vrijdag 22 februari 2013

Amsterdam voert betutteling tot in het extreme door

De gemeente wil nog meer Amsterdammers laten sporten en bewegen en daar een vanzelfsprekend onderdeel op het werk, op school en in de openbare ruimte van maken. Daarom wordt extra ingezet op voldoende goede en toegankelijke sportfaciliteiten. Dat blijkt uit het Amsterdamse Sportplan 2013-2016. 
Het sportplan omvat negen doelstellingen die in 2016 gehaald moeten zijn. De belangrijkste zijn dat alle Amsterdamse kinderen een uur per dag moeten bewegen en 80 procent van deze groep wekelijks aan sport moet gaan doen. Voor iedere Amsterdammer moeten er bovendien genoeg en goede faciliteiten zijn.

Scholen
Om de doelstellingen te bereiken zijn verschillende acties in gang gezet. Zo wordt het aantal gymnastieklessen door vakleerkrachten in groep 3 tot en met 8 van de basisschool verder uitgebreid. Ook komen er meer zogenaamde 'jump-in-scholen', waarbij bewegen en gezonder eten extra wordt gestimuleerd.

Verder worden overblijfkrachten opgeleid om spelen en bewegen tijdens het overblijven en de pauzes beter te kunnen leiden. Sportaanbieders moeten tijdens de sporturen van de kinderen ook aandacht aan sport voor ouders gaan besteden.

Sportaccommodaties en openbare ruimte
Amsterdam wil daarnaast de bestaande sportaccommodaties en de sportvelden efficiënter benutten, zodat deze niet de helft van de week ongebruikt zijn. De openbare ruimte moet zo sportief mogelijk worden ingericht, zodat jonge en oudere Amsterdammers worden gestimuleerd te fietsen, te wandelen of op een andere manier te spelen en te sporten.

Gehandicaptensport
Gehandicaptensport wordt in het Amsterdamse sportbeleid voortaan gezien als een 'focussport' die extra aandacht en ondersteuning krijgt.

Het vorige sportplan voor een sportiever en gezonder Amsterdam heeft al zijn vruchten afgeworpen, benadrukt de gemeente. Uit cijfers blijkt dat zeven op de tien kinderen en jongeren elke week sport. Ook veel volwassen Amsterdammers zouden de sportschool weten te vinden. Maar het streven is om die aantallen nog meer op te schroeven.

Overgewicht
Bovendien wordt in het plan erop gewezen dat nog bijna drie op de tien kinderen aan overgewicht lijdt en vier van de tien volwassenen te zwaar is.

Het sportplan wordt op 6 maart in de raadscommissie Sport besproken.
(Redactie)

Vrijdag 15 februari 2013 10:39
 

Amsterdamse kinderen moeten minstens een uur per dag bewegen. Dit staat in het nieuwe Amsterdamse Sportplan wat de gemeente heeft gemaakt.

Daarbij moet tachtig procent van de doelgroep wekelijks aan sport gaan doen en moet er een goede sportinfrastructuur komen voor elke Amsterdammer.
'Sport is in de eerste plaats gewoon leuk en lekker om te doen. Je voelt je beter en je presteert beter op school, thuis en op het werk als je goed in je vel zit. Daarom zetten we de komende jaren vol in op zo veel mogelijk Amsterdammers in beweging te krijgen en te houden. Dat is niet alleen goed voor henzelf, maar ook voor de stad'. Zegt sportwethouder Eric van der Burg.

Om dit te bereiken moet het aantal gymlessen voor kinderen in groep drie tot en met acht verder worden uitgebreid. Ook moeten er meer Jump-in scholen komen, scholen waar gezond eten en bewegen centraal staan, nu zijn dat er zeventig maar in 2016 moeten dat er honderd zijn.

Verder is de gemeente van plan om overblijfkrachten beter op te leiden om meer te kunnen spelen en bewegen tijdens het overblijven en tijdens de pauze van schoolkinderen. Ook zullen sportaanbieders die voor scholen werken, aangemoedigd worden om ook een sportaanbod te gaan verzorgen voor de ouders. (JDH: wedden... straks moet je als ouder ook meesporten, anders krijg je een AMK-melding. Je bedreigt anders de veilige ontwikkeling'van je kind. Ik voorspel het u). Daarbij wordt de gehandicaptensport in het Amsterdamse sportbeleid voortaan gezien als een focussport en krijgt dus extra aandacht en ondersteuning.

