woord, want elk kort woord wordt tegen u gebruikt. U heeft even geen tijd en neemt niet meer op.
      Lees preventief De Jungle van de Jeugdzorg, elders op deze site.

      Verwijderen
  3. Ook 2e en 3e lijns voorzieningen als riagg of ggz zijn gebonden aan meldcodes. Houdt ook daar afstand en houdt het concreet en voorzie jezelf van hulp uit je netwerk om die contacten aan te gaan. Laat je informeren door andere ouders en inderdaad lees op internet bij stichting KOG en hier. Wordt lid van ouderorganisaties als Balans en NVA. School jezelf en los zaken praktisch en in je eigen netwerk op.
    Ook scholen zijn je vrienden niet. Wees betrokken en ga het gesprek aan maar bespreek er niet je onzekerheden. En betrek mensen uit je netwerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wijs andere ouders op het risico dat je loopt als je met scholen en jeugdhulpverlening in zee gaat. Bescherm je gezin daartegen. Spreek de politiek aan en teken petities.
    Realiseer je dat het organisatiebelang van deze instellingen groter is dan hun deskundigheid en hulpvaardigheid.
    Het is in het belang van je kinderen dat je goed weet waar je aan begint. Een misverstand is zo ontstaan en dan zijn ze zo machtig dat rechten van een kind en jou burgerrechten niets meer waard blijken te zijn.
    Steun ouders die op een kwalijke manier met deze instellingen in aanraking zijn gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ouders met een kind met een vastgesteld etiketje komen voor de rechter. De eerste keer is dat schrikken. Blijf rustig en laat je deskundigheid zien die je inmiddels opgedaan hebt, aan de rechter. Ook onder jeugdhulpverleners leven nogal wat vooroordelen of standpunten die ze in de krant hebben opgedaan. Laat je niet verleiden tot een gezinsvoogd van BJZ, daar is die deskundigheid al helemaal dun gezaaid, al willen ze graag helpen, en dan moet jij voortaan eerst zaken doen met hun vooroordelen voor je je kind kunt helpen.
    Een etiketje is vaak een erfelijke zaak. Je bent echter niet verplicht om je eigen diagnose te vermelden. Dat kan tegen je werken en gebruikt worden als argument om je van gedwongen hulpverlening te voorzien. Accepteer geen opvoedcursus thuis. De meeste opvoedcursussen zijn te algemeen en hulpverleners kunnen van alles tegen je gaan gebruiken dat ze thuis zien en waar ze geen begrip voor hebben. Zoek een professionele opvoedcursus gericht op de diagnose van je kind. Via een ouderorganisatie. Ook het internet kan daarbij behulpzaam zijn.
    En ja, vermijdt BJZ waar je kunt. Doe direct zaken met hulpverleners die jou en je kind kunnen helpen. Via de huisarts. Niemand in zo'n keten is in staat om de zorg voor je kind te regisseren, de regisseur dat ben jij. En kun je er niet omheen wees dan voorzichtig en ga niet alleen het gesprek aan.
    Wees je er van bewust dat scholen en instellingen bij elk meningsverschil of onduidelijkheid het wapen van de zorgmelding tegen jou inzetten. Dat is voor hen een peuleschil en voor jou een zwaar traject met roddel en rechtzaken. Je rechten zijn niet beschermd. Vertel je omgeving en andere ouders wat er omgaat in je gezin. Ze zullen het niet altijd begrijpen maar wel de waarschuwing ter harte nemen, zo help je mee publieke kennis te verspreiden over de risico's van de jeugdhulpverlening. Zodat niemand kan zeggen dat ze het niet geweten hebben. Wacht niet op hulp van de instellingen, zelfs niet als je gedwongen hulpverlening hebt. Regel zelf hulp en tijdelijke voorzieningen in afwachting van die hulp. Je kunt meer zelf dan je denkt. En zij kunnen veel minder dan jij denkt en dan ze aangeven. Bovendien is een gezinsvoogd er om te controleren of het jou lukt hulp te regelen en niet om jou te helpen, het oerwoud van de hulpverlening is voor hen minstens zo ondoordringbaar dan voor jouzelf.
    Waarschuw andere ouders dat je in de jeugdhulpverlening het risico loopt op een zorgmelding en de regie over je gezin en zelfs je kinderen kwijt kunt raken. Jij denkt dat je voor hulp komt maar zij meten de hele tijd of je voldoet aan criteria voor kindermishandeling. Als je met je kind voor hulp komt voldoe je al aan de criteria. Lees zo'n lijst en dan weet je dat je een risico bent. Wees niet naïef.
    http://www.nji.nl/Kindermishandeling-profs/download/signalenkm4tot12.pdf
    Wie voor hulp komt bij de jeugdhulpverlening neemt een risico met de veiligheid van zijn/haar kinderen. Soms kun je niet anders maar wees gewaarschuwd. Probeer schade door de jeugdhulpverlening aan je kinderen zoveel mogelijk te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn hele gezin is door deze hele situatie uit elkaar gevallen...Ik heb nu mijn kinderen terug...maar mag mijn liefde niet meer zien. Anders kinderen weer weg. Mijn liefde draaide door, door alle stress en heeft nu een stempel. Met hem had ik mijn kids nooit zo snel terug gekregen, maar ik moest voor hen kiezen.
    BJZ heeft hoog gespeeld met de politie en dit gewonnen. Maar ik heb gelukkig mijn kids terug.

    BeantwoordenVerwijderen