Amsterdam wil daarnaast de bestaande sportcomplexen en sportvelden beter en meer gaan benutten, dit zodat zalen en velden niet langer de helft van de week niet worden gebruikt.

Jeugdzorg Dark horse: Het wordt werkelijk al gekker in Amsterdam. Eerst de ‘sociale huisarts’ die geen arts bleek te zijn. Dan de honderd-vragenlijst voor pubers ‘het pubergesprek’ oftewel het ‘tienercontactmoment’, met de meest impertinente en privacy-gevoelige vragen aan pubers. En als klap op de vuurpijl MOETEN onze kinderen 1 uur per dag gaan sporten. Beseft de Gemeente Amsterdam eigenlijk wel dat veel dikke kinderen vaak dik zijn geworden door een onregelmatig eetpatroon. En dat wanneer je maar één pakje sap op school drinkt (twee is verboden) en  één uur sport iedere dag, je thuis twee zakken chips kan leegeten en een fles cola nuttigen, als je uit school komt? Als de ouders hun kind niet voorlichten wat een gezond eetpatroon is, helpen dit soort maatregelen niet. Je scheert ook alle ouders over één kam. Onze kinderen sporten, eten gezond en zijn bovendien ook nog eens slank. Als men niet meer normaal kan communiceren met de burgers op een persoonlijke basis, dan voeren we maar uniforme regels in. Daarmee zijn de minst ontwikkelde mensen zogenaamd geholpen en de meer ontwikkelde ouders worden in hun persoonlijke keuzes steeds meer beperkt.

                   Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

4 opmerkingen:

  1. Heel Nederland begint door te slaan.

    Iedereen moet in de 'normen' geperst worden.

    Wie in een goedkoop huurhuis woont (omdat hij/zij bv een vakantiehuisje in het buitenland heeft, of een hobby met oude auto's om maar eens wat te noemen), die wordt uit zijn huis gepest met extree huurverhogingen.

    Waar is de individuele keuzevrijheid gebleven?

    Hetzelfde geldt voor onze kinderen.

    Zodra ze afwijken van de groeikurve wordt Bjz ingeschakeld?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Welke normen?
    Modeverschijnsel.
    Willekeur in de historie.
    Spok was eens de opvoedheld, soms handig, soms onverantwoord.

    Ja, tegenwoordig mag men niet afwijken van de norm die een sociaal werkster in haar hoofd heeft! Naar die norm vragen op papier... kan niet. Dan werkt men als ouders "niet mee". Straf: OTS of UHP!

    www.gordontraining.nl geeft leuke inzichten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben in buitenland opgegroeid. 1 uur sporten per dag was deel van een normale schooldag, maar was niet verplicht. We konden kiezen uit atletiek, rugby, voetbal,korfbal, netbal, hockey, schietclub (ja echt!in voortgezet onderwijs!)schaken, lange afstand lopen, tennis, deelnemen aan muziekkorps (met gratis muziekles). De hoeveelheid keuze hing af van de grootte van de school. Onze school was 1000 kinderen. Dat was in Zuid-Afrika. Ik vind het een aanrader. Was in basisschool en voortgezet onderwijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kan men die gemeente ook even vertellen dat je bv dik wordt door zoetstoffen?
    http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2008/februari/Dik-door-suikervervangers.html
    http://www.e-gezondheid.be/zoetstoffen-maken-misschien-toch-dik/actueel/480
    Voor men dit ook nog verplicht gaat stellen het is nog giftig ook voor de mensheid.
    Daarnaast als men de straten veiliger maakt, de pedo's gewoon opsluit, en de kinderen die pesten eens aanpakt zullen de kinderen weer buiten gaan spelen. Maar daar dacht niemand aan natuurlijk, daar in Amsterdam!

    BeantwoordenVerwijderen